galéria megtekintése

Az Iszlám Állam célkeresztbe vette Magyarországot

19 komment

NOL

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos csütörtöki Kormányinfón azt mondta, hogy Kertész Imre Nobel-díjas magyar író halála a nemzet vesztesége. Lázár kitért a terrorfenyegetettségre és a pedagógustiltakozásokra is, mindkettőt komolyan veszi a kormány.

Egy éve ezen a napon kezdődött a Kormányinfó, legalábbis egy éve áll mellettem Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter - ezzel nyitotta meg a negyvennegyedik Kormányinfót Kovács Zoltán kormányszóvivő, majd át is adta a szót Lázár Jánosnak. 

Lázár megemlékezett a csütörtökön elhunyt Kertész Imréről, majd a terrorfenyegetettségről beszélt.

- Az Iszlám Állam Magyarországot célba vette - kezdte Lázár, aki emlékeztetett, a belügyminiszter közepes fokozatra mérsékelte március 29-én a terrorkészültséget Magyarországon, ennek megemelésére jelenlegi információk alapján nincs szükség. A rendőrség és a katonaság számára minden eszközt biztosítani kell – tette hozzá, mondván, fel kell készülni egy esetleges támadásra.

 

Az ellenzék segítségét kérik

A terrorellenes akciótervvel kapcsolatban Lázár János ismételten az ellenzéki képviselők támogatását kérte. Mint mondta, az ötpárti egyeztetésen készek a felvetéseiket mérlegelni, annak érdekében, hogy minél hamarabb konszenzusra jussanak. "Minden parlamenti képviselő felelős az állampolgárokért, esküt tettünk a hazánk szolgálatára, ennek legfontosabb tétele, hogy mindenkit meg kell védenünk. Egy felelős ellenzéki képviselőtől elvárhatjuk, hogy segítse Magyarország kormányát abban, hogy honfitársainkat meg tudjuk védeni" - mondta, majd hozzátette: Lázár szerint az ország határainak védelmét biztosítani kell, mivel a bevándorlás fokozódásával egyre nagyobb a terrorveszély. A kvótarendszerrel kapcsolatban megjegyezte, a kormány kitart a referedum mellett.

"Közérdekből korlátoztuk a nyerőautomatákat"

A következő években a magyar bíróságok előtt zajlanak majd azok a perek, amiken arról döntenek, hogy a pénznyerő automaták betiltása mennyiben volt jogszerű - mondta a miniszter, hozzátéve, a bíróságoknak a vállalkozáshoz való jog és a közérdek viszonyát kell majd tisztázniuk.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

"Velünk nem elszámol az Európai Unió, hanem elszámolunk egymással"

Jelen pillanatban hat ügyben zajlik uniós eljárás, több mint 200 milliárd forintról megy a vita. "Magyarországnak nincs olyan elszámolási vitája az Európai Bizottsággal, amely ne lenne általános" - jegyezte meg Lázár János.

"Itt az ideje, hogy Soros kivonuljon"

Lázár szerint Soros György kidobja a pénzét, amikor olyan szervezeteknek adja, amelyek azt próbálják bebizonyítani, hogy az uniós pénzek korrupcióra folynak el Magyarországon. Szerinte vannak olyan csoportok, amelyek azért kapják a pénzüket, hogy azt hangoztassák: a keresztény-konzervatív kormány korrupt, ideje lenne őket levonultatni. "Súlyos tévedés, hogy korrupció lengené be a hazai uniós pályázatokat" - Lázár szerint.

Ma zárul a földárverések második szakasza

Eddig 47 ezer hektárt árvereztek el, mintegy tízezer olyan család van, aki földhöz jutott – mondta Lázár. A Magyar Fejlesztési Bank 130 milliárd forintnyi hitelt nyújtott a gazdáknak. Lázár valószínűnek tartja a földárverés harmadik szakaszát, és az első két kört kifejezetten sikeresnek tartja, mint mondta, nagyon jó üzletet kötött a kormány.

"Nem örülünk, hogy kudarcba fulladt a tegnapi tüntetés"

Orbán Viktor is megkövetelte a kormánytól, hogy ne álljon le az ország egy órára - jegyezte meg, hozzátéve, a kormány komolyan veszi, a tiltakozást, noha az szerintük kudarcba fulladt, mert a 3200 iskolából csak 100-ban volt érdemi tiltakozás. Kiemelte, helytelennek tartják, hogy a politikát beviszik az iskolába. Mint mondta, a kormány szerdán érzékelhette, hogy vannak problémák az oktatásban, de a pedagógustársadalom is érzékelhette, hogy fontosabbnak tartják a tárgyalást, mint a tiltakozást.

Nem szabad alábecsülni a fenyegetést

Újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, a terrorellenes akcióterv a rendőrség megerősítését szolgálja,  a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központtal kapcsolatban pedig csak annyit közölt, részletekkel egyelőre nem szolgálhat, de egy központi terrorelhárítási központnak van létjogosultsága (a TIBEK-ről itt írtunk bővebben: >>>)

A tegnap a kormány honlapjára feltöltött propagandavideóval kapcsolatban Lázár azt mondta azon a napon, amikor készítették, "ez történt a határon". "A kisfilm célja, hogy az emberek tudják, mire költik a pénzüket" - mondta Lázár.

