galéria megtekintése

Virág is termeli az omega3-at

Agrárkutatás

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 07. számában
jelent meg.

Farkas Boglárka
Népszabadság

Brit kutatóknak olyan genetikailag módosított (GM) növényt sikerült előállítaniuk, amelynek termesztése komoly lépést jelenthet a keringési és szívbetegségek megelőzésében.

A GM-növény magjaiból ugyanis a szívvédő tengeri halolaj fontos összetevői nyerhetők ki, s ezek amellett, hogy szíverősítő étrendkiegészítők alapanyagai, egyben a haltenyésztésben gyakori takarmányok is. Az eddig laboratóriumi körülmények közt zajló kísérletek után most először szántóföldi környezetben termesztik a GM-növényeket, ami egy lépéssel közelebb visz a kereskedelmi forgalmazáshoz.

"azzal, hogy előállításuk olcsóbbá válhat, az omega-3 zsírsavak szélesebb körben is elérhetőek lesznek az emberek számára, így a közegészség helyzete csak javulhat"

A kutatóknak tízéves kísérletezés után sikerült GM-haszonnövényt kifejleszteni a Rothamsted kutatóintézetben. A növény egyébként a magvas gomborka vagy sárgarepce (nem keverendő össze a repcével), amit magas és minőségi olajtartalma miatt régebben már hasznosítottak a mezőgazdaságban, és most a genetikai módosítással ismét felfuthat a termesztése.

 

Ennek oka, hogy a magjaiból préselt olaj két összetevője (EPA és DHA) az omega-3 telítetlen zsírsavak csoportjába tartozik, amelyeket halolaj formájában szokás fogyasztani, de valójában a tengeri halak táplálékául szolgáló mikroalgák termelik.

A napenergia ingyen termeli az omega-3-at

A kutatók ezekből a tengeri mikroalgákból építettek be 5-7 gént a fent nevezett gomborkába, és így rábírták arra, hogy kereskedelmileg kifizetődő mértékben termelje a két fontos omega-3 zsírsavat. E zsírsavak előállításának költsége jelentősen csökkenthető azáltal, hogy a növényekben zajló folyamat, a fotoszintézis motorja, a napenergia ingyen van.

Emellett fontos kiemelni, hogy a magvas gomborka rendkívül igénytelen növény, ezért termesztése nem von el értékes földterületeket az eddigi élelmiszernövényektől. A laboratóriumi tesztek után most engedélyezett szántóföldi, de zárt tesztek keretében májusban indítják el az első kísérleti ültetvényt a kutatásnak helyet adó Rothamsted Kutatóintézetben, Hertfordshire-ben, s a termést szeptemberben tervezik betakarítani. A kísérlet célja az esetleges kockázatok felmérése és a GM-növény természetes viszonyok közötti tesztelése.

Csökkenhet a túlhalászat is

A fejlesztés engedélyezésével a kutatók szerint később csökkenthető lesz a túlhalászat mértéke, és egyben hozzájárulhat a gyógyászat fejlődéséhez. A túlhalászatnak ugyanis nyolcvan százalékban a halolaj ipari vagy takarmányozási célú felhasználása az oka, ami kiváltható lenne ezzel a fejlesztéssel.

Emellett jelentős haszna lehet a kutatásnak az egészség megőrzésében is, ugyanis tudományosan bizonyított tény, hogy a halolaj jó hatással van a szívbetegségekre. Az omega-3 zsírsavak a keringési betegségek megelőzésében és az érfalak rugalmasságának megőrzésében játszanak jótékony szerepet, természetesen az aktív életmóddal párhuzamosan.

Többen meg tudják majd fizetni a hatóanyagot

Azzal, hogy előállításuk olcsóbbá válhat, az omega-3 zsírsavak szélesebb körben is elérhetőek lesznek az emberek számára, így a közegészség helyzete csak javulhat, mondta el Sági László, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének kutatója a Népszabadságnak.

A szakértő szerint a szélesebb körű elfogadottsághoz járulhat hozzá az is, hogy a fejlesztés nem egy multinacionális cég tulajdona, hanem állami támogatásból született. Emellett azt is kiemelte, hogy önmagában a genetikai módosítás ebben az esetben sem jelent veszélyt a fogyasztó egészségére.

Ezt a biztonságot még tovább növeli az a tény, hogy a magvas gomborka közvetlen fogyasztásra nem, csak feldolgozandó alapanyagnak alkalmas. Sőt a GM-növényből sajtolt olaj nem is minősülhet GMO-nak, hiszen abban DNS és fehérje nyomokban sem található: csak egy olajkészítmény lesz a sok közül, amit azonban különleges összetétele tesz egyedivé. Az így kapott termék már nemcsak a termelő gazdáknak kínál előnyös és eredeti megoldást, hanem közvetlenül a fogyasztóknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.