Habony, az életveszély

„Sajátos fickó
„Sajátos fickó"
Reviczky Zsolt / Népszabadság

„Habony Árpád semmilyen szerződéses viszonyban nincs a kormánnyal, a frakcióval vagy a párttal. (...) Semmi közünk nincs hozzá. Néha tanácsokat kérünk tőle. Ezt nem szabad?" – vetette fel Kósa Lajos azon a nem nyilvános beszélgetésen, amelynek felvételét a 444.hu tette közzé. A Fidesz frakcióvezetője csapongónak nevezhető mondatfolyamában leszögezte: „Habony nem politikus. Egy sajátos fickó, akit fegyelmezettséggel nem lehet vádolni."

Szóba került, hogy Habony néha spanyol bárokban üldögél. Kósa konzervatív embernek tartja magát, de jelezte, mindenki abban a spanyol bárban üldögél, amelyikben akar. Ezen a ponton a tudomány nagyjainak soraiba emelte Habonyt, hiszen feltette a kérdést: „Nem mindegy, hogy Einstein a speciális és az általános relativitáselmélet kitalálása között mivel töltötte az időt? Horgászott? Csajozott vagy ivott? Hót mindegy."

Kósa választ adott arra is, miért lenne bajos Habonynak politikusi szerepben feltűnni: „Ha politikus vagy, akkor se pia, se kártya, se nő!" Majd azt is hozzátette: „Habony a politika világában egy életveszély! Ha leszerződtetnék, akkor azzal nem megoldanák a problémákat, hanem kinyitnák azokat." Elmondta továbbá, hogy „akik ehhez a kampánydologhoz értenek, azok nagyon különösen vannak összerakva, (...) olyannyira, hogy nem is mennék el velük kirándulni."

Megkérdeztük Kósát, mivel magyarázza az olykor őt is segítő tanácsadóról alkotott, nem túl hízelgő véleményét. „Magamat kommentáljam? Aztán meg a kommentemet kommentáljam! Őrizzük már meg a komolyságunkat!" – mondta munkatársunknak. Utána Halász Jánoshoz, a Fidesz-frakció szóvivőjéhez fordultunk. Azt mondta: „Én egy fegyelmezett ember vagyok. Frakcióvezető úr kommentálta ezt az esetet, mégpedig úgy, hogy nem kívánja kommentálni. Amit mondott, azt mondta. Én sem kívánom kommentálni". Nem jutottunk tovább Kovács Zoltán kormányszóvivőnél sem, aki szerint ez ügyben „a kormány tagjai, és a megkérdezettek már vagy többször is nyilatkoztak, és mindent elmondtak, amit fontosnak tartottak."

Róla mondták

Orbán Viktor miniszterelnök: „Ilyen nevű ember semmilyen állami kifizetési listán nem szerepel. (...) Ez a lerázandó kategória." (Index.hu, 2015. április 21., sajtótájékoztató)

Gulyás Gergely Fidesz-alelnök: „Bulvártémának tartom az egészet. Habony még szerződésben sem áll ezzel a kormánnyal. (...) Habony Árpád nem közszereplő, nem tagja a Fidesz-frakciónak, és semmi ok nincs arra, hogy az ő szabadidős tevékenységét bárki a kormánypártokon kérje számon." (Origo.hu, interjú, 2015. december 22.)
Tarlós István főpolgármester: „Aki nem fogyatékos, az tudja, hogy a mi politikai közösségünkben Habonyt ismerik." (ATV Start, 2016. február 22.)

Kósa Lajos frakcióvezető: „Árpád azt mondja, hogy a pusztán provokatív újságírói kérdésekre nem kell válaszolni." (Parlamenti sajtótájékoztató, 2016. február 22.)

Kovács Zoltán kormányszóvivő (arra a kérdésre, neki ad-e tanácsokat Habony Árpád): „Köszönöm szépen. Viszontlátásra. További jó munkát." (Sajtótájékoztató, 2016. február 23.)

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.