galéria megtekintése

Nem indulhatnak az olimpián az orosz atléták

13 komment

NOL/MTI

Elutasította a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) 68 orosz atléta közös beadványát - ismertette döntését a testület. Így eldőlt, hogy ők nem vehetnek részt az augusztus 5-én kezdődő riói olimpián.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jövő keddig határoz arról, hogy a teljes orosz küldöttséget kizárja-e az olimpiáról.

Matthieu Reeb, a CAS főtitkára ismerteti a döntést
Pierre Albouy / Reuters

Az oroszok 387 sportolót neveztek a riói játékokra, köztük az érintett 68 atlétát is. Őket a doppingbotrányok hatására a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tiltotta el, egyúttal felfüggesztve az orosz szövetség tagságát. Az IAAF július 10-én utasította el az orosz atléták fellebbezését. Az orosz szövetség ennek ellenére kijelölte 68 fős olimpiai csapatát arra az esetre, ha a CAS felülbírálja az IAAF határozatát. A távolugró Darja Klisinának egyébként az IAAF engedélyezte, hogy semlegesként részt vegyen a nemzetközi versenyeken, 67 társának eltiltása azonban érvényben marad.

 

A döntés nem meglepő annak fényében, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA kezdeményezte független vizsgálat megállapította: 2011 óta az orosz sportolókat államilag irányított keretek között doppingszerekkel látták el, és a bizonyítékok eltüntetésében az orosz titkosszolgálatok is szerepet vállaltak.

A WADA azt követően kezdett vizsgálódni, hogy Grigorij Rodcsenkov, a moszkvai doppingellenőrző laboratórium volt igazgatója (aki életét féltve az Egyesült Államokba menekült) tavasszal azt állította: több tucat olyan orosz sportoló vett részt a 2014-es szocsi téli olimpián – köztük legalább 15 érmes –, aki az államilag irányított doppingprogram részese volt.

Richard McLaren és jelentése
Peter Power / Reuters

A két hónapig tartó kutatást Richard McLaren vezette, a nevével fémjelzett jelentést hétfőn hozták nyilvánosságra. Ezt követően Craig Reedie, a WADA elnöke arra szólította fel a NOB-ot, hogy vegye fontolóra az összes orosz sportoló eltiltását a riói olimpiától.

Az eltiltott atléták kollektív keresettel fordultak a CAS-hoz, mert álláspontjuk szerint a túlságosan merev és helytelen álláspontot képviselt, amikor a doppingellenes küzdelem "oroszországi kezelése" miatt felfüggesztette országuk szövetségének tagságát. Mint a döntés mutatja, a McLaren-jelentés után álláspontjuk tarthatatlanná vált.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.