galéria megtekintése

Athén nem kért kölcsönt, de ettől még jól járhat

1 komment


Pócs Balázs

Politikai színjátékot adott elő Moszkvában Alekszisz Ciprasz görög kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Miközben igyekeztek eloszlatni a két ország barátsága által keltett aggodalmakat, nem csináltak titkot abból, hogy segítik egymást.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök
Alekszisz Ciprasz görög kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök
Alexander Zemlianichenko / Reuters

– Ez a kérdés akkor lenne jogos, ha én mentem volna Athénba – tréfálkozott Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor egy újságíró arról érdeklődött, miért használják Görögországot trójai falóként az EU-ban. Úgy tett, mint aki nem is érti, miért olyan nagy hír, hogy Alekszisz Ciprasz görög kormányfő ellátogatott hozzá, miközben Európa-szerte arról beszélnek:

Orbán Viktor mellett Ciprasz a másik uniós miniszterelnök, aki nyíltan barátkozik a diplomáciai karanténban lévő Putyinnal.

 

Alighanem azzal is üzenni próbáltak, hogy a sajtótájékoztatón a görög és az orosz lobogó közé egy EU-zászlót helyeztek el. E díszlet előtt fejtegette az athéni Sziriza-kormány vezetője, hogy Görögország szuverén állam, amelynek joga van sokoldalú külpolitikát folytatni (értsd: Oroszországgal együttműködni) – aztán gyorsan hozzátette, hogy tiszteletben tartja a nemzetközi szervezetekben rá háruló kötelezettségeket (vagyis nem fúrja meg a közös EU- és NATO-álláspontot).

– A görög fél nem kért segítséget – válaszolta Putyin a legtöbbeket érdeklő kérdésre: Görögország vajon orosz kölcsönnel próbálja-e kiváltani az EU/IMF-hitelt? Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a jövőbeni orosz–görög projektekből hasznot húzhat Athén, és ez segíthet neki az adósságtörlesztésben. Putyin megerősítette, hogy a görögországi privatizációban részt akarnak venni orosz cégek is, amelyek remélhetőleg egyenlő elbánásban részesülnek majd az ajánlattételi szakasznál.

Moszkvát óvatosságra inti:

- gazdasági nehézségek, az idén négyszázalékos csökkenés várható;

- estek az olaj- és a gázárak, jelentősen csökkent a devizatartalék;

- az EU-tagállamok megosztása tovább élezi a konfliktust.

Feloldja-e Oroszország az élelmiszer-embargót egyes EU-tagállamok (elsősorban Görögország, Ciprus és Magyarország) esetében? – ez volt a Ciprasz-látogatás másik nagy kérdése. Az orosz elnök ravasz választ adott: megérti, hogy Görögországnak is meg kellett szavaznia az EU-szankciókat, amelyek miatt Moszkva kénytelen volt ellenintézkedéseket bevezetni (megtiltva az európai élelmiszerek behozatalát).

Athént óvatosságra inti:

- EU- és NATO-tagság, erős kötődés a Nyugathoz;

- ha megvétózza a szankciókat, politikailag elszigetelődik, és nem kap több pénzügyi támogatást;

- túlságosan eladósodott, Oroszország nem tudná „kivásárolni”.

E téren azonban egyetlen uniós tagállammal sem tehet kivételt, közölte Putyin, majd – miként tette azt februári budapesti látogatásán is – hozzátette: közös agráripari vállalatok alapításával enyhíteni lehetne a gondokon.

„Beköszöntött a tavasz”
Alexander Zemlianichenko / Reuters

A gyakorlatban ez olyasmit jelenthetne, hogy a görög gyümölcsöket és zöldségeket közös orosz–görög cégek bevihetnék az orosz piacra.

– Beköszöntött a tavasz Moszkvában, és tavasz van a görög–orosz kapcsolatokban is

– mondta mosolyogva Alekszisz Ciprasz. Tény, hogy a két országot összeköti az ortodox vallás, és szorosak a politikai kapcsolatok is. Az athéni kormány máig nem ismerte el például Koszovó függetlenségét, amivel kivívta az orosz diplomácia tetszését. „Görögország EU-tagállamként híd lehet a Nyugat és Oroszország között” – nyilatkozta Ciprasz a TASZSZ orosz hírügynökségnek. Csakhogy a túl szoros viszonynak mindkét oldalon vannak akadályai.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.