Oroszország búcsút inthet Riónak

Az orosz sportminisztérium irányította és ellenőrizte az államilag irányított doppingprogramot a 2014-es szocsi téli olimpiai játékokon – állapította meg a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által indítványozott független vizsgálat.
A WADA azt követően kezdett vizsgálódni, hogy Grigorij Rodcsenkov, a moszkvai doppingellenőrző laboratórium volt igazgatója tavasszal azt állította: több tucat olyan orosz sportoló vett részt a 2014-es szocsi téli olimpián – köztük legalább 15 érmes –, aki az államilag irányított doppingprogram részese volt.

A volt laborvezető szerint tökéletesen működő rendszer segítségével látták el teljesítményfokozó szerekkel az orosz sportolókat, azzal a céllal, hogy a téli játékokon a lehető legtöbb érmet – lehetőleg aranyat – szerezzenek. Állítása szerint az orosz titkosszolgálatok kicserélték a sportolók mintáit – emlékeztetett az MTI.

Rodcsenkov – aki lemondott posztjáról, s az életét féltve az Egyesült Államokba menekült – azt állította, hogy személyesen készített olyan szert, amelyet a sportolók alkoholos italaiba kevertek bele. 

A független vizsgálat hétfőn publikált eredményei alátámasztották Rodcsenkov állításait, s várhatóan megerősödnek azok a hangok, amelyek Oroszország teljes kizárását követelik az augusztus 5-én kezdődő riói olimpiai játékokról.

A két hónapig tartó kutatást Dr. Richard McLaren vezette, aki kijelentette: teljesen biztos az eredmények hitelességében – írja a BBC

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.