galéria megtekintése

3 millió éve ügyeskedik az ember

1 komment


Ötvös Zoltán

Az első emberek 2,8 millió évvel ezelőtt jelentek meg, azaz 450 ezer évvel korábban az eddig feltételezettnél. Erre a következtetésre egy állkapocscsont alapján jutottak. Ezt a maradványt is a paleontológusok Mekkájában, azaz Etiópiában találták.

Az emberfélék legidősebb képviselője, az Ardipithecus ramidus Kelet-Afrikában (a mai Etiópiában) élt mintegy 4,4-4,5 millió éve. Őket követte egy jóval fejlettebb faj, az Australopithecus afarensis, amelynek fosszíliáit 2,9 és 3,9 millió év közé teszik. Közéjük tartozott az 1974-ben Etiópia területén előkerült (Donald Johanson és Tom Gray fedezte fel) Lucy is.

"Lucy" az Australopithecus afarensis nevű faj legépebben megmaradt, legteljesebb maradványa – a teljes csontváz negyven százaléka került elő. Azért fontos ez a lelet, mert ennél a fajnál ágazott ketté az emberfélék fejlődése.

 

Az egyik ágon más Australopithecus fajok alakultak ki, amelyek evolúciós zsákutcát jelentettek, a másik ág vezetett a modern emberhez. A Lucy névre keresztelt nőnemű lény 3,2 millió évvel ezelőtt élt – és azért lett Lucy, mert megtalálói magnóján a Beatles együttes Lucy in the Sky with Diamonds című száma szólt. (Az eredeti csontokat az Etióp Nemzeti Múzeum őrzi.)

Az első, már az emberek (Homo genus) közé sorolt faj, az ügyes ember, 2,35 millió évvel ezelőtt jelent meg. Legalábbis eddig ezt hittük. A most megtalált csontmaradvány – alig 64 kilométerre pihent Lucy lelőhelyétől – szerint

450 ezer évvel korábban,

2,8 millió évvel ezelőtt már élhetett a Homo habilis.

Brian Villmoare, a Nevada Egyetem (Las Vegas) professzora szerint a most megtalált állkapocsban elhelyezkedő fogak (szám szerint öt) kisebbek, mint Lucy fogai. A felfedezést a Science című lapban publikáló kutató szerint valószínűleg egy új fajról van szó, de ahhoz, hogy biztosat mondjanak, további maradványokra van szükség.

Chris Stringer, a londoni Természettudományi Múzeum szakértője szerint ez a lelet azt bizonyítja, hogy az emberré válás folyamata sokkal komplexebb volt, mint ahogy azt eddig hittük. Még azt sem tisztáztuk, hogy mit is jelent embernek lenni! Ehhez elég néhány kisebb fog, a majmokénál nagyobb agy, a két lábon járás, a szerszámkészítés, vagy ezek valamilyen kombinációjára van szükség?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.