galéria megtekintése

Sok diáknak természetes, hogy fegyvert fog a másikra

0 komment

P.N.
NOL

Csupán nyolc nappal a heves indulatokat kiváltó oregoni egyetemi lövöldözés után, pénteken, néhány órás különbséggel újabb két campuson dördültek lövések az Egyesült Államokban. Arizonában egy elsőéves hallgató nyitott tüzet, Texasban pedig egy gólya halt meg.

Az Arizona állambeli Flagstaffban egy 18 esztendős, elsőéves hallgató nyitott tüzet négy iskolatársára péntek hajnalban, a Northern Arizona University (NAU) campusán. Az elkövető, Steven Jones kihallgatásán azt mondta, a többiek, akik mind a Delta Khí egyetemi diákszövetség tagjai voltak, rátámadtak, és amikor menekülőre fogta, utána eredtek. Jones a kocsijához rohant, fegyvert vett elő és tüzet nyitott.

Steven Jones önvédelemre hivatkozott
Steven Jones önvédelemre hivatkozott
Northern Arizona University / Reuters

Egy fiatal férfi, Colin Brough meghalt, három társa, Nicholas Piring, Nicholas Prato és Kyle Zientek súlyosan megsérült. Az arizonai rendőrség közölte: az tanúk elmondása szerint az áldozatok fegyvertelenek voltak.

 

A 18 éves fiút őrizetbe vették és péntek délután egy rendbeli gyilkosság és három rendbeli súlyos testi sértés vádjával bíróság elé állították. Az ügyész álláspontja szerint, amit Jones tett, nem minősíthető önvédelemnek. Az óvadékot kétmillió dollárban állapították meg, így a fiú aligha fog szabadlábon védekezni.

Az egyetem rendőrfőkapitánya, Gregory T. Fowler reggeli sajtótájékoztatóján azt mondta, Jones együttműködött a nyomozókkal.

A rendőrség kihallgatta a Delta Khí tagjait is. A diákszövetség életében nem ez az első fegyveres incidens az elmúlt években. 2011-ben egy elhaladó autóból nyitottak tüzet a Delta Khí flagstaffi házára. Az épületen több golyónyom is látható volt, de senki nem sérült meg. Az esetről  2011-ben beszámoló Arizona Star cikke utal arra is, hogy az ügynek a szövetség drogügyleteihez lehet köze, ahogy két korábbi hasonló lövöldözésnek is.

Arizona állam törvényei szerint az egyetemi campusok területére tilos fegyvert bevinni, de hogy valaki egy lezárt gépjárműben tartsa, az megengedett. John McCain, Arizona szenátora kiadott egy közleményt, melyben azt írja: imádkozik a tragédia minden érintettjéért.

Gólya halt meg Houstonban

A nap folyamán, helyi idő szerint délelőtt fél tizenkettőkor egy másik amerikai egyetem békéjét is lövések rázták fel. A texasi Houstonban, a Texas Southern University (TSU) területén, egy diákszálláshoz közel megöltek egy újonc hallgatót, egy másikat pedig megsebesítettek. A rendőrség két embert vett őrizetbe, a feltételezett harmadik támadót még keresik.

A lövöldözés után a rendőrség zárlat alá vonta az egyetemet. Az órák elmaradtak, de a hallgatók és a dolgozók nem hagyhatták el az épületeket. A hallgatók közül többen is azt nyilatkozták, hogy félnek, és nem csak a pénteki lövöldözés miatt.

A TSU campusán az elmúlt fél évben ez már a harmadik fegyveres incidens, a legutóbbi emléke még el sem halványodhatott, mivel kedden történt. Akkor egy az egyetemi múzeumot elhagyó ember keveredett vitába egy másikkal. A konfliktus odáig fajult, hogy az egyik személy fegyvert rántott és lőtt. Az áldozat a saját lábán ment el a legközelebbi kórházba, ahol ellátták a sérüléseit.

Korábban, augusztusban a 20 éves Darrius Nichols nyitott tüzet egy parkolóban a tömegre. A TSU tisztviselőjének közlése szerint két hallgató, Alexandra Nicks és LaKeytric Quinn sérült meg.

A támadó, aki szintén a TSU-ra járt, a helyszínen a rendőröknek megadta magát. Őrizetbe vették, és halálos fegyverrel elkövetett súlyos testi sértés vádjával indította ellene eljárást.

John Rudley, a TSU elnöke elmondta, hogy a lövöldözések miatt idén már megszorították a campus szabályzatát, és szűkítették azoknak a körét, akik beléphetnek az egyetem területére. Továbbá 32 rendőr is szolgálatba állt, hogy az intézmény rendjét védjék, különös tekintettel az ott élő diákok lakásaira.

Rudly azonban kitért arra is, hogy az egyetem sok hallgatója olyan durva környékről származik, ahol hamar megtanulták, hogyan kell fegyvert készíteni és megvédeni magukat. Az elnök szerint az az igazi probléma, hogy a gólyák saját közösségeiben teljesen elfogadott viselkedés fegyvert fogni a másik emberre.

Rutinná vált vérengzések

A két pénteki eset előtt csupán nyolc nappal, az oregoni Umpqua Community College-ban a 26 éves Chris Harper Mercer kilenc emberrel végzett, majd öngyilkos lett.

Az esetek újra felszították a fegyvertartás korlátozását szorgalmazó hangokat, amelyek egyik szószólója Barack Obama.

- Valahogy ez az egész rutinná vált. Rutinná váltak a rendőrségi jelentések. Az én válaszom itt ezen a pódiumon is rutinná vált. Az események hatására folytatott vita is. Érzéketlenné váltunk ezekre - mondta az elnök heves érzelmektől fűtött beszédében az oregoni eset után.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.