galéria megtekintése

Titokzatos vállalkozás veheti meg az Origót

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 28. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Egy a magyar médiában a közelmúltig ismeretlennek számító vállalkozás könnyen befutó lehet az Origóért zajló küzdelemben. A Brit Media Befektetési Kft. a közelmúltban a Klubrádió befektetőjeként jelent meg a színen, s információink szerint hónapokkal ezelőtt jelezte vételi szándékát a Magyar Telekomnak.

A Népszabadság információi szerint akár a Brit Media Befektetési Zrt. is nyertes lehet abban az eljárásban, amelyet a Magyar Telekom írt ki az Origo értékesítésére. A hazai médiapiacon néhány hete feltűnt, idén június elején alapított társaság neve a Klubrádió ügyeit követőknek lehet ismerős.

Ez a cég szállt be a csatornát üzemeltető vállalkozásba, s úgy tudni, garanciát vállalt arra, hogy fedezi a rádió működési költségeinek azon részét, amelyet az Arató András tulajdonolta cég nem tud előteremteni reklámértékesítésből és hallgatói támogatásokból. Az Origo néhány napja írt arról, hogy a belga székhelyű Brit Europe Foundation többségi, valamint Megyeri András Jonatán kisebbségi tulajdonában álló cég 40 millió forintos tőkeemeléssel szállt be a Klubrádió Zrt.-be.

Lapunk több forrásból is arról értesült, hogy az Origo értékesítési eljárásában a cég bekerült az utolsó körös ajánlattételi körbe. Tekintettel arra, hogy egy frissen alapított társaságról van szó, ez azt jelenti, hogy a mögötte álló tulajdonosok, vagy azok, akik a háttérből finanszírozzák, nagyon erős ajánlatot tettek. (Az, hogy frissen alakult cégről van szó, szokatlan, de nem példa nélküli, legalábbis a befektetések világában.) Próbáltunk kapcsolatba lépni a céggel és ügyvezetőjével, Megyeri András Jonatánnal is, de a cégközlönyben megadott e-mail címükről elektronikus hibaüzenet pattant vissza. A Magyar Telekom kérdésünket nem kommentálta.

 
Tüntetők az Origo székházánál Sáling Gergő főszerkesztő hirtelen távozásakor
Tüntetők az Origo székházánál Sáling Gergő főszerkesztő hirtelen távozásakor
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Brit Media ügyvezetője, Megyeri András Jonatán nem ismeretlen versenyző a hazai médiavilágban, 2012-ig üzletfejlesztési igazgatóként dolgozott a TV2-ben Simon Zsolt, a csatorna jelenlegi vezérének irányítása alatt, azt megelőzően pedig a Viasat kereskedelmi igazgatója volt.

Jelenleg a Bét-Sálom zsinagóga vezetésében a kántori feladatok ellátásával van megbízva önkéntes alapon, erről tanúskodik a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének honlapja. Úgy tartják, a cégvezető jó kapcsolatot ápol az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel (EMIH), s erre utalhat az is, hogy a cég ugyanarra a címre van bejegyezve, mint az Olajág Otthonok törökbálinti idősotthona.

Az Origóról évek óta pletykálják a piacon, hogy eredményei miatt a Magyar Telekom Nyrt. inkább megválna tőle. Az eladás azt követően fordult élesbe, hogy tavaly nyár elején meglehetősen furcsa körülmények között kirúgták a portál főszerkesztőjét, Sáling Gergőt, nem sokkal azt követően, hogy a lap leleplező cikksorozatot közölt Lázár János utazásairól. Távozott a cikkeket jegyző Pethő András újságíró, majd tucatnyi kollégája is.

Az Origo vezetése később nem tudta hitelt érdemlően cáfolni azokat a feltevéseket, hogy a személycserék politikai nyomásra történtek, mindazonáltal a történtek kellemetlenné váltak a tulajdonos Magyar Telekom számára. Tavaly nyár végén a piacon már kész tényként kezelték, hogy az Origo a Sanoma magyar leányát megszerző Central Médiacsoporthoz kerül, amellyel elég szoros szakmai együttműködés alakult ki, sőt az Origo be is költözött a cég Montevideo utcai székházába.

Ősszel bombaként robbant a hír, hogy távozott a Telekomtól Pataki Róbert vezérhelyettes, aki alá az Origo tartozott, valamint a Sálingot kirúgó, ma már a köztévé csapatát erősítő Vaszily Miklós vezérigazgató is, egyik belső bizalmasával és a pénzügyesével együtt. Ekkoriban zárult le a Telekom belső vizsgálata, amelyről a cég már nem közölt részleteket.

Július végén arról írt a Világgazdaság, hogy a Magyar Telekom tíznél több olyan céget kért fel ajánlattételre, amelyről tudta, hogy komoly érdeklődő. Az ajánlattétel során kellett kiderülnie annak, hogy mi is az adásvétel tárgya: az Origo.hu, vagy az internetes portált is működtető társaság, az Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt., amelyben benne van a Life. hu, a Videa.hu oldalak mellett az ingyenes internetes levelezőrendszer-szolgáltatás, a freemail, valamint a televíziós szolgáltatások, a LifeNetwork és az OzoneNetwork csatornák.

A piaci hírek szerint a Telekom „minden megoldásra” nyitott, bár leginkább azt szeretné, ha az Origo. hu mellett az egész médiabirodalom új tulajdonoshoz kerülne. Piaci értesülések szerint a miniszterelnök tanácsadójához, Habony Árpádhoz is köthető Modern Media Group Zrt. mellett Simicska Lajos médiabirodalma és az Index.hu-t is kiadó, Közép-európai Média és Kiadó Zrt. (CEMP) is komoly érdeklődő, de állítólag pénzügyi befektetők is látnak fantáziát a médiacégben. Ilyen lehet a Brit Media is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.