galéria megtekintése

Nem először támadt a török diáklány gyilkosa?

2 komment

P. N.
NOL

Német lapok szerint megtalálta a rendőrség azt a két lányt, akikkel fiatal szerb férfiak erőszakoskodtak egy offenbachi gyorsétterem vécéjében. A nemi erőszakot egy török diáklány akadályozta meg, akit bosszúból egy parkolóban agyonvertek. Az elkövetőnek állítólag többször is volt már dolga a rendőrséggel.

Tugce december 3-án, a 28. születésnapján halt meg. A klinika előtt több száz ember gyűlt össze gyászolni a lányt
Tugce december 3-án, a 28. születésnapján halt meg. A klinika előtt több száz ember gyűlt össze gyászolni a lányt
MTI/EPA

Tugce Albayrakot, a török származású diáklányt Németország szerte hősként gyászolják, mivel bátor fellépésével megakadályozta, hogy két lányt egy csapat fiatal megerőszakoljon egy gyorsétterem mellékhelyiségében. A támadók a parkolóban megvárták a lányt és egyikőjük úgy megverte, hogy a betonnak csapódott, súlyos koponyasérüléseket szenvedett és kómába esett. Albayrak pénteken halt meg a kórházban, 13 napig volt kómában és mivel semmi esélye sem volt a felépülésre, szülei lekapcsoltatták az életben tartó gépekről.

A rendőrség elfogta és őrizetbe vette a 18 éves, szerb származású Sanel M.-et, akit azzal vádolnak, hogy megölte a diáklányt. A bűncselekményt az étterem parkolójával szemben lévő biztonsági kamera is rögzítette, ezt a felvételt ma nyilvánosságra is hozták.

 

A videón az látható, ahogy Sanel. M és társai balról berohannak a parkolóba, ahol több fiatal is tartózkodott és autósforgalom is volt. A fiú, aki fehér tornacipőt és rózsaszín felsőruházatot visel, élénken gesztikulálva a parkoló autók közé hívja társait, ott várják, hogy Tugce kijöjjön az épületből. Mikor a lány felbukkan, Sanel egyből megindul felé, egy másik fiú próbálja visszatartani. Aztán az események felgyorsulnak, és a lány, aki egyik pillanatban még egy autónyi távolságra áll a dühöngő fiútól, a másikban már a földön hever, és nem mozdul többé. A felvételen nehéz kivenni, hogy mi is történt, de a sajtó úgy tudja, a fiú ököllel arcon ütötte a lányt, így került az aszfaltra.

Civilkurázsi, Angyal, Bátorság, Tisztelet! Haris Seferovic a gólörömöt Tugcénak ajánlotta november 30-án, Frankfurtban
Civilkurázsi, Angyal, Bátorság, Tisztelet! Haris Seferovic a gólörömöt Tugcénak ajánlotta november 30-án, Frankfurtban
Fredrik von Erichsen / MTI/EPA

A főügyészség nem örült a videó nyilvánosságra hozatalának. Axel Kreutz főügyész az eljárást kontra produktívnak nevezte: „Ezek után hogyan tudná egy szemtanú elmesélni azt, amit tényleg látott?" – teszi fel a kérdést hozzátéve: az önkényes elemzése annak, ami a videón látható, csak az elkövetők csoportjával kapcsolatos spekulációkat erősíti. Ez hat a közösség véleményére, ami befolyásolja az ügyet. „Vizsgáljuk, hogy ki hozta nyilvánosságra a felvételt. Emellett feljelentést tettünk ismeretlen személy ellen" – mondta a főügyész a Sternnek.  

A rendőrség viszont azt reméli, hogy a videó segít a szemtanúk felkutatásásban és azt szeretnék, ha minél többen látnák. A Bild azt írja, hogy jelentkezett is már azt a két lány, akikkel a fiúk a wc-ben erőszakoskodtak. Bár ők az utcán történteket már nem látták, mégis fontos szemtanúk, mert tájékoztatást adhatnak a tragédia előzményeiről és beazonosíthatják a kulcsszereplőket. A probléma csak az – írja a lap -, hogy a lányok állítólag erősen ittasak voltak, így emlékeik torzulhattak.

