galéria megtekintése

Ezrek kísérték utolsó útjára a hősies török lányt

1 komment

P. N.
NOL

Több ezren gyűltek össze szerda kora délután Wächtersbachban az előtt a mecset előtt, ahol a meggyilkolt Tugce Albayrak muszlim búcsúszertartását tartották. A pénteken elhunyt, 22 éves németországi török lányt ma temették el szülőfalujának temetőjében.

A gyártelepen álló épületre felhúzták a török és a német zászlót. A mindenféle korú, nemű, vallási és etnikai hovatartozású gyászolók fényképekkel, virágokkal és koszorúkkal álltak az imaház előtt. Egy emlékszalagra ezt írták: Akár az én lányom is lehetett volna.

A 22 éves lányt rengetegen kísérték
A 22 éves lányt rengetegen kísérték
Kai Pfaffenbach / Reuters

„Mindannyian nagyon szomorúak vagyunk. Ez egy nagyon nehéz érzelmi szituáció számunkra" – mondta a Stern német lapnak Hakan Akbulut, a Török-muszlim Közösségek Szövetségének elnöke Wächtersbachban.

 

A nyilvános búcsúztatáson megjelent Hessen tartomány miniszterelnöke, Volker Bouffier (CDU) és a berlini török nagykövet, Hüseyin Avni Karslioglu is.

A gyászszertartás kezdetén elhelyezték Tugce koporsóját a mecset előtt, körben a családtagok és a közeli barátok álltak. A dicshimnuszt az imám mondta:

„A mi prófétánk, Mohammed azt mondta, hajtsunk végre jó cselekedeteket, Tugce megmutatta a civilkurázsit. Rá emlékezünk és kérjük számára az isteni irgalmat és kegyelmet."

A muszlim gyászszertartás végén a koporsót előbb körbehordták, hogy az emberek megérinthessék, majd elszállították Tugce szülőfalujába, Bad Soden-Salmünsterbe.

A Stern helyszíni tudósítójának egy idős muszlim férfi, Abdulkadir Karaoglan elmagyarázta, hogy mivel Tugce Németországban született, úgy helyes, ha ott is helyezik végső nyugalomra. „Jó, hogy a németek is részt vesznek ebben" – mondta a férfi.

A temető kápolnája előtt több száz ember, muszlimok és keresztények együtt mondtak végső búcsút Tugcénak a kereszt alatt, ahogy tették azt korábban a mecset előtt is. A Stern tudósítója szerint a jelenet annyira szimbolikus volt, hogy sokan megkönnyezték, ahogy azt is, ahogy a hesseni miniszterelnök a török nagykövettel és az imámmal együtt lépdeltek a sírgödörig.

Szülőfalujában helyezték végső nyugalomra Tugce Albayrakot
Szülőfalujában helyezték végső nyugalomra Tugce Albayrakot
Kai Pfaffenbach / Reuters

Tugce virágokkal borított sírhantján most egy egyszerű tábla áll, melyre a lány nevén, születésének és halálának dátumán kívül a Ruhuna Fatiha felirat került. Ez szabad fordításban azt jelenti: Fatiha ennek a léleknek. Fatiha a Korán első szúrájának a címe, a mű nyitánya, melyet minden imába kötelezően bele kell foglalni. A Ruhuna Fatiha a muszlim síremlékek gyakori felirata.

A következő három nap az intenzív gyász időszaka lesz: a mecsetben mindennap imádkoznak az elhunytért, a nem közeli hozzátartozók számára az előírt vallási kötelességek ezzel véget érnek.

A családtagok azonban még negyven napig gyászolnak, a zene, a tánc és az esküvőkön való részvétel ezekben a hetekben tabunak számít. A negyven nap letöltése után együtt meglátogatják a sírt, majd egy közös étkezéssel zárják a gyászidőszakot.

A McDonald's a héten kétnyelvű, kétoldalas újsághirdetésben fejezte ki részvétét a család felé, a tragédiát megelőző konfliktus ugyanis az egyik éttermükben történt, és annak parkolójában halt meg Tugce Albayrak.

Az elkövető fiatalkorú, zűrös előéletű

Tugce Albayrakot november 25-én támadták meg egy offenbachi gyorsétterem parkolójában. Egyelőre úgy tudni, Albayrak nem sokkal a támadás előtt megakadályozta, hogy két lányt megerőszakoljanak a mellékhelyiségben.

Emiatt a fiatal férfiakból álló társaság egyik tagja annyira bedühödött, hogy társaival megvárta, amíg Tugce kiér az étteremből, majd rátámadt.

Egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan hogyan történt a tragédia, mert egy hétfőn nyilvánosságra hozott videofelvételen csak az látszik, hogy a Sanel M. nevű 18 éves szerb származású fiú indulatosan odasiet Tugce Albayrakhoz, majd a lány hirtelen a parkoló betonjának csapódik, és nem mozdul többet.

A fiú jelenleg vizsgálati fogságban van a fiatalkorúak börtönében. Kihallgatásán állítólag együttműködő volt és azt mondta: Csak egy pofon ment félre. A Bild német lap rendőrségi forrásokra hivatkozva hétfőn azt írta, hogy Sanel M. már legalább 15 alkalommal került az offenbachi rendőrség látókörébe, többek közt lopás, fosztogatás és súlyos testi sértés miatt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.