galéria megtekintése

Üdv a klubban!

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 09. számában
jelent meg.

Árvay Sándor
Népszabadság

A számmisztikusok örülhettek igazán a végeredménynek: a US Open női döntőjében pontosan 18 gém pergett le a játékból, amikor a dán Carolina Wozniacki elleni 6:3, 6:3-as győzelem végén Serena Williams magasba emelhette a trófeát, a tizennyolcadikat, melyet bő másfél évtizedes profi pályafutása során a Grand Slam-tornákon begyűjtött.

Érdekes módon a világelső amerikai sem tagadta, hogy ez a hazai diadal elsősorban a 18-as határkő elérése miatt igazán értékes, hiszen ezzel csatlakozhatott gyermekkora csodált példaképeinek társaságához.

"Annak idején, amikor Comptonban megismerkedtem ezzel a sportággal, nem volt egyebem, mint egy olcsó ütőm és egy nagy álmom. Ismert teniszező szerettem volna lenni. De arra gondolni sem mertem, hogy valaha is együtt emlegetnek majd Chris Everttel és Martina Navratilovával."

 

Vasárnap e királynők sorakoztak fel az Arthur Ashe stadion huszonkétezres publikuma előtt, hogy gratuláljanak új uralkodótársuknak, aki immár – hozzájuk hasonlóan – tizennyolc egyéni Grand Slam-serleggel büszkélkedik. S noha ezzel a trófeagyűjteménnyel már az amerikai hölgyek lekörözték a férfi teniszsport legeredményesebbjét, a tizenhét GS-diadallal büszkélkedő Roger Federert (aki a csúcstámadás kapujában elbukott a mostani elődöntőben), a női mezőnyben ez a fantasztikus kollekció még mindig nem elég a dobogós helyezéshez.

Minden idők legeredményesebb teniszezője, az idén 72 esztendős ausztrál Margaret Smith Court huszonnégy egyéni Grand Slam-elsőséggel vezeti a legendák rangsorát, mögötte a német Steffi Graf (22) sorakozik, s harmadikként a múlt század harmincas éveinek bajnoknője, az 1998-ban elhunyt amerikai Helen Wills Moody (19) áll a bronzpozícióban.

Látható tehát, hogy a dobogóra akár már 2015-ben felléphet Serena, az előzés sem kizárt, s ha továbbra is ilyen formában teniszezik, akkor az Agassi-feleség Graf második helye is veszélybe kerülhet.

A női teniszben ugyanis pillanatnyilag nincs igazi kihívója a szeptember 26-án 33. születésnapját ünneplő Serenának, aki az Australian Open trófeáját ötször hódította el, Párizsban kétszer ünnepelt bajnoki címet (legutóbb tavaly), Wimbledonban szintén ötször diadalmaskodott (legutóbb 2012-ben), a US Openen pedig ez a hatodik tornagyőzelme (először 1999-ben végzett az élen).

Serena és a tizennyolcadik
Serena és a tizennyolcadik
Eduardo Munez / Reuters

Meddig még? Amíg ő ott van a mezőnyben, izmos, erőteljes, dinamikus játékával szemben a jelenlegi kínálatból senki sem tud igazi ellenszert találni. A mostani kéthetes sorozat hét akadályát is szettveszteség nélkül abszolválta, összesen harminckét játékot „ajándékozott” vetélytársainak (valójában persze nem ajándékról van szó, csupán arról, hogy többre nem telik ellene még a legjobbaknak sem).

A volt világelső, s az idei szezonban remek formába lendült Wozniacki is csak szenvedett ellene, nem igazán tudta, miként lehetne megszorítani az amerikait. Fiatal vagy tapasztalt egyaránt elbukik ellene. Míg a férfimezőnyben látszik a feltörekvő generáció ereje, Djokovicsékat is „el tudják kapni” egyszer, kétszer, akár többször is, addig a hölgyeknél csak Serena szándékán múlik, meddig tart a dominancia.

Amerika napja volt a kapuzárást megelőző játéknap, hiszen a vasárnapi másik döntőben is hazai győztest köszönthetett a publikum, s az ifjabbik Williams nővérhez hasonlóan szintén mérföldkőhöz jutott e bajnok is. A 36 éves Bryan ikrek – a páros játék királyai – századik tornagyőzelmüket ünnepelhették, összességében pedig a tizenhatodik Grand Slam-serlegüket hódították el New Yorkban. Bob és Mike a spanyol Marcel Granollers,Marc Lopez alkotta duót verte két sima szettben, hatodik alkalommal megszerezve a US Open-elsőséget.

Azt viszont, hogy a férfi egyes döntőjében (amely lapzártánk után, hétfő éjszaka kezdődött) a feltörekvő generációt képviselő két teniszező, a japán Kei Nisikori (10. kiemelt) és a horvát Marin Cilic (14.) közül ki diadalmaskodik, nem lehetett előre megjósolni. Tény ugyanakkor, hogy az elődöntőben a világelső Novak Djokovics, illetve a rangsormásodik Roger Federer ellen remeklő ifjak egyértelműen jelezték: produkciójuk feljogosítja őket az aranyosztó mérkőzésen való részételre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.