A biztonsági kamera felvételein látható, hogy több ember is a parkolóban vagy annak környékén tartózkodott a bűncselekmény idején, de önként nem jelentkezett senki a rendőrségen, hogy elmondja, amit látott. Christian Lüdke pszichológus a német lapnak az mondta: „Ez az úgynevezett diffúziós felelősség. Minél több szemtanúja van egy esetnek, annál kisebb a valószínűsége, hogy valaki kipakol. A tanúk azt gondolják, hogy mások jobban le tudják írni az esetet."

Az, hogy a lányok eddig nem beszéltek, a bűntudatnak is betudható a szakember szerint. Miután kiderült, hogy mi történt Tugce Albayrakkal, felelősnek érezhették magukat a halála miatt. „Ez természetesen képtelenség. A felelősség mindig az elkövetőé" – mondja Lüdke hozzátéve, egészséges embert ilyenkor komoly bűntudat gyötör, aminek fizikai jelei is vannak.

Tugce édesapja, Ali nemrég még a Bild hasábjain könyörgött a lányoknak, hogy menjenek el a rendőrségre és mondják el, amit tudnak, hisz a gyermeke is mindent megtett, hogy megmentse őket. Tugce ugyan már nem jön vissza soha, de a bűnösöknek felelniük kell. Meglehet, hogy éppen ez az üzenet ütötte szíven a lányokat

Ahogy azt mi is megírtuk, vasárnap Berlinben megemlékezést tartottak Tugce Albayrak emlékére. Még pénteken mintegy 1500 ember gyászolt a klinika előtt, ahol a lány meghalt. Tugce most töltötte volna be a 23. évét.

Joachim Gauck német elnök részvétnyilvánító levelet is Albayrak családnak, melyben kifejtette, hogy a lány örökre példakép marad, mert bátran és erkölcsösen lépett fel egy olyan helyzetben, amely mellett sokan csak elsétálnak. Ötvenezer ember aláírásával petíciót is benyújtottak A szövetségi elnökhöz azzal a kéréssel, hogy Albayrak kapjon posztumusz nemzeti érdemrendet. Gauck ígérte, hogy fontolóra veszi.

A török származású német diáklányt az egész ország gyászolja, a szövetségi elnök nemzeti példaképnek nevezte
A török származású német diáklányt az egész ország gyászolja, a szövetségi elnök nemzeti példaképnek nevezte
MTI/EPA

A nyomozás jelenlegi állása szerint Tugcénak azért kellett meghalnia, mert a sikoltozásra beszaladt a gyorsétterem mellékhelyiségébe, és ezzel megzavarta a lányokkal erőszakoskodó fiatal fiúkat. Hogy pontosan mi történt a női vécében, az még nem tisztázott, sok a találgatás a sajtóban is. A biztonsági kamera felvételének nyilvánosságra hozatala előtt például olyan hírek jelentek meg, hogy Sanel M. baseball ütővel verte agyon a lányt és biztosan gyilkolni akart.

Sanel M. jelenleg vizsgálati fogságban van a fiatalkorúak börtönében, Wiesbadenben. Akár tíz éves börtönbüntetést is kaphat, de ahogy azt tegnap egy jogi szakértő a Bildnek kifejtette: mivel fiatalkorú, elvileg két hónap felfüggesztettel is megúszhatja. A képet azonban árnyalja, hogy mint hétfő este kiderült, a szerb származású offenbachi fiú már legalább tizenötször került összetűzésbe a helyi hatóságokkal többek közt súlyos testi sértés miatt is.

A fiú (akit a többi rabtól is védeni kell) a kihallgatás során nyíltan beszélt a Tugce halálát okozó körülményekről és állítólag azt mondta, csak egy pofon ment félre.

Az elsődleges kórbonctani jelentés szerint Tugce halálát a fejét ért tompa ütés okozta, de még nem tisztázott, hogy közveltenül Saneltől vagy az aszfalttal való ütközéstől keletkezett-e a végzetes sérülés. A lányt december 3-án temetik el Hessenben. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.