galéria megtekintése

Hatalom és presztízs: keményedik a harc az Origóért

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 10. számában
jelent meg.

Bednárik Imre – Varga G. Gábor
Népszabadság

Egyre nagyobb az érdeklődés az Origó iránt, legutóbb a Hírhatár online lapcsoport és a VS.hu tulajdonosa is bejelentkezett a hírportálért. Lapunk információi szerint a tulajdonos, a Magyar Telekom több milliárd forintot remél a hírportálért, befektetési szakemberek viszont legfeljebb néhány százmillióra becsülik az évek óta masszívan veszteséges portál értékét.

Lapunk információi szerint újabb befektető, a megyei hírportálokat tömörítő Hírhatár tulajdonosai jelezték, hogy érdeklődnek a Magyar Telekom tulajdonában lévő Origo Zrt. iránt. A Hírhatár Online Lapcsoport Kft. idén alakult, tulajdonosa egy veszprémi építőipari cég, amelynek tavaly 74 millió forintot meghaladó árbevétele volt, tulajdonosai és vezető tisztségviselői azonban nem ismertek a médiapiacon.

A Hírhatár már a sokadik érdeklődő az 1998-ban alapított hírportálra. A vevőjelöltek között szerepel az RTL Klub, a Klubrádióban tulajdonrészt szerző Brit Media Kft., a Schmidt Mária alapította Médiaháló Kft., Holló Gábor, a Hirkereso.hu tulajdonosa, aki lapunknak annyit erősített meg, hogy már jóval korábban adott ajánlatot a Telekomnak. A jelenlegi tenderrel kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni a Las Vegasban élő informatikai vállalkozó.

Az Origo melletti szimpátiatüntetés a Magyar Telekom székházánál
Az Origo melletti szimpátiatüntetés a Magyar Telekom székházánál
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

 

Korábban a Világgazdaság is írt a lehetséges vevőkről, megnevezve a Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó és a Győri Tibor érdekeltségébe tartozó Modern Media Groupot (MMG) és a CEMP-et, utóbbihoz tartozik többek közt az Index és az InfoRádió. Információink szerint a CEMP tett ajánlatot az Origóra, az MMG viszont nem. Pénteken az Mno.hu-n jelent meg, hogy a VS.hu-t üzemeltető New Wave Production Kft. is versenybe száll a portálért.

A Cink korábbi írása szerint a VS.hu Szemerey Tamás milliárdos érdekeltségébe tartozik, ő Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére. Az Mno.hu szerint ez a cég ajánlotta a legtöbbet, négy-öt milliárd forintot az Origóért. Az Mno.hu szerint a VS.hu tulajdonosa a meglévő százezres napi látogatottságát növelhetné az Origo átvételével, de nem zárták ki azt sem, hogy a Magyar Nemzeti Bank szeretne egy ismert, jól bejáratott nevű házi médiumot.

Az Origo értékesítési eljárása első látásra meglehetősen sajátosnak tűnhet, legalábbis abból a szempontból, hogy folyamatosan szivárognak ki a vevőjelöltek, mindeközben a tulajdonos, a Magyar Telekom Nyrt. hivatalosan még az értékesítés tényét sem ismeri el. Annak ellenére sem, hogy a hírportál szerkesztőségében már bejelentették, hogy dobra verték a céget. Lapunk legutoljára a cég csütörtöki, a negyedéves pénzügyi eredményeket ismertető sajtótájékoztatóján érdeklődött Szabó János pénzügyi vezérigazgató-helyettestől, hogy az értékesítés melyik negyedévben hozhat bevételt a cégnek, s mennyit.

A hírek szerint az értékesítést közvetlenül felügyelő vezető azonban kérdésünkre mindössze annyit válaszolt, hogy sajtóhíreket nem kommentál, s nincs itt az ideje annak, hogy bármit is mondjon az Origóval kapcsolatban. Ha igaz, hogy a VS.hu tulajdonosa több milliárd forintot ajánlott a cégért, annak presztízs- és hatalmi okai lehetnek, üzletiek semmiképp – így kommentálta lapunknak a számot egy, a médiaiparban és a befektetésekben jártas üzletember.

A szakember szerint az évi ötmilliárd forint bevételt termelő, de masszívan veszteséges hírportálért egy üzleti alapon közelítő befektető maximum annyit ad, amennyit két év alatt – a nyereségessé válás után – ki is tud venni a cégből. Ez elvileg százmilliós nagyságrend, optimista feltételezés esetén közelebb a milliárdhoz. Érhet nagyobb összeget az Origo márkanév is. Mivel a cégben nincs ingatlan- vagy más vagyonelem, ezzel nem kell számolni. Ugyanakkor, mint a szakértő is rávilágított, van olyan helyzet, amikor presztízs- és hatalmi szempontok vezethetik a befektetők szándékait.

Ilyen esetben viszont milliárdos vételár sem drága a befektetőnek. A Magyar Telekomnak azzal is számolnia kell, hogy Magyarországon és nemzetközi szinten is visszhangja lehet a hírportál eladásának. Sáling Gergő főszerkesztő tavalyi távozásakor kiderült, hogy a cégvezetésen keresztül politikai nyomás nehezedett rá. Emiatt tüntetés is volt az Origo és a Magyar Telekom székházánál. A multicég azóta menesztette Vaszily Miklóst, az Origo akkori vezérigazgatóját.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.