galéria megtekintése

Csont vagy műemlék - 3D nyomtatással szinte bármit pótolni lehet

0 komment


Ábrahám Ambrus

Egyre több olyan terület van, ahol a 3D-s nyomtatástól várják a csodát. Legújabban az Iszlám Állam pal­mürai kiűzése kapcsán hangzott el, hogy az elpusztított ókori emlékek sokaságát e technológiával kívánják újjáépíteni. Aligha kérdés: parádés tudományos és műszaki sikerről beszélhetünk, ha a terv megvalósul.

Bár a 3D-s technológia csak az utóbbi években került a figyelem középpontjába, a palmürai rekonstrukcióig vezető út meglepően hosszúnak mondható. Az első kísérletek a 80-as évek elejére tehetők, azaz egybeestek a lakossági internetfelhasználás megindulásával – mesélte lapunknak Szabó Péter, a ­3D-s nyomtatással foglalkozó FreeDee Printing Solutions műszaki vezetője.

 

Az alapokat egy Scott Crump nevű úriember tette le, aki leegyszerűsítve egy ragasztópisztolyt helyezett fel egy CNC-gépre, ez jelentette az első térbeli nyomtatót. A megoldás lényegében már akkor megegyezett a jelenleg a lakossági körben is terjedő nyomtatók technikai hátterével. A gép finom rétegeket húzott egymásra, így készítette el a kívánt tárgyat. Nem sokkal később a piacérett megoldást jellemzően inkább ipari célokra használták. Tárgyak prototípusait készítették el, így ugyanis az előállítási költség a töredékére esett a korábbiakhoz képest.

A hőskortól kezdődően a nyomtatási rendszer technikai megoldásai nem változtak érdemben: a mai, lakossági nyomtatók is Crump első gépéhez hasonló módon működnek. Egy 2 milliméter vastag műanyag „drótot" húznak be a gépbe, majd a felmelegített plasztikot egy 0,4 milliméteres lyukon kipréselve, 0,1-0,2 milliméteres vastagságú rétegekből építik fel a tárgyat.

Jelentősen átalakultak ugyanakkor a felhasználás módjai és lehetőségei – mondja Szabó Péter. Ma már a használatot segítő szoftvereknek köszönhetően lényegesen egyszerűbb a nyomtatáshoz szükséges tárgyakat meghatározni, körülírni. Aki ma egy 3D-s nyomtatót vásárol otthonra, az egy másfél órás beüzemelési tanácsadás után – már ha olyan helyen vásárol, ahol ez jár a nyomtató mellé – könnyedén és probléma nélkül használhatja a rendszert.

3D-s printerrel lassan bármit nyomtathatunk
3D-s printerrel lassan bármit nyomtathatunk
RICK WILKING / Reuters

A felhasználóknak a gondot a kinyomtatni kívánt tárgy jelentheti, azt ugyanis valahogy „érthetővé" kell tenni a nyomtató számára. A beolvasást talán szkennerrel lehet a legjobban megoldani, ami azonban megdrágítja az eljárást. Ha nincs szkenner, modellezni is lehet a tárgyat, erre ma már rengeteg, akár ingyenes program is alkalmas és elérhető az interneten. Ráadásul számos olyan szintén ingyenes „modellshop" is fellelhető, ahová már fel vannak töltve különféle objektumok adatai. Így csak ezeket az adatokat kell letölteni, és már mehet is a házi nyomtatás.

Ma már a nagyobb elektronikai áruházakban is lehet kapni ­3D-s nyomtatót; áruk 300 ezer forinttól indul. Aki az átlagosnál többet akar kihozni a rendszeréből, a térbeli nyomtatásra szakosodott forgalmazóktól oktatást is kaphat a nyomtatója mellé.
A költségekkel kapcsolatban Szabó Péter megjegyezte, hogy a nyomtatóba való egy kilogrammos műanyag huzalcsomó 10 ezer forint környékén kapható. A technológia nagy előnye, hogy az alapanyagot 100 százalékban felhasználják, nincs elforgácsolódó, szemétbe kerülő anyag. Ezt a tulajdonságot használják ki egyre gyakrabban a nagy ipari cégek is. Ma már ugyanis nemcsak műanyaggal lehet nyomtatni, hanem lényegében bármivel. Palmürában homok, víz és szódabikarbóna elegyével dolgoznak majd.

Emberi szerveket is printelhetünk
Emberi szerveket is printelhetünk
Nir Elias / Reuters

A BMW vagy a Mercedes AMG titánnyomtatót is használ, náluk a nyomtatott tárgyak bekerülési költségei mindössze 5 százaléka a marógéppel készült alkatrészekének. Ám az orvostudomány is sokat nyerhet a technológiával, hiszen az emberi csontokkal lényegében megegyező szerkezetű tárgyakat nyomtathatnak, amelyeket sokkal jobban befogadhat a szervezet, mint a jelenlegi implantátumokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.