galéria megtekintése

Az RTL is vinné az Origót

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 06. számában
jelent meg.

1 komment

Bednárik Imre, Varga G. Gábor
Népszabadság

No comment – így reagált az RTL Klub egyik vezetője a Népszabadság azon információjára, hogy a vezető kereskedelmi tévé is szeretné megvásárolni az Origo hírportált. Az RTL Klub immár a negyedik nyilvánosságra került vevőjelölt.

Az érdeklődők közt van a Brit Media, élén Megyeri András Jonatánnal. Ez a cég néhány hete 40 millió forinttal szállt be a Klubrádióba, ügyvezetőjéről pedig azt lehet tudni, hogy van iparági tapasztalata, hisz korábban a Viasat és a TV2 csatornáknál dolgozott kereskedelmi területen. További érdeklődő a Hirkereso.hu tulajdonosa, Holló Gábor, aki ideje java részét az Egyesült Államokban tölti, és onnan irányítja vastag nyereséget termelő kétszemélyes vállalkozását. Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója is szeretné megvenni az Origót, ezt erősíti, hogy a közelmúltban médiacéget alapított.

Lapunk információi szerint az RTL Klub vezetése és annak luxemburgi anyacége lát üzleti fantáziát az évek óta veszteséget termelő Origóban. Ez pedig új megvilágításba helyezi azt a korábbi médiapiaci pletykát, miszerint az RTL paktumot kötött volna a magyar kormányerővel a reklámadó mérséklése érdekében. A paktum létét Andreas Rudas, az RTL-csoport alelnöke lapunknak határozottan cáfolta.

Hová kerül a Telekom portálja?
Hová kerül a Telekom portálja?
Földi Imre / Népszabadság

 

Az Origo tulajdonosa, a Magyar Telekom néhány hónappal ezelőtt döntött úgy, hogy eladja az 1998-ban alapított hírportált. A tőzsdei cég számára az Origo eladásához elegendő indok annak vesztesége. A cég az elmúlt öt év alatt négymilliárd forint deficitet hozott össze. 2011–2012-ben még egymilliárd forint feletti veszteséget produkált, amit jelentősen sikerült csökkenteni, de a cég 2014-ben csaknem ötmilliárdos árbevétel mellett is 300 millió forint feletti mínuszban zárt. A Magyar Telekom hivatalosan azzal indokolja az eladást, hogy a német anyacég minden piacán profiltisztítást hajt végre. Hogy milyen vételár alakulhat ki a végén, s csak a hírportált vagy az egész, az Origo Zrt.-hez tartozó portfóliót (például Freemail, Ozone Network, Life stb.) működtető céget adják el, az még nem dőlt el. Az viszont biztos, hogy a most zajló értékesítési pályázatba mindenkit meghívtak, aki a közelmúltban jelezte érdeklődését.

A tulajdonosnak, a Magyar Telekomnak nemcsak az elmúlt években halmozott gigaveszteség fájhat. Az origós újságírók kutatómunkája politikai kellemetlenséget is okozott, például a Lázár János utazásairól szóló cikkek, amelyek közlése után „közös megegyezéssel” távozott Sáling Gergő főszerkesztő, majd vele szolidaritást vállalva felmondott a hírportál több vezető újságírója. Pethő András, a portáltól szintén távozott főszerkesztő-helyettes panaszlevelet írt a Magyar Telekom ellenőrzési osztályának, amelyből az a kép rajzolódott ki, hogy a cégvezetésen keresztül politikai nyomást nehezedett az Origo főszerkesztőjére. A Magyar Telekom azóta menesztette Vaszily Miklóst, az Origo akkori vezérigazgatóját, aki az állami médiánál kapott vezető állást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.