galéria megtekintése

Tizenéves séftehetségért rajong Nagy-Britannia

1 komment

Puskás Anikó
NOL

A 16 éves fiú a brit sztárszakács, Jamie Oliver hatására döntött úgy, hogy a főzésnek szenteli az életét. Andrew jelenleg a szigetország legfiatalabb főszakácsaként dolgozik, de már most saját étteremről álmodik és arról, hogy ő lesz legfiatalabb Michelin-csillagos séf a világon.

Mindösssze 12 éves volt, amikor főzni kezdett és mára Andrew Duff az egyik legígéretesebb ifjú séffé vált. A kamaszfiú villámgyorsan halad előre a ranglétrán, tavaly nyáron már egy hónapos gyakorlaton volt a neves edinburgh-i étterem, a Mackenzie's Bar konyháján és a vezetőség olyannyira elégedett volt a munkájával, hogy nemrég átvehette a vezetését is.

Előbb a posírozás, aztán jöhet passzírozás. Magokért nem adnak csillagot
Előbb a posírozás, aztán jöhet a passzírozás. Magokért nem adnak csillagot
David Mercado / Reuters

Ezzel Andrew Duff a legfiatalabb főszakács lett az egész szigetországban. Tehetségéhez nem férhet kétség, két évvel ezelőtt Luke Thomas például „csak" 18 évesen érdemelte ki ezt a címet.

 

Az étterem meglehetősen népszerű, csak hétvégente több mint 150 vendég fordul meg náluk és Andrew zokszó nélkül főz rájuk. A menedzser szerint a fiú nagyon tehetséges és lelkes, a csirke curry-je pedig olyan nagy sikert aratott, hogy fel is került az étlapra.

Az ifjú séfnek nem szállt fejébe a dicsőség, a munka mellett folytatja középiskolai tanulmányait is, de már saját étteremről ábrándozik és természetesen Michelin-csillagról, ami nem is alaptalan: a most 42 éves brit Aiden Byrne ugyanis 22 évesen kapta meg a sajátját, Andrew-nak tehát több mint öt éve van arra, hogy megelőzze az eddigi rekordert.

Csillagok, csillagok...

Az eredetileg gumiabroncsokat gyártó francia Michelin-cég az 1889-ben megalapítás után nem sokkal kiadott egy térképet, amelyen éttermeket és hoteleket ajánlottak az utazóknak. A kezdetben Párizsra és környékére koncentráló kiadvány 1904-re nemzetközivé vált, 1919-ben pedig megjelent az első vörös borítójú könyv, amely több országra vonatkozott egyidejűleg. A Guide Michelin öt szempont szerint értékeli azóta is az éttermeket és hoteleket, ezek pedig az ételek minősége, az elkészítés tökéletessége, a konyha eredetisége és stílusa, az ár-érték arány, valamint a látogatások gyakorisága.

Megszerezni, de megtartani sem könnyű azokat a híredt csillagokat Andrew Winning / Reuters

A névtelen kritikusok, vagyis az inspectorok évente nagyjából 250 éttermet látogatnak meg, a kiadványokban Európa 20 országának 43 városában lévő éttermei és szállodái szerepelnek. Egy csillagot kap a „kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő" étterem, kettőt az a kitűnő hely, amelyek miatt érdemes az utazóknak hosszabb kitérőket is tenni, míg a maximumot, vagyis három csillagot az az étterem, amely meglátogatása külön utazást is megér. A világon jelenleg 54 háromcsillagos étterem található, ezek többsége Európában, ilyen például a párizsi Guy Savoy, a firenzei Enoteca Pinchiorri, a monacói Le Louis XV vagy a londoni Alain Ducasse at the Dorchester.

Ha egy étterem Michelin-csillagot szerez, az nem azt jelenti, hogy onnantól kezdve automatikusan meg is tartja azt, az inspectorok ugyanis évről évre meglátogatják és újfent értékelik a helyet. Nem túl gyakran, de bizony előfordul, hogy a kritikusok korábban három csillagosra ítélt éttermeket minősítenek le, legutóbb 2011-ben két helyet is megfosztottak a korábbi rangos elismeréstől: a hongkongi Sun Tong Lok Chinese Cuisine-tól egy, míg a chicagói L2O kettő csillagot vettek vissza. Az L2O-nak 2012-ben sikerült újabb csillagot begyűjtenie, amit azóta is tart.

Három a magyar csillag

Az első magyar csillagra 2010-ig kellett várni, a budapesti Ráday utcában található Costes-é lett az elismerés. Az étterem amúgy egy évvel korábban kapta meg a Dining Guide Év Étterme díját.

2011-ben újabb magyar hely, a szintén budapesti Onyx Étterem kapott csillagot, a Gerbeaud-házban működő étterem díja amúgy azért volt különleges, mert ez volt az első alkalom, hogy magyar szakácsok (Szulló Szabina és Széll Tamás) munkáját ismerték el.

A harmadik Michelin-csillagot idén márciusban, a három éve szinte minden este telt házzal működő Borkonyha nyerte el, a díj a tulajdonost, Horváth Tamást és a konyhafőnököt, Sárközi Ákost is alaposan meglepte. – Amit mi csinálunk az eltér az eddigi honi Michelin-csillagos éttermek irányvonalától. Inkább bisztró vagyunk, esténként 70-100 étel jön ki a konyhánból és még abroszunk sincs - mondta el akkor Horváth Tamás a nol.hu-nak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.