galéria megtekintése

Senki sem tisztán nő vagy férfi agyilag

2 komment


Palugyai István

Sokan fogadkoznak, hogy a férfiak jobban tájékozódnak, miközben a nők több dologra is tudnak egyszerre figyelni, és ennek oka a két nem eltérő agyfelépítésén múlik. Az első alapos vizsgálat, amely az ehhez hasonló állítások valóságtartalmát vizsgálta, egy érvet sem szállított a szexistáknak. Kiderült viszont, hogy a legtöbb ember agya férfi és női jellegek egyvelegéből áll.

Közkeletű vélekedés, hogy agyunk vagy férfi, vagy női jellegű. Ezt akarták ellenőrizni a Tel-Aviv Egyetem kutatói Daphna Joel vezetésével. A vizsgálathoz, amelynek eredményét a hét elején közölte az USA Tudományos Akadémiájának lapja, a PNAS, 1400 nő és férfi agyának MRI-felvételét elemezték ki. Különösen azon régiók anatómiai jellegzetességeit és idegi kapcsolatait tekintették át, amelyeket a vélt nemi különbségek tekintetében a legfontosabbaknak mondanak.

Az egyik kísérletben 169 férfi és 112 nő agyának MRI-felvételeit nézték, és a 18–79 éves emberek szürkeállományának 116 megvizsgált régiójából tíz olyat találtak, ahol a különbségek valóban élesek voltak a férfiak és a nők között.

A felvételek alapján három kategóriát különítettek el: döntően férfi, döntően nő és átmeneti típusú. Meglepetésre összesen hat százalék tartozott a két első kategóriába, s 35 százalékban – bizonyos régiókban férfi-, másutt női vonások túlsúlyával – jelentős volt a keveredés. Ezután megismételték a vizsgálatot más metszetekkel, de az eredmény hasonló lett.

 
Nincs nemek szerint két típusú agy

– jelentette ki Joel a New Scientist hasábjain.

Jóllehet, a kutatók az agy anatómiai eltéréseit és nem működését nézték, bármilyen küszöbértéket is határoztak meg, a túlnyomórészt férfi és női agytípus aránya jelentősen elmaradt a vegyes vonásokat hordozó kutatási mintától.

Egy másik vizsgálatban, amely 600 agyfelvétel elemzését célozta, összesen 2,4 százalék volt kifejezetten férfi vagy női típusú, míg a teljesen keverék aránya több mint 52 százalék volt. A legtöbb vizsgált agy mozaikos elrendeződést mutatott.

Korábban az agybeli férfi és női jellegeket a magzati korban termelődő nemi hormonokhoz kötötték. Az egyre gyűlő adatok azonban azt sugallják, hogy genetikai, környezeti és epigenetikai tényezők együttes hatásáról van szó.

– Csak most kezdjük megérteni azt a komplexitást, amit hagyományosan férfiasságnak és nőiességnek neveztünk – mondta Bruce McEwen, a Rockefeller University idegélettan-kutatója.

Nincs csak férfi- és csak női agy
Nincs csak férfi- és csak női agy
thinkstock

A korábbi közkeletű vélekedések egyre kevésbé állják meg a helyüket. A térbeli tájékozódást kutató Markus Hausman, a brit Durhami Egyetem kutatója többféle, ezzel kapcsolatos jártasság vizsgálata során nagyon kevés nemhez kötött jelleget talált, és voltak olyan feladatok, amelyeknek megoldásában a nők jobbak voltak a férfiaknál. A fekete-fehér megközelítés túl egyszerűnek hat agyunkkal kapcsolatban – mondja a pszichológus.

Persze az, hogy nincs sok anatómiai különbség a férfi- és női agyak között, nem jelenti, hogy ne léteznének működésbeli eltérések – hangsúlyozza Larry Cahill, a Kaliforniai Egyetem irvine-i neurológusa.

A kognitív képességekben és a személyiséggel összefüggő jellegekben azonban a korábbinál sokkal finomabb megközelítésre van szükség. Több mint százféle viselkedési jegy vizsgálatakor egy nemrég lefolytatott amerikai–brit pszichológiai kutatásnál a csupán kétféle, férfi és női kategorizálás nem bizonyult megbízhatónak. Úgy tűnik hát, az erősen begyökerezett, sztereotípiákra épülő elképzeléseket újra kell gondolnunk az élet minden területén.

Az egyik tudományos folyóirat e kutatással foglalkozó címe megjegyzi: ahogy a férfiak sem a Mars, úgy a nők sem a Vénusz szülöttei, mindannyian a Földről valók vagyunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.