galéria megtekintése

Tollból nyomható ki a térbeli alakzat

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 13. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

A felmelegített műanyag a levegőn megszilárdul

Sokunk szeretett volna olyan varázsceruzát, mint amilyennel az ilyen című lengyel rajzfilmsorozat főhőse, a sárga hajú, kerek fejű gyerek alkotott magának bármit, amire éppen szüksége volt. A rajzfilmötlet mára részleges valósággá vált, hiszen az utóbbi időben megjelentek a háromdimenziós formák, alakzatok rajzolására alkalmas tollak.

Háromdimenziós toll az idei CeBIT-en
Háromdimenziós toll az idei CeBIT-en
John Macdougall / AFP

Az első, a nagyközönség számára is elérhető eszköz a tavaly februárban bemutatott 3Doodler nevű ceruza volt, amit állítólag napokon belül hazánkban is meg lehet vásárolni – azért ne siessünk nagyon, több tízezer forintos beruházásról van szó. Ezt a tollat egy gyorsan megszilárduló műanyag töltőanyaggal kell táplálni. Az eszköz belsejében felmelegített matéria a tollból kilépve a komótosan meghúzott vonalak mentén megszilárdul. A 3Doodler nevű kompakt szerkezet működése egyszerű, nem kell hozzá se szoftver, se számítógép, leginkább egy ragasztópisztolyhoz hasonlítható fejlesztésről van szó – ragasztóanyag helyett azonban műanyagot kell beletölteni.

 

Az első generációs 3Doodler még három milliméter vastag műanyagot nyomott a térbe és elektromos hálózatról működött. Belsejében a háromdimenziós nyomtatóknál is használt ABS műanyag – mesterségesen előállított polimer – van, ezt melegíti fel cseppfolyósra egy fűtőszál, majd tolja ki szükség esetén a toll belsejéből, hogy azután a levegőre érve (egy kis ventilátor hűtőhatására) megszilárduljon. Ahogy rajzolnak a tollal, úgy alakulnak ki a különféle alakzatok.

A hírügynökségek a napokban adtak hírt az előbbi alkalmatosságnak egy továbbfejlesztett változatáról. Ennek elődjéhez hasonlóan egyszerű a működési elve: a szilárd alapanyagot (jellemzően ABS vagy PLA műanyagról van szó) az eszköz végébe kell behelyezni, amit a tollba épített szerkezet megolvaszt, majd a hegyén kinyomja, hogy a szabad levegőn lehűlve újból megszilárduljon. Ez ugyancsak nagyban hasonlít a ragasztópisztoly működéséhez, csak ravasz helyett két gomb segítségével szabályozhatjuk a műanyag átfolyási sebességét. A LIX 3D Pen nevű toll valóban olyan kecses, mint hagyományos társai – a 3Doodler hozzá képest meglehetősen bumfordi alkotás. Az újonnan bemutatott toll műanyag izzószálai teszik nyomtatásra alkalmassá a műanyagot, ami a tollból kilépve egy különleges eljárásnak köszönhetően azonnal lehűl, és ezzel megmerevedik a rajzolt minta. A LIX alkotói szerint a 3D-s toll különféle tervrajzok és prototípusok megalkotásához is hasznos eszköz.

A Lixpen.com honlapon az alkotók azt is elárulták, hogy a mindössze negyven gramm tömegű toll egy USB-n keresztül táplálható elektromos energiával, ami azt jelzi, hogy a 3D-s nyomtatós tollat bárhol használhatjuk a nagyvilágban. Az ötletgazdák szerint az ABS-szálat használó toll nagyobb erőnek is ellenálló, rugalmasabb és magasabb hőt elviselő alkotásokat produkál – ennek az anyagnak 180 Celsius-fok az olvadáspontja és 230 Celsius-fokra hevül fel a toll belsejében. A PLA nevű műanyagot használó toll terméke az előbbinél áttetszőbb, kevésbé szilárd, rugalmas és a nedvességre is érzékeny – ennek az anyagnak az olvadáspontja 160 Celsius-fok, és már 180 Celsius-fokon is rajzra kész. A toll fúvókájából az ilyen hőmérsékletre hevített műanyag áramlik ki, amit a szerkezet vége hirtelen lehűt. Mindössze egy percre van szükség, hogy a tollban tárolt műanyag kellőképp felmelegedjen.

A 3D-s tollakkal bármit rajzolhatunk, írhatunk, akár a levegőbe is firkálgathatunk – feltéve, ha számos ponton egy szilárd felülethez támaszkodik az alkotás,mert a levegőben való lebegésre ez sem képes. Egy sebességszabályozó gomb segítségével meghatározható, milyen gyorsan jöjjön ki a gyorsan megszilárduló anyag a 0,6 milliméteres tollhegyből. Ezután valóban csak a rajzoló fantáziája szab határt a tollal való alkotásnak. A térben megszilárduló vonalakkal saját készítésű dekorációs tárgyak alkothatók, a művelet során a különálló darabkák akár egymáshoz illeszthetők. A toll segítségével egyedi díszítésű tárgyak vagy ruhák, ékszerek, ajándékok is készíthetők, sőt a tervek között egy olyan változat is szerepel, amellyel műanyag helyett cukrot olvasztanának meg, így ehető tárgyakat, figurákat lehetne a térbe rajzolni. Hogy több lesz-e egy érdekes, de hasztalan ötletnél, vagy érdemi gyakorlati jelentőségre tesz szert, az hamarosan eldől.

Zseniális ötletek a nyomtatóból

– A 3D-s nyomtatás egyik nagy előnye, hogy olyan szerkezetek is legyárthatók, melyek hozzá nem férhető módon magukba zárják az alkatrészeket. Régen az egyetemen az a gépészmérnök-hallgató megbukott, aki ezt a hibát vétette tervezés közben, és így számos igen jó ötlet a megvalósíthatatlan kategóriába került. Ma a 3D-s printer lehetőséget ad ilyen darabokból össze nem szerelhető rendszerek elkészítésére, jelentősen tágítva a zseniális ötletek tárházát – tájékoztatta lapunkat Baranyi Péter Zoltán, az MTA SZTAKI 3D Internetalapú Kontroll és Kommunikációs Kutatólaboratórium vezetője.

Mindehhez hozzájön, hogy a 3D-s internet, azaz a jövő internetének egyik irányvonala hamarosan megjelenik mindenki számítógépén, ami közvetlenül lehetőséget ad arra, hogy virtuálisan rajzoljuk vagy tervezzük meg 3D-s objektumainkat, amelyeket közvetlenül és automatikusan egy 3D-s printer ki is tud nyomtatni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.