galéria megtekintése

Zokogott a bíróságon a török lány gyilkosa

3 komment

P.N.
NOL

Április 24-én kezdődött el Darmstadtban annak a 18 éves fiúnak a pere, aki tavaly novemberben olyan súlyosan bántalmazott egy németországi török diáklányt, hogy kómába esett, majd a kórházban elhunyt.

„Csak egy pofont akartam adni azon az estén Tugcénak. Aztán összeesett" – mondta a darmstadti kerületi bíróságon Sanel M., akit halált okozó testi sértéssel vádolnak. A fiú zokogva kért bocsánatot: „Nagyon sajnálom, amit tettem. Soha nem gondoltam arra, hogy megöljem. El sem tudom képzelni, milyen fájdalmat és szenvedést okoztam a családjának. Annyira sajnálom" – idézi a biztos németséggel, enyhe akcentussal kiejtett szavakat a Bild német bulvárportál, amely percről-percre tudósított az eseményről.

A gyilkos fiút tíz év börtönre ítélhetik
A gyilkos fiút tíz év börtönre ítélhetik
Boris Rössler / Reuters

A szerb származású fiú kitart amellett, hogy gondatlanságból okozta Tugce Albayrak halálát, nem akarta megölni a lányt, akivel azon az estén összetűzésbe került egy gyorsétteremben.

 

A fiú bűnbánó szavainak őszinteségét az Albayrak család ügyvédje, Macit Karaahmetoglu kétségbe vonta, mivel a fiú mondatai „példaértékűen sablonosak" voltak. Alexander Homm főügyész szerint viszont Sanel érzelmei őszinték.

A piáló muszlim

Korábban a sajtó azt írta róla, hogy bár muszlimnak tartja magát, barátaival rendszeresen alkoholizált és drogozott is. Ezeket a vádakat  fiú tagadja. Mint mondja, csak nagyon ritkán ivott, életében talán kétszer volt részeg, kábítószert pedig sosem használt. Sanel M., bár Németországban született, nem tartotta magát sem németnek, sem szerbnek.

A sajtó a fiú iskolatársaitól úgy értesült, Sanel szandzsákinak vallotta magát, és erre nagyon büszke volt. Szandzsák egy megosztott régió Szerbia és Montenegró között, rendkívül elszegényedett lakossága túlnyomórészt bosnyák nemzetiségű muszlim erős török kötelékekkel.

Sanelnek két bátyja van. Apjával nagyon rossz a viszonya, az anyjával viszont jól kijön. A gimnáziumban az ötödik osztályban megbukott, majd átkerült egy speciális intézménybe, az Ernst-Reuter iskolába, ahonnan nyolcadikban csapták ki verekedés miatt. Tanulmányait itt megszakította. A gyilkosság előtt Sanel a postán szeretett volna elhelyezkedni, ahol meg is kezdhette volna a betanulást, ha nem tartóztatják le. A német sajtó korábban azt írta, hogy Sanel többször összetűzésbe került már a rendőrséggel lopás, rongálás és testi sértés miatt, de a felelősségre vonást eddig megúszta.

Egyetlen ütés, és Tugce összeesett

A török származású német lány halálával végződő konfliktus egy offenbach-i McDonald'sban kezdődött november 15-én este. A 22 éves Tugce Albayrak a barátaival volt az étteremben, amikor segélykérő kiabálást hallott a női mosdóból. A lány bement a mellékhelyiségbe, ahol néhány fiú éppen két lánnyal erőszakoskodott. Tugce magából kikelve sikerült kizavarnia a bandát a női mosdóból és az étteremből is, de a fiúk megvárták a parkolóban. Amikor a lány a barátaival kiment, Sanel nekitámadt, megütötte, Tugce pedig a összeesett és nem mozdult többé. Az esetnek nagyjából kéttucat szemtanúja volt, a történeteket egy közeli épület biztonsági kamerája is rögzítette. Tugcét kórházba szállították, az elkövető és a társasága pedig elmenekült.

