galéria megtekintése

„Habony jogerősen is legyen közszereplő!”

10 komment


Marnitz István

A liberálisok perelnek azért, hogy a bíróság jogerősen is mondja ki, Habony Árpád közszereplő. Ilyen elsőfokú ítélet már született, csak a kormányfő informális tanácsadója ellustázta a fellebbezést. Kiskép a kalandos életét továbbra is rejtegető Habony Árpádról.

Fotó: Népszabadság

A Magyar Liberális Párt (MLP) pert indít azért, hogy a bíróság jogerősen is mondja ki Habony Árpád közszereplői mivoltát. A bíróság első fokon a miniszterelnök informális tanácsadója által az Index ellen indított perében ezt tavaly már kimondta. Ám a másodfokhoz szükséges beadványokat Habony elhanyagolta. Így végül is másodfokú ítélet nem született. A per alapja az volt, hogy az Index 2013-ban Budapest top-VIP-luxusáruháza, az azóta tönkrement Il Bacio di Stile előtt szúrta ki az épp ott flangáló tanácsadót, miközben az áruház előtt álló luxusterepjárót – melyhez hasonlóban már lefotózták Habonyt – az ő tulajdonának nevezte (pedig nem is afelé haladt). Az MLP Tarlós István főpolgármester – amúgy Fidesz-körökben szokatlanul nyílt – közlésére hivatkozik, melyben elismeri, hogy többször találkozott politikusi minőségében Habony Árpáddal.

Habony Árpád továbbra sem nyilatkozik semmiről.

 

A magyar politikai élet legtitokzatosabb figurája nem volt mindig ilyen háklis. Például a 90-es években kendóbajnokként állt többször kamera elé. Vagy amikor az ultraavantgard performer, feLugossy Laca 2001-es filmjében, mondjuk úgy, finoman rámozdult Gryllus Dorkára. Vagy amikor 2001-ben koronaőrként az RTL Klubnak nyilatkozott.

A Magyar Narancs 2002 végi tudósítása a szociálliberális kabinet Kulturális Örökségvédelmi Hivatalának elnöki tanácsadójaként említi. A szerző már akkor bajban volt, hogy magánemberként, vagy hivatalos – közszereplői – minőségében tekintsen az érdeklődésére nem válaszoló funkcionárius fura akciójára, melynek során a budavári palotaegyüttes 1945 utáni építéstörténetéről érdeklődött a Magyar Építészeti Múzeumban. 2003-ban a Fidesz PR-felelőseként említik, e minőségében a Magyar Nemzetnek is nyilatkozik. Egy tudósítás szerint Deutsch Tamás 2002-ben mutatta be Habonyt a pártvezetésnek. Egy másik visszaemlékezés szerint viszont már az első – ezüsthajós, Happy End-es – Orbán-kabinet alatt Orbán Viktor kommunikációs tanácsadója. A néhai Wermer András háttérbe húzódását követően e minőségében máris első számú tanácsadóvá lépett elő.

Annak ellenére, hogy 2002–2010 között Habony aktívan részt vett a Fidesz politikájának alakításában, személyét láthatólag már akkor komoly erőfeszítésekkel igyekezett a kulisszák mögött tartani. Az egyik első átfogó, valós jelentőségét sejtető portré a Fidesz-győzelem után lapunkban jelent meg róla. A Fidesz.hu-n 2012-ben egy, Schmitt Pál lemondása kapcsán megjelent tudósítás Habony Árpádot kerek perec miniszterelnöki tanácsadónak nevezi. Ezt a Fidesz minden bizonnyal azért nem törölte még le, mert azóta számtalan alkalommal szolgált az ezt vitató felszólalások – akár perek – hivatkozási alapjául.

A Magyar Narancs 2013-ban írta meg, hogy Habony Árpádot 2011-ben két év próbaidőre bocsátotta a bíróság, mert 2006-ban leütötte egy idős házaspár férfitagját, nejét pedig hasba rúgta, mert szerinte óvatlanul léptek Lexus terepjárója elé. Mint később kiderült, több körben büntetőeljárást is kezdeményezett a cikket jegyző újságíró ellen, ám a hatóságok mindet elutasították.

