Az étterem meglehetősen népszerű, csak hétvégente több mint 150 vendég fordul meg náluk és Andrew zokszó nélkül főz rájuk. A menedzser szerint a fiú nagyon tehetséges és lelkes, a csirke curry-je pedig olyan nagy sikert aratott, hogy fel is került az étlapra.
Az ifjú séfnek nem szállt fejébe a dicsőség, a munka mellett folytatja középiskolai tanulmányait is, de már saját étteremről ábrándozik és természetesen Michelin-csillagról, ami nem is alaptalan: a most 42 éves brit Aiden Byrne ugyanis 22 évesen kapta meg a sajátját, Andrew-nak tehát több mint öt éve van arra, hogy megelőzze az eddigi rekordert.
Csillagok, csillagok...
Az eredetileg gumiabroncsokat gyártó francia Michelin-cég az 1889-ben megalapítás után nem sokkal kiadott egy térképet, amelyen éttermeket és hoteleket ajánlottak az utazóknak. A kezdetben Párizsra és környékére koncentráló kiadvány 1904-re nemzetközivé vált, 1919-ben pedig megjelent az első vörös borítójú könyv, amely több országra vonatkozott egyidejűleg. A Guide Michelin öt szempont szerint értékeli azóta is az éttermeket és hoteleket, ezek pedig az ételek minősége, az elkészítés tökéletessége, a konyha eredetisége és stílusa, az ár-érték arány, valamint a látogatások gyakorisága.
|
Megszerezni, de megtartani sem könnyű azokat a híredt csillagokat Andrew Winning / Reuters |
A névtelen kritikusok, vagyis az inspectorok évente nagyjából 250 éttermet látogatnak meg, a kiadványokban Európa 20 országának 43 városában lévő éttermei és szállodái szerepelnek. Egy csillagot kap a „kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő" étterem, kettőt az a kitűnő hely, amelyek miatt érdemes az utazóknak hosszabb kitérőket is tenni, míg a maximumot, vagyis három csillagot az az étterem, amely meglátogatása külön utazást is megér. A világon jelenleg 54 háromcsillagos étterem található, ezek többsége Európában, ilyen például a párizsi Guy Savoy, a firenzei Enoteca Pinchiorri, a monacói Le Louis XV vagy a londoni Alain Ducasse at the Dorchester.
Ha egy étterem Michelin-csillagot szerez, az nem azt jelenti, hogy onnantól kezdve automatikusan meg is tartja azt, az inspectorok ugyanis évről évre meglátogatják és újfent értékelik a helyet. Nem túl gyakran, de bizony előfordul, hogy a kritikusok korábban három csillagosra ítélt éttermeket minősítenek le, legutóbb 2011-ben két helyet is megfosztottak a korábbi rangos elismeréstől: a hongkongi Sun Tong Lok Chinese Cuisine-tól egy, míg a chicagói L2O kettő csillagot vettek vissza. Az L2O-nak 2012-ben sikerült újabb csillagot begyűjtenie, amit azóta is tart.
Három a magyar csillag
Az első magyar csillagra 2010-ig kellett várni, a budapesti Ráday utcában található Costes-é lett az elismerés. Az étterem amúgy egy évvel korábban kapta meg a Dining Guide Év Étterme díját.
2011-ben újabb magyar hely, a szintén budapesti Onyx Étterem kapott csillagot, a Gerbeaud-házban működő étterem díja amúgy azért volt különleges, mert ez volt az első alkalom, hogy magyar szakácsok (Szulló Szabina és Széll Tamás) munkáját ismerték el.
A harmadik Michelin-csillagot idén márciusban, a három éve szinte minden este telt házzal működő Borkonyha nyerte el, a díj a tulajdonost, Horváth Tamást és a konyhafőnököt, Sárközi Ákost is alaposan meglepte. – Amit mi csinálunk az eltér az eddigi honi Michelin-csillagos éttermek irányvonalától. Inkább bisztró vagyunk, esténként 70-100 étel jön ki a konyhánból és még abroszunk sincs - mondta el akkor Horváth Tamás a nol.hu-nak.