November 26-án a napok óta kómában fekvő lány orvosai megállapították az agyhalál beálltát, ezért a szülők beleegyezésével két nappal később lekapcsolták a gépekről. Tugce éppen azon a napon töltötte be a 23. életévét. A kórház előtt mintegy 1500 ember gyűlt össze, hogy együtt gyászolják meg a bátorsága miatt az életével fizető lányt. December 3-án Tugcét végső nyugalomba helyezték szülőfalujában, Bad Soden-Salmünsterben.

A videó

Az eseményeket rögzítő felvétel még az év elején megjelent több hírportálon is. A kiszivárogtatás miatt Axel Kreutz főügyész feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, mivel a nyilvánosságra hozatal hátráltathatta a nyomozást és csak az elkövetők származásával kapcsolatos spekulációkat erősítette. A videón egyébként az látható, ahogy Sanel és társai balról berohannak a parkolóba, ahol több fiatal is tartózkodott és autósforgalom is volt. A fiú élénken gesztikulálva a parkoló autók közé hívja társait, ott várják, hogy Tugce kijöjjön az épületből. Mikor a lány felbukkan, Sanel egyből megindul felé, egy másik fiú próbálja visszatartani. Aztán az események felgyorsulnak, és a lány, aki egyik pillanatban még egy autónyi távolságra áll a dühöngő fiútól, a másikban már a földön hever, és nem mozdul többé. A felvételen nehéz kivenni, hogy mi is történt, de a sajtó úgy tudja, a fiú ököllel arcon ütötte a lányt, így került az aszfaltra.

A tragédia után Joachim Gauck német elnök részvétnyilvánító levelet írt az Albayrak családnak, amelyben kifejtette, hogy a lány örökre példakép marad, mert bátran és erkölcsösen lépett fel egy olyan helyzetben, amely mellett sokan csak elsétálnak. Ötvenezer ember aláírásával petíciót is benyújtottak a szövetségi elnökhöz azzal a kéréssel, hogy Albayrak kapjon posztumusz nemzeti érdemrendet. Gauck ígérte, hogy fontolóra veszi a kérést.

„Most én is agyonverhetnélek”

Sanel M. ellen február 3-án emelt vádat az ügyészség. A fiú előzetes letartóztatását egy fiatalkorúak börtönében töltötte, elszeparálva az elítéltektől, ugyani halálos fenyegetéseket kapott és egy alkalommal bántalmazták is. A másik fogvatartott, aki megütötte, azt mondta neki: „Miért verted halálra a lányt? Most én is agyonverhetnélek."

A tárgyalás első napját óriási médiaérdeklődés övezte. Ahogy a Bild helyszíni tudósítója írja, sorshúzás döntötte el, hogy ki mehet be a sajtónyilvános tárgyalásra. Az utcán tömegek várták a híreket, ezért 100 rendőrnek kellett biztosítania a helyszínt.

Ma hallgatták ki azt a két lányt is, akiket Tugce állítólag megvédett a fiúktól. A tárgyalásnak ez a része a nyilvánosság kizárásával zajlott, mivel a lányok még csak 13 illetve 14 évesek. Az Albayrak szülőket külön is kiküldték akkor, amikor a történteket rögzítő videofelvételt játszották le. Arról, hogy miként éli meg a család a gyászt, Tugce egyik testvére beszélt: „A szüleim tönkrementek ebbe, nem képesek dolgozni. A bátyám abbahagyta az iskolát, én kivettem egy passzív félévet – mondta a 25 éves Dogus Albayrak aki így folytatta: „Húsvétig még sokkos állapotban voltunk, most vesszük tudomásul a tényeket. Ez még mindig extrém. Még mindig nagy a fájdalmunk. De igyekszünk normálisan élni a hétköznapokon, amennyire csak lehetséges."

A lány szülei pénteken a darmstadti tárgyalóteremben
A lány szülei a darmstadti tárgyalóteremben
Boris Rössler / Reuters

Az első tárgyalás 15.43-kor ért véget, a következő hétfőn lesz. Ítélet legkorábban június 15-én várható. Ha Sanel M.-et a Jens Aßling bíró vezette tanács bűnösnek találja, akár tíz évet is kaphat.

A tárgyaláson Sanel szülei is megjelentek. Édesanyja a tudósítások szerint végig mosolygott a fiára. Mikor megkérdezték tőle, hogy milyen érzés vádlottak padján látni a gyermekét, csak annyit mondott: rossz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.