galéria megtekintése

Nyit a csarnok, zár a kassza

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 30. számában
jelent meg.


Bruckner Gábor
Népszabadság

Mindössze hat nappal az után, hogy a magyar hokiválogatott feljutott a világbajnoki elit mezőnybe, megkezdődik az élvonal tizenhat csapatának idei randevúja. A péntektől Csehországban zajló A csoportos vb-t tehát nem egyszerűen szájtátva, hanem a szemeket nagyra nyitva figyeljük, elvégre bravúros honfitársaink jövő évi riválisai lépnek fel az eseményen.

Semmi kétség, a 2009-es magyar szereplés óta a mostani – a Prágában és Ostravában holnap megkezdődő – tornát kíséri a legnagyobb figyelem idehaza, hiszen azok, akiket többnyire fényévekre járó csillagoknak képzelünk, hamarosan Rajna Miklós, Sofron István vagy éppen Erdély Csanád ellenfelei lesznek a jégen. Nem csoda, hogy amikor utóbbit – a Fehérvár nagy reményű tinédzserét – arról kérdezték egy hét eleji sajtótájékoztatón, mely csapatok ellen lépne jégre a legszívesebben jövőre, ő a jók közül is a legjobbakat említette: „Kanada, Oroszország.”

Még szép: ha már lúd, legyen kövér!

Magyar szemüvegen át az alsóházi történések ezúttal akár érdekesebbek is lehetnek a piramis csúcsán történteknél. Ha ezt nézzük, a két nyolccsapatos csoportban körmérkőzéssel kezdődő, majd a legjobb négy-négy együttes részvételével folytatódó világbajnokság első szakaszában el is dől minden: kiderül, hogy a prágai, illetve az ostravai ágon melyik válogatott köt ki az utolsó helyen, s lesz B csoportos résztvevő 2016-ban. Egyszersmind azt is megtudjuk, melyek lesznek azok a gárdák, amelyek megkapaszkodnak a földszinten, s egy év múlva ott sorakoznak Rich Chernomaz sikeredző játékosaival szemben.

 

Nos, a búcsúra a tavalyi két feljutónak, az osztrák, valamint a szlovén garnitúrának van a legnagyobb „esélye”, bár a déli szomszédon sokat segíthet a tengerentúlon is csillogó extraklasszisának csehországi jelenléte. Amint azt Anze Kopitar, a Stanley Kupa-címvédő – ám az idén szégyenszemre az NHL rájátszásáról is lemaradó – Los Angeles Kings csatára elmondta: „Jönnöm kellett, nem mondhattam nemet a kapitánynak.” Naná: a trénert Matjaz Kopitarnak hívják, ő a papa... A bennmaradásért amúgy nagy csatában lehet még a francia és a német, továbbá a norvég és a dán alakulat; mit mondjunk, ez sem rossz névsor!

Így zárult tavaly Minszkben: Alekszandr Ovecskin, az oroszok csapatkapitánya a világbajnoki trófeával
Így zárult tavaly Minszkben: Alekszandr Ovecskin, az oroszok csapatkapitánya a világbajnoki trófeával
Vasily Fedosenko / Reuters

A vb hagyományos favoritjainak sorából ezúttal (is) kiemelkedik a legutóbbi aranyérmes és a következő évben rendező Oroszország társulata Jevgenyij Malkinnal és Ilja Kovalcsukkal, de az esemény „díszvendége” vitán felül a kanadai Sidney Crosby. A Pittsburgh Peunguins támadója Csehországban beállhat abba az illusztris sorba, amelyben eddig mindössze huszonöt hokis tudott helyet követelni magának: olimpiai és Stanley Kupa-elsősége mellé most megszerezheti a világbajnoki aranyat is.

Az oroszokon kívül ehhez a finneknek, a svédeknek és a házigazda cseheknek is biztosan lesz néhány „szavuk”. A vendéglátók ráadásul erősen bízhatnak a hátországban is, tekintve, hogy a hírek szerint a 17 ezres prágai és a 10 ezres ostravai csarnokban már szabadságra is küldték a pénztárosokat.

A csoport (Prága): Ausztria, Csehország, Franciaország, Kanada, Lettország, Németország, Svájc, Svédország.
B csoport (Ostrava): Dánia, Fehéroroszország, Finnország, Norvégia, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia, USA.
A pénteki program: Kanada–Lettország, Csehország–Svédország, Egyesült Államok–Finnország, Oroszország–Norvégia.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.