galéria megtekintése

Önérdekből zöldülnek a cégek

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 09. számában
jelent meg.


Palugyai István
Népszabadság

Egyre több politikus ismeri fel világszerte, hogy a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés nem ellentétes a gazdasági érdekekkel – fejtette ki lapunknak a világ egyik legtekintélyesebb, 1982-ben alapított, környezeti kérdésekkel foglalkozó kutatóintézete, a World Resource Institute európai igazgatója, Kitty van der Heijden, aki néhány napja Budapesten tartott előadást hazai üzletembereknek.

A közgazdász végzettségű kutató, aki a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért nevű szervezet meghívására tartózkodott hazánkban, korábban Hollandia fenntarthatósági nagyköveteként dolgozott.

A magyar környezetvédelmi politikát nem kommentálta, azt azonban megjegyezte, még a korábban az erőltetett növekedést mindenek fölé helyező Kínában is változás indult,

látván az egyre fokozódó környezeti károkat. A megnőtt légszennyeződés számlájára írható évi 3,3 millió haláleset mellett az is jól jellemzi az ázsiai nagyhatalom helyzetét, hogy míg a világ első tíz szénkibocsátó országánál az egészségügyi kiadások a GDP négy százalékát érik el, addig ez Kínában tíz százalékra rúg. Ennek hatására a korábban 2020-ig 360 széntüzelésű erőművet tervezett ország átértékeli energiapolitikáját, és lassítja terveit.

 

A tavaly hazájában a legbefolyásosabb köztisztviselő címmel kitüntetett Kitty van der Heijden szerint az elmúlt negyedszázadban valóságos paradigmaváltás történt a környezetvédelemben. Ez főként az ipari cégek hozzáállására vonatkozik. Persze nem minden vállalat szereti a környezetet, de rájöttek, hogy annak védelme saját jól felfogott üzleti érdekükké vált. Ehhez persze olyan akciókra is szükség van, mint amit a WRI egy éve indított 40 társszervezettel, köztük a NASA-val és a Google-lal közösen.

A Global Forest Watch műholdas adatokra támaszkodva mindenki által hozzáférhető ingyenes adatgyűjtő honlapot működtet,

amely 30 méteres felbontással naponta követi az illegális erdőirtásokat a trópusi régiókban.

A példátlan átláthatóságot jelentő rendszer, mely összeveti a műholdas felvételeket, az erdészetek megfigyeléseit és a felhasználók által szolgáltatott adatokat, a legösszetettebb képet adja a világ erdeiről, s azonnal észleli, ha például a nagy olajpálma-ültetvényeket birtokló cégek belehasítanak valahol a védett területekbe. Így például az adatokkal szembesített indonéz kormány sem mondhatja, hogy nincs tudomása a pusztításról. A közvélemény is szembesül a tényekkel, ami a cégekre is hatást gyakorolt. Az Unilever például bejelentette, hogy 2020-tól nem használ erdőirtásból származó pálmaolajat termékeihez.

Paradigmaváltás történt a környezetvédelemben
Paradigmaváltás történt a környezetvédelemben
Veres Viktor / Népszabadság

A holland szakember szerint a kormányokat környezeti felelősségükre és a megfelelő szabályozás kialakítására figyelmeztető, sőt számadásra késztető civil szervezetek mellett a WRI-hez hasonló intézetek szerepe a tudományos adatok szállítása. Kitty van der Heijden szerint ma már sok esetben az új üzleti modellt kialakító vállalatok a zöld ügyekben jobb szövetségesek, mint az inkább csak választási ciklusokban gondolkodó politikusok.

Európában az igazgató fontosnak tartja az energiapiacok összekapcsolását, amihez ugyan a tagországok 2030-ig vállalták az energiahatékonyság 27 százalékos javítását, valamint a megújulóenergia-források legalább 27 százalékos arányát, ám az ehhez szükséges lépéseket a politikusok sok helyen csak kelletlenül teszik meg.

Az év végi párizsi klímacsúcs ugyan Kitty van der Heijden szerint nem éri el a korábban kitűzött célt, miszerint az átlaghőmérséklet emelkedése ne haladja meg a 2 Celsius-fokot az iparosodás előtti időszakhoz képest, mégis derűlátóbb, mert nagyobb együttműködési készség körvonalazódik 73 ország mintegy ezer vállalata körében a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért, s ezek között olyan óriások is vannak, mint a Shell. Jelentős technológiai haladást láthatunk, ami a szél- és napenergia árának zuhanását eredményezi,

végül lassan eljutunk a politikusokig is.

Ha sikerül Párizsban elérni, hogy ötévenként felülvizsgálják a klímaügyi célokat, már az is nagy eredmény lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.