A sajtó – érzékelve a közügyek szempontjából rendkívül penetráns felállást – a jelek szerint ezután erőteljesen „rászállt” Habony Árpádra. A Fidesz politikusai elismerték, hogy tanácsot ad, de – mint Rogán Antal 2013-ban fogalmazott – „formális pozíciót nem hajlandó vállalni, amit inkább a javára írok, mint sem hátrányára”. Ez idő tájt a HVG.hu videósa személyesen is elcsípte a Parlamentben, de a kérdéseket annak – láthatólag begyakorolt – ismételgetésével hárította, hogy ő nem közszereplő.

2014 végén minden bizonnyal valamely luxusáruházból eredő „outfittel”, többek között egy Gucci-táskával a kezében vágott át a Parlament előtt a szegénység ellen tüntetőkön. Tavaly év elején kiderült, parlamenti belépőt a Lázár János vezette Miniszterelnökség biztosított a számára.

Fotó: Huszti István / Index

Habonyt azóta is sűrűn rajtakapták úgy Fidesz-politikusokkal, mint Andy Vajna kaszinócézár-kormánybiztossal közösen. A Fidesz-politikusok – például Kósa Lajos frakcióvezető vagy Kovács Zoltán kormányszóvivő – különböző, némi keserédes szórakozást nyújtó, kreatív trükkökkel bújnak ki a Habonnyal kapcsolatos színvallás alól. Ezt – ki más – maga Orbán Viktor „maxolta ki”, amikor 2015 áprilisában egy sajtótájékoztatón (miután az elmúlt évek során szinte valamennyi politikustársa elismerte informális tanácsadói minőségét) úgy fogalmazott: „ilyen nevű ember semmilyen állami kifizetési listán nem szerepel, szerződésben nem állunk vele, minden egyébbel a népesség-nyilvántartóhoz tessék fordulni”. Hozzátette: nem áll semmilyen hivatalos kapcsolatban „vele”, azzal pedig nem tud mit kezdeni, ki milyen tanácsadónak nevezi magát, vagy épp kit nevez annak a sajtó.

Habony Andy Vajnával is többször mutatkozott
Habony Andy Vajnával is többször mutatkozott
Veres Viktor / Népszabadság

Habony Árpád azóta is a politikai élet fantomja. Továbbra is számos Fidesz-kampány – például a migránsok elleni kormányszintű uszítás – ötletgazdájaként tartják számon. Emellett kétes minőségű sajtótermékek mögött jelenik meg – névvel vagy csak a pletykák szerint –, illetve a sajtó a letelepedési kötvények eladásából Rogán Antal bábáskodásának köszönhetően százmilliókat zsákoló offshore cégek mögött is felfedezte. Tavaly év végén megtalálták egy féktelen bulikat ígérő ibizai luxus-szórakozóhely reklámvideójában, amelyből először törölték, de egy néhány nappal ezelőtti hír szerint a hely hirdetésében néhány másodperc erejéig mégis csak feltűnik.

Az átlátszó által kitartóan kiperelt adatokból derült ki az is, hogy a Szépművészeti Múzeum által néhány tízezer forint fejében egy, Jáksó László résztulajdonában lévő társaságnak bérbe adott antik festmények a Habonyhoz köthető Szerb utcai lakás falán lógtak. Csak remélni lehet, hogy a Szépművészeti igazgatója, Baán László – egyszersmind a kormányzati „Liget Projekt” arca – a most kezdődött Picasso-kiállítás darabjait nem adja kölcsön Habonynak, akit amúgy a barátjának nevez.

Mostanra nyilvánvalóvá vált: a közvélemény elől minden erejével menekülő Habony Árpádon épp ott találni fogást, hogy nem akar magának kormányzati funkciót, vagyis nem ismert olyan foglalkozása, ami lehetővé tenné számára ezt az életvitelt. 2015 elején Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke erre hivatkozva vagyonosodási vizsgálatot is kezdeményezett nála a NAV-nál. A 444.hu erről szóló beszámolója szerint az adóhatóságnak azt nyilatkozta, hogy Andy Vajna és Tombor András – Orbán Viktor egykori biztonságpolitikai főtanácsadója – adtak neki tízmilliókat kölcsön. (Más kérdés, hogy ezek nagyjából most járnak le.)

Kósa Lajos márciusban egy nyilvánosságra került zárt körű beszélgetésen örömének adott hangot amiatt, hogy Habony Árpáddal semminemű hivatalos kapcsolatuk nincs, a tanácsadót politikai szempontból „életveszélynek” nevezve

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.