galéria megtekintése

Oda a Fidesz stratégiája

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 19. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Bár a felmérések szerint a Jobbik alaposan megközelítette a Fideszt, szakértők szerint egyelőre nincs kormányzóképes állapotban, és nem reménykedhet a nemzetközi elfogadottságban sem. A szélsőjobboldali pártban persze másképp látják a helyzetet.

A Jobbik hiába közelítette meg a zuhanórepülésben lévő Fideszt, korai lenne arra következtetni, hogy elegendő politikai ereje van a kormányzáshoz – mondja Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője.

Az Ipsos felmérése szerint a szélsőjobb tábora másfél milliósra nőtt. Kétmillió szavazat alatt azonban nem nagyon lehet választást nyerni, a választási rendszer pedig főként a Jobbik számára hátrányos. Olyan szakpolitikusok távoztak a pártból (Pősze Lajos, Hegedűs Tamás és mások), akiknek a pótlásáról a Jobbik nem gondoskodott – említ Juhász egy teljesítésre váró feladatot.

A belső konfliktusokat a Jobbik egész jól átvészelte, de az oroszoknak való kémkedéssel vádolt Kovács Béla ügye – ha kiderül, hogy a Jobbik nem autonóm, hanem kívülről irányított, zsarolható párt – még sokat árthat. A fideszes Rogán Antal már megpendítette, hogy a Jobbikot egy „külföldi nagyhatalom” finanszírozza. Juhász szerint további információk nélkül is egyértelműen látható, hogy nemzetközi szinten a Jobbik színtisztán orosz hatalmi érdekeket képvisel.

 

Kérdés, a Jobbik tartósan megőrzi-e kormányellenes pozícióját, hisz politikája sok szempontból azonosítható a Fideszével. A Fidesz eddig a politikai témákat átvéve versenyzett a szélsőjobboldallal, de ez a stratégia megbukott. Juhász szerint a Fidesz már így is elkésett, és minél később vállalja a frontális harcot a Jobbik ellen, fellépése annál kevésbé lesz hiteles.

Ha a Jobbik kormányzati pozícióba jutna, az komolyan veszélyeztetné az uniós tagságunkat
Ha a Jobbik kormányzati pozícióba jutna, az komolyan veszélyeztetné az uniós tagságunkat
Reviczky Zsolt

Juhász úgy tudja, a Jobbik a háttérben már tárgyalásokat folytat vállalati és banki vezetőkkel, próbálja magát elfogadtatni: a gazdasági szféra minden lehetséges politikai szereplővel jó kapcsolatra törekszik. Nemzetközi elfogadottsága viszont a Jobbiknak nincs és nem is lesz – állapítja meg Juhász Attila. Nyugaton a Jobbikot egyértelműen szélsőséges pártnak tartják (még a radikális jobboldaliak is). Rossz belegondolni, milyen következményei lennének annak, ha a Jobbik akár csak koalíciós partnerként kormányra kerülne. Akkor tényleg közel jutnánk ahhoz, hogy megszűnik Magyarország uniós tagsága.

A magyar szélsőjobb az orosz propaganda szócsöve

Rákapcsolt a magyar szélsőjobboldal: egyre aktívabbak az orosz háborús propagandát terjesztő portálok és közösségi oldalak. A Krím megszállása és a kelet-ukrajnai konfliktus kirobbanása óta Oroszország különösen sok energiát fektet abba, hogy akár titkosszolgálati módszerekkel is igyekezzen gyengíteni az Európai Uniót. Elemzésünket itt olvashatják.

A Juhász által is említett Pősze Lajos, a Jobbik volt parlamenti képviselője állítja: nincsenek meg a személyi feltételei annak, hogy a Jobbik képes legyen felelős államigazgatási munkát végezni.

A 2010-es választás után Pősze volt az első, akit kizártak a parlamenti frakcióból. Éveken keresztül temette a Jobbikot, a párt ellehetetlenülését jósolta. Nagyot tévedett. Bizonyos értelemben az idő mégis őt igazolta: a Jobbiknak azzal sikerült növelnie támogatottságát, hogy „központilag” szelídebb hangra váltott, visszavett a rasszizmusából.

A stílusváltás nem győzte meg Pősze Lajost. A ködös múltba révedés, az EU és az USA elutasítása, az orosz és más instabil régiók iránti elkötelezettség szerinte veszélyt jelent Magyarország számára. Pősze úgy látja, legkevésbé a Jobbik érdeme, hogy nőtt a népszerűsége: ez inkább a kormányzó párt tehetetlenségével és a baloldal agonizálásával magyarázható. Valósággal odalökték a szavazókat a Jobbikhoz, de – teszi hozzá – ugyanezek a szavazók pillanatok alatt eltűnnek majd a szélsőjobboldalról, ha a Fidesz összeszedi magát, vagy a baloldal végre magára talál.

Egyre több erőforrás a felkészülésre

Szabó Gábornak, a Jobbik pártigazgatójának – kérésére – e-mailben küldtük el kérdéseinket, és ő is írásban reagált. Íme a válasza: „A Jobbik több szakértői csoportja és politikusai is már hosszú ideje készülnek a kormányzási feladatok hatékony és felelős átvételére, s hogy erre minél alkalmasabbá tegyék a pártot, és annak szakembergárdáját. A felkészülés régóta tart, s egyre több erőforrást fordítunk rá. Biztos vagyok abban, hogy akár 2018-ban, akár előtte, de amikor a Jobbik választások útján kiveszi a korrupt Fidesz kezéből Magyarország kormányrúdját, akkor a kellő felkészültsége meg lesz a feladat felelősségteljes ellátásához.

Nálunk a keleti nyitás politikája sosem a nyugati világgal való szembefordulást jelentette, hanem a kelettől való addigi elzárkózás politikájának megváltoztatását. Ahogy Vona Gábor az évértékelő beszédében is világossá tette: nekünk a nyugati nyitást nem kell meghirdetnünk, mert abba az irányba sosem zárta/zárná le az utat a Jobbik a gazdasági, politikai, kereskedelmi, vagy kulturális együttműködések vonatkozásában."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.