galéria megtekintése

Nagyobb esélyt adtak arra, hogy Elvis él, mint hogy ők lesznek a bajnokok

2 komment

R. Hahn Veronika

Egy éven belül másodszor avattak bajnokot Angliában a londoni Stamford Bridge-en, de a Chelsea ezúttal nem a saját elsőségéről gondoskodott, Leicester pedig szintén egy esztendő leforgása alatt másodszor került a világ érdeklődésének középpontjába.

III. Richárd királynak egy parkolóház alatt 2015 márciusában fellelt földi maradványainak ünnepélyes eltemetése után nem kevésbé történelmi jelentőségű esemény, hogy a város 132 éves labdarúgóklubja első ízben szerezte meg a bajnoki címet.

A futball rajongóinak fantáziá­ját világszerte megmozgató „rókák" hétfő este bonthattak végre pezsgőt a sikerben felbecsülhetetlen szerepet játszó Vardy középcsatár házában. A pecsétet a bajnoki címre egy ritka rossz hangulatú, mind a pályán, mind azon kívül dulakodásba torkolló rangadó ütötte. Ahogyan azt Hazard és Fabregas előre jelezte, a kékek mindent elkövettek, hogy megakadályozzák fővárosi riválisuk, a Tottenham 1961 óta első bajnoki diadalát. Ennek ellenére az első félidőben a nagyon szervezett vendégek jutottak 2-0-ás vezetéshez, ám a harcias Chelsea a szünet után kiegyenlített.

A 2-2 véget vetett a Tottenham minden idei reményének, és ezt a hazai szurkolók kíméletlenül a Spurs-játékosok és -drukkerek orra alá dörgölték. Clattenburg játékvezető sem kényeztette a vendégeket: kilenc sárga lapot osztott ki nekik (többet, mint bárki más egy PL-mérkőzésen). A meccs végén összetűzés alakult ki, és Guus Hiddink Chelsea-tréner, mint egy kiütött ökölvívó, padlóra került.

 
A városban mindenki tombolt hétfő este
Reuters

A Leicester viszont mennybe ment, noha a Cityt egy évvel ezelőtt a kiesés reális veszélye fenyegette, s az évad kezdetén ötezer az egyhez lehetett fogadást kötni az együttes bajnoki elsőségére. A bukmékerek jóval nagyobb esélyt adtak arra, hogy Elvis él, vagy hogy II. Erzsébet vezeti a karácsonyi slágerlistát...

A bravúr kovácsának, Claudio Ranieri edzőnek – a hírek szerint – volt annyi esze, hogy a múlt év nyarán ötmillió fontos jutalmat íratott be a szerződésébe a bajnoki trófea kivívásának esetére. A tizenkét év alatt kilenc csapatnál megforduló, a görög válogatottnál különösen sikertelen – a Feröer-szigetek csapatától hazai pályán elszenvedett vereség után menesztett – szakvezető kinevezése meghökkenést keltett, hiszen a Chelsea-ből három szezon után kitett olasz trénert korábban „kontárként" emlegették Angliában. Bajnoki elsőség mindeddig nem fűződött a nevéhez, noha olyan csapatokat irányított, mint az Atletico Madrid, a Juventus, az Inter. José Mourinho „Zero Titulinak" nevezte gúnyosan...

Leicesterben ma ő „mindenki nagypapája". Szerencséje is volt, hiszen két játékosa, Vardy és Mahrez hosszú évek alulteljesítése után nőtte ki magát hirtelen szupersztárrá. Kiváló ötlet volt Okazaki és Fuchs átigazolása; a védelemben bevált az a Drinkwater, aki a Manchester Unitednél könnyűnek nyilváníttatott, valamint Huth és a kapitány Morgan; a kapuban pedig mindig lehetett számítani Peter Schmeichel fiára, Kasperre.

A bajnoki cím várhatóan 150 millió fontot hoz a thaiföldi tulajdonban lévő klub konyhájára a tévéközvetítési jogdíjak, a Bajnokok Ligájával járó bevételek és a korábbiaknál előnyösebb szponzori szerződések révén.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.