galéria megtekintése

Duna-parti Rába-partik

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 03. számában
jelent meg.


Bruckner Gábor
Népszabadság

Szombaton és vasárnap a budapesti Papp László sportaréna ad otthont a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének. Magyar részről a Győr érdekelt a Final Fourban.

Történelmileg úgy alakult, hogy a sport csak sátoros ünnepeken fér be a legnagyobb hazai „sportlétesítménybe”, úgyhogy – ha fordítunk a gondolatmeneten – kijelenthetjük: „piros betűs” hétvége áll előttünk, hiszen ma és holnap a Papp László sportaréna ad otthont a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének. És a sorozat históriájának első Final Fourja valóban nem akármilyen programot ígér.

Tavaly folyt a pezsgő Veszprémben. Az idén Pesten durrannak a dugók?
Tavaly folyt a pezsgő Veszprémben. Az idén Pesten durrannak a dugók?
Kurucz Árpád

Önmagában elismerés, hogy a sportági premiert a magyar fővárosban tartják, az viszont maga a papírforma, hogy a végjáték résztvevője a címvédő Győr csapata. Ambros Martin szakvezető együttese tavaly a norvég Larvik csapata ellen vívta a még hagyományos keretek között kiírt döntőt, és a veszprémi visszavágón – hat elveszített európai finálé után – végre magasba emelhette a kupák kupáját. A mostani utolsó szakaszban két riválist is muszáj felülmúlni a végső diadalhoz, a feladat tehát semmivel sem egyszerűbb, mint a múlt esztendőben volt. Sőt.

 

Igaz, a sorsolásra nem panaszkodhatnak a kisalföldiek, akik közül három klasszis – az irányító Görbicz Anita, a jobbátlövő Katarina Bulatovics és a balátlövő Eduarda Amorim – is bekerült a kontinentális szövetség által kiírt online közönségszavazáson a BL All Star csapatába. A ma délután három órakor kezdődő elődöntőben a dán Midtjylland társulata ellen kell kiharcolni a továbbjutást, s ez a lecke megoldható lenne akkor is, ha nem tízezren szorítanának a hazai győzelemért.

Az erőviszonyokról mindennél többet elárul, hogy Helle Thomsen, az északiak trénere kijelentette: a sajátjainak csupán húsz százalék esélyt ad a sikerre. Ezzel együtt kötelező az óvatosság, hiszen a vetélytárs – természetesen – Európa legveszélyesebb garnitúráinak egyike.

Olyannyira, hogy az ikasti gárda hazai pályán valamennyi meccsét megnyerte a Bajnokok Ligája mostani évadában, s nem csak a jelene, hanem a múltja is tiszteletet parancsoló: 2002-ben az EHF Kupát, két évvel később pedig a KEK-trófeát hódította el, e két diadal között pedig döntőt játszott a BL-ben.

Ami biztos: a győztesnek vért kell izzadnia a másnapi döntőben, amelynek másik résztvevője a montenegrói Buducsnoszt Podgorica és a macedón Vardar Szkopje csapata közül kerül ki. A különleges víkend persze kivételes érdeklődéssel jár.

A belépők zöme – noha a jegyek a hazai pénztárcákhoz viszonyítva cseppet sem voltak olcsók – már hetekkel ezelőtt elkelt, s a szervezők prognózisa szerint még a mobil lelátók is tömve lesznek az arénában. Miképpen nagy zsúfoltság várható a sajtótribünön is: hozzávetőleg kétszáz médiamunkás akkreditáltatta magát az eseményre, amelyet számos európai ország mellett a Közel-Keleten, Afrikában és Amerikában is közvetítenek a televíziók.

Ám a rendezők azok számára is kínálnak megoldást, akiknek nincs jegyük, de otthon sem szeretnének maradni: a csarnokon kívül óriás kivetítőn követhetik a mérkőzéseket. A komfortérzethez már nem is hiányzik semmi más, csak egy serleg.

A Final Four pogramja. Ma: Győr–Midtjylland (15, tv: M1, Digisport1), Vardar Szkopje–Buducsnoszt Podgorica (17.30, Digisport1). Vasárnap: a harmadik helyért (14.30, Digisport1), döntő (17, M1, Digisport1).

Két évtized győztesei

1993/94: Hypo NÖ (osztrák). 1994/95: Hypo NÖ. 1995/96: Podravka Koprivnica (horvát). 1996/97: Mar Valencia (spanyol). 1997/98: Hypo NÖ. 1998/99: Dunaferr SE. 1999/2000: Hypo NÖ.

2000/01: Krim Ljubljana (szlovén).

2001/02: Kometal Szkopje (macedón). 2002/03: Krim Ljubljana. 2003/04:

Slagelse (dán). 2004/05: Slagelse.

2005/06: Viborg (dán). 2006/07: Slagelse. 2007/08: Zvezda Zvenyigorod (orosz). 2008/09: Viborg. 2009/10:

Viborg. 2010/11: Larvik (norvég).

2011/12: Buducsnoszt Podgorica (montenegrói). 2012/13: Győr.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.