galéria megtekintése

Szupergyors 3D-nyomtató

0 komment


Ötvös Zoltán

Forradalmasíthatja a nyomtatási technológiát a Carbon 3D speciális technikája, amivel 11 óra helyett 6 perc alatt sikerült kinyomtatni egy bonyolult eszközt.

Egy hagyományos 3D-nyomtatónál akár százszor gyorsabban dolgozik egy alig két éve alakult amerikai startup cég, a Carbon3D printere.

Az eljárás a teljes iparágat forradalmasíthatja, hiszen míg a hagyományos 3D-nyomtatók vékony rétegekből állítják elő a tárgyakat, addig az új technológia fényre keményedő (folyékony) gyantát használva komplett terméket gyárt.

A módszert nehéz leírni, sokkal többet mond a fejlesztők videója, amin az látszik, hogy egy folyadékot tartalmazó tartályból egy eszköz egy különleges tárgyat emel ki.

 

A Carbon 3D szerint eljárásukkal az adott tárgyat hat és fél perc alatt készítették el, ugyanezt hagyományos módszerrel 11 és fél óra alatt nyomtatták volna ki. Attól függően, hogy mit akarnak létrehozni, nyomtatójuk sebessége 25-szöröse a hagyományosnak, de elérheti a százszoros gyorsaságot is.

Az új printer lényege a tárgyak előállítására használt tál, amelyet alulról ultraibolya fénnyel világítanak meg.  A tál alján olyan speciális borítás van, amely a fény mellett az oxigént is átengedi – valahogy úgy, ahogy a kontaktlencse.

Ezen keresztül a printer szoftvere pontosan adagolja a fényt és oxigént a folyamatosan emelkedő építőplatformra: a fény hatására megkeményedik a folyékony gyanta, míg az oxigén akadályozza a szilárdulást.

Az ipon.hu magyarázata: a tárgy szerkezetét egy, az üvegablak alatt elhelyezett UV projektor rajzolja bele a folyadékba, az oszlopra szerelt kar pedig lassú mozgással kihúzza a folyadékból a már megkötött anyagot, alulról pedig tovább folytatódik a tárgy építése, míg a folyamat be nem fejeződik.

A CLIP technológia tárgyai tehát rétegek létrehozása nélkül, folyamatos "nyomtatás" mellett készülnek, így a kész objektum szerkezete egységesebb a hagyományos háromdimenziós nyomtatóval gyártott társainál.

A fizikai és a kémiai hatások kombinálásával a kívánt formákat húsz mikrométeres pontossággal (ez a papírlap vastagságának a negyede) állíthatják elő – magyarázta a médiának a Continuous Liquid Interface Production (CLIP) nevű technológia lényegét Joseph M. DeSimone, a Carbon3D egyik alapítója.

DeSimeone, aki az Észak-Karolina Egyetem (Chapel Hill) kémiaprofesszora, a lényegi különbséget abban látja, hogy míg a hagyományos, rétegekben nyomtató eszközöket döntően gépészmérnökök tervezték, az ő csapatukban két kémikus és egy fizikus dolgozik, ezért közelítenek másként a tárgyak előállításához.

Az új módszer új térszerkezetek előállítását jelentheti, aminek révén strapabíróbb eszközöket készíthetnek. Az eljárásról a Science hasábjain először beszámoló fejlesztők az autóiparban és a légiközlekedésben látnak hatalmas fantáziát, de olyan hétköznapi termékekben is gondolkoznak, mint speciális futócipők, vagy éppen fogorvosi implantátumok és a vérerek tágítására használt stentek gyors előállítása.

Alapanyagként szilikonok, nylon-szerű anyagok, kerámia és biológiailag lebomló anyagok egyaránt szóba jöhetnek. Az is elképzelhető, hogy egyedi geometriák kialakításával minden korábbinál tartósabb térszerkezetű anyagokat gyárthatnak.

A lehetőségek tárháza végtelen, de arról nincs információ, hogy a Carbon3D terméke mikor kerül kereskedelmi forgalomba és főleg mennyiért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.