galéria megtekintése

Schmidt Mária megvenné az Origót és a Heti Választ?

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 30. számában
jelent meg.

Bednárik Imre, Varga G. Gábor
Népszabadság

Információink szerint Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója nemrégiben médiacéget alapított, és érdeklődik az Origo és a Simicska Lajos tulajdonában lévő Heti Válasz iránt is. Schmidt nem kívánta kommentálni értesüléseinket. Vannak, akik úgy értelmezik a történteket: a Heti Válasz átengedése afféle gesztus lehet Simicska részéről Orbán Viktornak.

Nem csak a Klubrádióba a közelmúltban beszálló Brit Média Kft. az egyetlen újonnan alapított cég, amely ajánlatot tett a jelenleg a Magyar Telekom tulajdonában álló Origo hírportálra – értesült lapunk.

A portál iránt érdeklődik ugyanis Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatójának új cége is.

A több milliárd forintos magánvagyonnal rendelkező Schmidt Mária márciusban alapította meg a Médiaháló Kft.-t, amelynek ő az egyedüli tulajdonosa és egyben ügyvezetője.

 

A kft. cégkivonatában szerepel a lapkiadás és a portálüzemeltetés is, valamint az ehhez kapcsolódó tevékenységek. Megkeresésünkre Schmidt Mária nem kívánta kommentálni azokat az információkat, melyek szerint az Origo és a Heti Válasz iránt is érdeklődik.

Schmidt Mária a Heti Válasz rendszeres szerzője és szereplője. A Heti Válasz ügyeit jól ismerő forrásaink a piaci értesüléseket valószínűnek minősítették.

Schmidt Mária a Heti Válasz címlapján
Schmidt Mária a Heti Válasz címlapján
Korponai Tamás

Kérdés, mit szól a vételi szándékhoz a Heti Válasz jelenlegi tulajdonosi köre, élén Nyerges Zsolttal és a miniszterelnökkel látványosan tengelyt akasztó Simicska Lajossal. A fideszes médiabirodalmat ismerők megjegyzik: míg a Simicska-médiumokat a kormány nyilvánvalóan ignorálja, addig a Heti Válasz más elbánást élvez, miniszterek, vezető politikusok nyilatkoznak a hetilapnak, amelynek főszerkesztője Borókai Gábor, az első Orbán-kormány szóvivője.

Lapunk telefonon kereste Borókai Gábort is, de nem vette fel a telefont, üzeneteinkre sem reagált. Információink szerint Simicska Lajos még februárban, az Orbán Viktorral történt szakítás után egyértelművé tette médiabirodalmának – Magyar Nemzet, Hír TV, Lánchíd Rádió, Heti Válasz, Class FM – vezetői előtt, hogy hosszú távon kívánja fenntartani valamennyi médiumot. Egy forrásunk szerint azonban elképzelhető, hogy

kész megválni a Heti Választól úgy, hogy azt Schmidt Máriának, Orbán Viktor elkötelezett támogatójának adja el, ami a miniszterelnöknek tett afféle gesztusként is tekinthető lenne.

A helyzet egyébként kétségkívül pikáns: a Fidesz 2006-os választási veresége után épp a Simicska által tulajdonolt Magyar Nemzetben, egy álnéven írt cikkben, „Schmidt Mária ante portas” cím alatt támadták meg a Terror Háza főigazgatóját azzal, hogy új jobboldali pártot szervez, amit ő azonnal tagadott.

Idetartozik, hogy éppen az Origónak adott villáminterjúban erősítette meg értesülésünket Megyeri András Jonatán, a Brit Média Kft. tulajdonosa, hogy érdeklődik a portál iránt, a részletekbe azonban – titoktartási kötelezettségére hivatkozva – nem ment bele. A klubrádiós üzlet kapcsán azonban elmondta, hogy számára a média hazai terep, de ezt a szektort amúgy is jó befektetésnek gondolja – mindez pedig az Origóval összefüggésben is sokatmondó.

A médián belül a Klubrádióra azért esett a választás – mondta –, mert „tulajdonosi szempontból a magyarországi médiapiac erősen koncentrált, így kevés a relatíve független médium”. Megyeri elmondta, hogy Köves Slomó ugyan jó barátja, de az általa vezetett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és kft.-je között sem szoros kapcsolat, sem laza kötődés nincs azon túl, hogy a tulajdonos Brit Europe Foundation mögött álló befektetők az EMIH-et is támogatják. (Az EMIH által működtetett Olajág Otthonok törökbálinti címére van bejegyezve a Brit Média székhelye.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.