galéria megtekintése

Megőrülnénk a Marson

2 komment


Ötvös Zoltán

Mennyi ideig tartózkodhat az ember a bolygóközi térben? – erre a kérdésre eddig nincs válasz, hiszen a védett környezetnek számító földközelben töltött el csak hosszabb időt az ember. De mi várna rá a két-három éves marsi utazás során? Amerikai kísérletek demenciára utaló jeleket találtak.

Amit eddig átéltek az emberek, az biztonságosabb, mint ami a marsi utazókra vár – és most itt elsősorban a kozmikus sugárzásra gondolunk. „A rágcsálókon végzett kísérletek alapján joggal feltételezzük, hogy a kozmikus sugárzás kognitív problémákat okozhat” – nyilatkozta a space.com-nak a Kalifornia Egyetem (Irvine) radiobiológusa, Charles Limoli.

Homokdűnék a Mars északi sarkán a NASA Mars Reconnaissance Orbiter szondájának tavalyi felvételén - nem embernek való vidék
Homokdűnék a Mars északi sarkán a NASA Mars Reconnaissance Orbiter szondájának tavalyi felvételén - nem embernek való vidék
Reuters

Ez a kérdés azért érdekes, mert az amerikai űrügynökség, a NASA tervei szerint húsz éven belül ember vezette űrhajó indulhat a Marsra, és biztosnak kell lenni abban, hogy a kozmikus sugárzás nem hat károsan az emberre, vagyis az űrhajósok az egész út alatt intellektuális képességeik birtokában lesznek. Eddig a röntgen- és a gammasugárzás emberi szervezetre gyakorolt hatását elemezték, és kevesebb figyelmet fordítottak a kozmikus sugárzásra.

 

A kozmikus sugárzásban igen nagy energiákra felgyorsított töltött részecskék, például elektronok és protonok száguldanak közel fénysebességgel. Szerencsére bolygónk légköre megvéd a kozmikus részecske-bombázás közvetlen hatásaitól. A kozmikus sugárzás forrása éppúgy lehet saját Galaxisunkon belül, mint azon kívül. A részecskék felgyorsításáért szupernóvák, kvazárok lehetnek felelősek, de a titokzatos sötét anyaggal történő, egyelőre ismeretlen kölcsönhatás is szerepet játszhat. Ettől a sugárzástól a nemzetközi űrállomáson dolgozó űrhajósokat megvédi a Föld magnetoszférája – ahogy a földi élet is ennek köszönheti létét –, de a Mars felé vezető úton erre nem számíthatnak az utazók.

Félőrülten kóvályognánk a Noctis kanyon-labirintusban
Félőrülten kóvályognánk a Noctis kanyon-labirintusban
REUTERS/NASA/JPL/University of Arizona/Handout via Reuters

Hogy mire számíthatnak, azt modellezték a NASA laboratóriumában. Nem emberekkel, rágcsálókkal. A mérések szerint az egerek kognitív (megismerő, észlelő, megértő) képességei jelentősen romlottak, illetve jelentős strukturális átrendeződést tapasztaltak az idegsejtek kapcsolódásánál, az úgynevezett szinapszisoknál. Hasonló hatásra kell számítani az emberek esetében. Ha valóban ez történik, akkor az űrhajósoknál is felléphet kognitív zavar, teljesítménycsökkenés, ami az egész küldetést veszélyeztetheti.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.