galéria megtekintése

Aszimmetrikus válasszal fenyegetőznek az oroszok

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 09. számában
jelent meg.


Poór Csaba
Népszabadság

Megkezdődött a fogolycsere az ukrán hadsereg és a szakadár lázadók között. A pénteken aláírt tűzszüneti jegyzőkönyvben rögzített lépésről Petro Porosenko ukrán államfő tájékoztatott, a Donyeck megyei kikötővárosba, Mariupolba tett hétfői látogatásán.

Az elmúlt négy nap alatt 1200 embert sikerült kiszabadítani, és a kormány mindent megtesz azért, hogy a szakadárok elengedjék a még a kezükön lévő több mint 860 foglyot is – jelentette be az államfő. Ígéretet tett arra, megvédik az Azovi-tenger partján lévő, stratégiai fontosságú nagyvárost, amelynél az egyezség életbelépése utáni napokban is voltak összetűzések.

Amerikai katona a Lettországban zajló hadgyakorlaton. A NATO megerősíti kelet-európai jelenlétét
Amerikai katona a Lettországban zajló hadgyakorlaton. A NATO megerősíti kelet-európai jelenlétét
Ints Kalnins / Reuters

A tűzszünetet ugyanis – ahogy az EBESZ képviselői is megállapították –összességében betartják Kelet-Ukrajnában, de Mariupolon kívül Donyeck térségéből is érkeztek szórványos ágyúzásokról szóló hírek. A harcokért egymást okolják a kormánycsapatok és a szeparatisták, ám a jelek szerint a katonai akciók egyik oldalon sem váltottak ki heves reakciót. Némileg növelheti a rendezés kilátásaival kapcsolatos igen mérsékelt nyugati optimizmust a fogolycsere megkezdése is.

 

Didier Burkhalter svájci államfő, az EBESZ soros elnöke további lépéseket sürgetett a politikai megoldásra. A német kormány is emlékeztetett arra, hogy a fegyvernyugvás csak a béketerv egy része. – Meg kell szervezni a határőrizetet, a tűzszünet nemzetközi ellenőrzését, be kell indítani a párbeszédet – mondta Steffen Seibert szóvivő.

Az Európai Unió is folytatja a közvetlen kelet-ukrajnai fegyveres beavatkozással vádolt Moszkva ellen tervezett további büntetőintézkedések előkészítését, bevezetésük időpontja azonban bizonytalan. A menetrend értelmében a tagországoknak hétfőn írásban kellett volna hozzájárulniuk a péntek éjszaka, nagyköveti szinten egyeztetett korlátozásokhoz, ám a Reuters szerint több tagállam is konzultációt kért.

Nincs egyetértés abban, hogy előbb életbeléptessék, majd a tűzszünet miatt felfüggesszék-e az új korlátozásokat, vagy a jelenlegi helyzetben életbe se léptessék azokat. Diplomáciai forrásokból mindenesetre kiszivárgott, hogy Brüsszel a július végén meghozott szankciók szigorítására és kiterjesztésére készül. Például nemcsak a nagy orosz állami bankok nem férhetnének hozzá az európai pénzpiacokhoz, hanem az olyan olajipari cégek sem, mint a Rosznyefty, a Transznyefty és a Gazprom Nyefty. A gázágazatot, különösen az európai gázszállítások jelentős részét adó Gazpromot továbbra sem érintenék az intézkedések.

Porosenko a hétfői mariupoli látogatásán
Porosenko a hétfői mariupoli látogatásán
Vasily Fedosenko / Reuters

Az európai szigor növelése azonban így is kemény reakciót válthat ki Moszkvában. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök a Vedomosztyi üzleti napilapban megjelent interjújában azt mondta, hogy Oroszország „aszimmetrikus” választ adna a szankciók új körére. Megismételte azt az egy hónapja már elhangzott felvetését, hogy akár az egész orosz légteret lezárhatják a nyugati utasszállító repülőgépek előtt, ha a brüsszeli döntések a pénzügyi vagy az energiaszektort is sújtják.

Medvegyev úgy vélekedett, hogy egy ilyen tilalom csődbe juttathat több, a túlélésért küzdő légitársaságot. Jelentősen növelné ugyanis az ázsiai jártok költségeit, egy a Vedomosztyi által még korábban idézett számítás szerint három hónap alatt összesen egymilliárd eurós pluszkiadást okozna az érintett légiközlekedési cégeknek. Ugyanakkor Oroszország is érzi az európai élelmiszerekre egy hónapja elrendelt embargó hatását: több moszkvai lap is beszámolt arról, hogy a versenyhivatal rendkívüli ellenőrzésekbe kezdett, mert a lakossági panaszok szerint a húsárak 20-40 százalékkal emelkedtek, drágultak a tejtermékek, a zöldségek, valamint a gyümölcsök is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.