Nyomtatott bombákkal jönnek a jövő terroristái

A háromdimenziós nyomtatás a hadiipar átalakításával és a világgazdaság feje tetejére állításával forradalmasíthatja a háborúkat, valamint az egyes országok külpolitikáját – állítják szakértők az AFP friss elemzése szerint.

A háromdimenziós nyomtatás a többnyire haszontalan műanyag tárgyak létrehozásával ma még inkább jópofa trükknek tűnik, ám az idén kulcsfontosságú szabadalmak veszítik hatályukat és válnak mindenki számára elérhetővé – hangsúlyozza az AFP egyik elemzése. Az 1980-as évekből származó első szabadalmak 2009 táján lejárt kizárólagossága azt a technológiát tette közkinccsé, amellyel azóta műanyag tárgyakat állítanak elő.

Az Irakban harcoló kurd erők, a pesmergák egyik tagja egy gránátvetővel. Megszabadulhatnak a magáncégektől
Az Irakban harcoló kurd erők, a pesmergák egyik tagja egy gránátvetővel. Megszabadulhatnak a magáncégektől
Ahmed Jadallah / Reuters

Idén azonban már azok a szabadalmak is felszabadulnak, amelyek segítségével fát, fémet és szövetet is lehet nyomtatni, s ettől történelmi változások várhatók – ezek legfőbb kedvezményezettje pedig a hadiipar lesz. Az amerikai hadsereg már eddig is komoly befektetésekkel ösztönözte az egyenruhák, a sérüléseknél felhasználható mesterséges bőr, sőt a katonák számára készített ételek háromdimenziós nyomtatását. A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói eközben már kidolgozták a négydimenziós nyomtatás technológiáját is, amely például víz hatására megváltozó anyagokat ígér.

Ezzel a megfelelő környezetben a színüket változtató egyenruhák is készíthetők. Tavaly először nyomtattak fém alkatrészt egy brit Tornado harci repülőgépbe, s habár még messze van, a végső cél egy teljes egészben 3D-s nyomtatással készült harci gép lenne. Ha pedig a nyomtatókat a háborús övezetekbe telepítenék, az egy amerikai szakértő szerint alapjában hatna az ütközetekre és a hadiiparra.

A hadiszállítók nemcsak árujuk eladásában, de az ellátási lánc hosszú időre szóló jogának megszerzésében is érdekeltek. Ám ha akár egy frontkatona is ki tudja majd nyomtatni a hiányzó alkatrészt, a hadseregek megszabadulhatnának a magáncégek szerződtetésének kényszerétől, a tömeges nyomtatás robotizálásával pedig hihetetlen költségeket takaríthatnának meg. Ez főleg az Egyesült Államokban okozhat jelentős átrendeződést, ott ugyanis a különböző hadi cégek millióknak adnak állást.

A 2001. szeptember 11-én terror ista célponttá vált World Trade Center déli tornyának egyik darabja a New York-i emlékmúzeumban. Óriási biztonsági kihívások
A 2001. szeptember 11-én terrorista célponttá vált World Trade Center déli tornyának egyik darabja a New York-i emlékmúzeumban. Óriási biztonsági kihívások
Mike Segar / Reuters

A háromdimenziós nyomtatás kiteljesedése a külpolitikában értelmetlenné tenné a szankciókat, míg a fegyvergyártásban rémisztő kilátásokat nyitna. A közel-keleti terroristák például még könnyebben gyilkolhatnának akár egy konyhában nyomtatott pokolgéppel, ami a biztonsági iparnak jelent óriási kihívást. De mindezek eltörpülnek a világgazdaságra gyakorolt hatások mellett. Ha az új technikával mindenki kinyomtathatja a számára szükséges tárgyakat, világszerte hatalmas mennyiségű olcsó munkaerő válik szükségtelenné. Ez pedig beláthatatlan biztonsági következményekkel fenyeget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.