Lezártnak tekintik a vasárnapi boltzár ügyét

A vasárnapi boltzárról is szó volt: a kiskereskedelmi forgalom folyamatosan növekszik, sőt, jobban növekszik, mint az Európai Unióban, és azt állította, folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma, több ezer új munkahely jött létre a kiskereskedelemben, és ebből a szempontból nem gond a vasárnapi boltzár. "A választókörömben azt tapasztalatom, az emberek örülnek, hogy nem kell vasárnap dolgozni. Akik népszavazást kezdeményeznek, több tízezer emberrel fognak kiszúrni, akiknek majd a hetedik napon is dolgozniuk kell" - jegyezte meg.

Eladnák a külkerbankot

A Magyar Külkereskedelmi Bankot a szanálás után el akarja adni a kormány - jelentette be Lázár János. Minden szabályt be fog tartani a szanáló, amit az EKB is figyel majd - mondta Lázár.

"Az oktatási rendszer alapjaiban nem változik 2018-ig" -

mondta az Origo kérdésére a miniszter, azt nem árulta el, mi lesz a Klik "új neve". Ahogy azt az oktatásért felelős államtitkár, Palkovics László is megerősítette, az egyetemek nem fognak betagozódni az új szervezet alá.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

"Ez ilyen óvoda"

"Vannak, akik kinyilvánítják, kivel nem hajlandók egy asztalhoz ülni - így nem lehet egyeztetni" - reagált a Népszava pedagógustüntetéssel kapcsolatos kérdésére, hozzátéve, Pukliéknak is a köznevelési kerekasztalhoz kellene ülnie.

"Ma 85 ezer üres munkahely van, miközben 300 ezer munkanélküli van - a kereslet és a kínálat nincs összefésülve, nincs összhangban" - mondta a politikus, hangsúlyozva, a kamara nélkül nem lehet megoldani az oktatásüggyel kapcsolatos problémákat.

A Népszabadságnak elmondta, elismeri Pukli István teljesítményét, és sok sikert kíván bimbódzó politikai karrierjéhez. Mint mondta, ő örömmel segít, és nem becsüli le, szerdán hányan vettek részt a demonstráción - annak ellenére, hogy nem tartja sikeresnek. A Klikkel kapcsolatban újságírónk kérdésére azt mondta, a kormány még nem tárgyalt a köznevelési kerekasztal javaslatairól, így még nem született döntés a Klik megszüntetéséről - mondta Lázár, hozzátéve, a magyar állam azért vette át a fenntartói jogokat az önkormányzatoktól, mert szeretne rendet teremteni. "Erről a kötelességünkről nem mondunk le" – jegyezte meg hangsúlyozva, a magyar állam a fenntartói jogáról nem fog lemondani.

"A Ligetet idealizálni erősen barokkos túlzás"

"Az az igénytelen dzsuva, ami a Ligetben volt a korábbi évtizedekben az senkit sem zavart" - mondta Lázár, hozzátéve, a Városliget zöld területeit kell rehabilitálni. Mint mondta, két olyan múzeumról döntött a kormány, amelynek a felállítása Lázár szerint nem érinti hátrányosan a zöldterületet.

"Birkahodályokban nem tartunk kormányülést"

Cáfolta Lázár János, hogy informális kormányülést vagy Fidesz-elnökségi ülést tartottak volna azon a hatvanpusztai birtokon, amit Mészáros Lőrinc bérel Orbán Győzőtől, a miniszterelnök édesapjától. A 444.hu kérdésére úgy fogalmazott: ő (is) szokta szervezni a kormányüléseket már négy éve, de Hatvanpusztán még nem tartottak sem Fidesz elnökségi ülést, sem kormányülést. "Magánterületen, magánlakokban, birkahodályokban és romokban egyébként sem tartunk kormányüléseket" - közölte. A Miniszterelnökséget vezető miniszter egy másik kérdésre, hogy járt-e már valaha Alcsútdobozon, illetve, hogy ott volt-e már kormányülés, v bármilyen ülés azt válaszolta, hogy járt már az említett helyen, amit botanikailag nagyon szépnek tart. "A kisfiammal voltam ott, és egyetlen minisztertársam sem jött szembe" - tréfálkozott.

"Balog nem lesz szomorú"

A mindennapi életbe nem nyúlnának bele

A Miniszterenökség vezetője szerint nem a hétköznapi életet akarják korlátozni. A korlátozások csak a baj esetére szólnának - tette hozzá. Nem kívánta kommentálni azon kérdést, hogy más titkosító mobiltelefonos alkalmazások mellett épp azt a CryptTalk-ot tiltanák be, amelynek magyar fejlesztőit csütörtökön innovációs nagydíjjal tüntették ki a Parlamentben.

A postatörvény nagy siker

A Kormányinfóval egy időben jelentette be az Alkotmánybíróság, hogy az MNB alapítványai, illetve többségi tulajdonában álló gazdasági társaságai által kezelt adatok megismerését korlátozó törvényi szabályozás, és visszamenőleges hatályba léptető rendelkezései alaptörvény-ellenesek.

Elutasította ugyanakkor az Ab az államfőnek azt az indítványát, amely a Magyar Posta és vállalatai által kezelt adatok nyilvánosságával kapcsolatos törvénymódosítást támadta, így azt a jogszabályt Áder Jánosnak haladéktalanul ki kell hirdetnie. Ez utóbbit Lázár János sikernek könyvelte el, de megjegyezte, először el kell olvasni az Alkotmánybíróság döntését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.