galéria megtekintése

A Hírkereső is bejelentkezett az Origóért

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 01. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Információnk szerint a Hírkereső tulajdonosa, Holló Gábor is jelezte vételi szándékát az Origóra, amely iránt a Klubrádió új befektetője és Schmidt Mária is érdeklődik. Az olvasottság vonzó, az pedig, hogy a portál melyik politikai erőhöz fog közeledni, forrásaink szerint nem kérdés.

Komoly a verseny a Magyar Telekom tulajdonában lévő Origo hírportálért, amelyért a Hírkeresőt kitaláló és azt máig tulajdonképpen egyszemélyes (valójában kétszemélyes) vállalkozásként üzemeltető, az informatikai világból érkezett Holló Gábor és cége, a Híreső.hu Kft. is versenybe szállt. Holló, aki járatos az internetes hírfogyasztás világában, akár szakmai befektető is lehetne, ám ennek ellentmond, hogy a jó érzékkel jó időben megcsinált vállalkozása egyelőre – legalábbis a pénzügyi adatok szerint – nemigen szorul ráncfelvarrásra.

A Híreső.hu Kft. kis túlzással fixen évi 400 millió forint nyereséget termel. Ebből persze azt biztosan tudhatjuk, s tudhatja az eladó Magyar Telekom is, hogy pénz van az Origo megvételére. Más kérdés, hogy az Origo a Hírkereső egyik legelőkelőbb helyét foglalja el, ez alapján az egyik legkomolyabb bevételi forrását is jelenti az egyébként tavaly 300 millió forint mínuszt termelő Origo.hu Zrt.

A Híreső.hu már a harmadik cég, amelyről kiderül, indul az Origóért. A napokban megírtuk, hogy egy frissen alakult vállalkozás, a Brit Media, élén Megyeri András Jonatánnal is pályázik, sőt, komoly ajánlatot adott. Ez a cég néhány hete 40 millió forinttal szállt be a Klubrádióba, ügyvezetőjéről pedig azt lehet tudni, hogy van az iparági tapasztalata, hisz korábban a Viasat és a TV2 csatornáknál dolgozott kereskedelmi területen. A Brit Media azonban kötődhet az Első Magyarországi Izraelita Hitközséghez, erre utal, hogy a cég a hitközség által üzemeltetett Olajág Otthonok törökbálinti telephelyének címére van bejegyezve. Megyeri cáfolta ezt a vonalat, mondván, a hitközség vezetője, Köves Slomó csupán jó barátja, a cége pedig üzleti megfontolásból fektetett be a Klubrádióba. Az Origo iránti érdeklődését a portálnak nyilatkozva megerősítette.

 

Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója is érdeklődik, ő márciusban alapított céget média tevékenységi körökkel. A Médiaháló indulását lapunknak a távközlési szektorra rálátó szakemberek is megerősítették, ám maga Schmidt Mária értesülésünket nem kommentálta. Ahogy azt sem, hogy érdeklődne a Heti Válasz iránt. Ez utóbbit a Népszavának erősítették meg Simicska Lajoshoz és Nyerges Zsolthoz közel álló források, ám a lap szerint Simicskáék nem fogják eladni a hetilapot, és nem kívánnak gesztust gyakorolni Orbán Viktor kedvéért.

Az Origóval kapcsolatban a Szombat című zsidó politikai és kulturális folyóirat annak a véleményének adott hangot, hogy a Megyeri mögött álló körök a befolyása alá került médiumokban a neokonzervatív szellemiséget, az Izrael-barát irányultságot és a vallási értékek propagálását erősítenék. A magyar belpolitikai kérdésekben valószínűleg a korábbi élesen kormánykritikus, baloldali irányultság felől némileg a közép felé mozdítaná el a hangvételt.

Tüntetők féltik az Origo függetlenségét
Tüntetők féltik az Origo függetlenségét
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Más média- és távközlési forrásaink viszont szinte lényegtelennek tartják, kihez kerül a mostani eladási körben az Origo, mondván, ahogy kikerült egy tőzsdei cég ellenőrzése alól, további tranzakciók tárgya lehet a ma még igen látogatott portál. „Hogy melyik politikai erőhöz fog közeledni, az nem kérdés” – teszik hozzá a verziójukról névtelenül nyilatkozó forrásaink.

Kerestük Holló Gábort, de írásban feltett kérdéseinkre e cikk megjelenéséig nem reagált.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.