galéria megtekintése

Rossz üzlet a harag napja

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 10. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Péntek dél körül a jeruzsálemi óváros szinte kongott az ürességtől. Igaz, előtte többen is megpróbáltak lebeszélni arról, hogy a történelmi városrészbe menjünk. Az elmúlt napokban szinte állandóak voltak itt a késelések és a lövöldözések.

Előző este egy csapat szélsőjobboldali masírozott végig az Óváros bazárának utcáin, hogy elégtételt vegyen a korábbi zsidóellenes akciókért. A Lehava szélsőségesei és a jeruzsálemi futballklub, a Betar fajgyűlölő huligánjainak randalírozását a rendőrség akadályozta meg.

Gyászolók a palesztin...
Gyászolók a palesztin...
Mussa Qawasma / Reuters

A verőlegények az útjukba akadó járókelőktől állítólag azt kérdezgették: hány óra van? A kiejtésük alapján próbálták azonosítani az arabokat, akiket össze akartak verni. A téboly nem ismeri a vallások közötti különbséget. Pénteken a rendőrök óriási erőkkel vonultak fel a Templomhegy és a Siratófal környékére. A szokásos pénteki ima rendbontás nélkül lezajlott. Korábban az izraeli kormány csökkentette a korhatárt, amely felett valaki mecsetbe mehet, sokáig ugyanis a kődobálásokra válaszul csak a negyven év feletti muzulmánokat engedték az al-Akszába.

 

Érvényben maradt azonban a tilalom, amellyel a kneszet, azaz az izraeli parlament, valamint a kormány tagjait kitiltják a területről. Korábban a jobboldali nacionalista zsidók, valamint az arab képviselők rendszeresen itt becsmérelték-szidalmazták egymást. Nehéz megállapítani a mostani gyilkos hisztéria okát. Az arab és muzulmán közösség a Templomhegy két mecsetjét akarja megvédeni.

Azt hirdetik, hogy az izraeliek az al-Aksza elpusztítására készülnek, hogy ott felépíthessék a zsidóság harmadik templomát. A szélsőségesen vallásos és nacionalista zsidó véleményvezérek viszont az „imádkozás jogát” követelik. Ha valaki ott imádkozni próbál, kivezetik. Előtte számíthat még arra is, hogy megdobálják vagy leköpködik a mecset önkéntes muzulmán őrei.

A palesztin hatóságot Mahmúd Abbász emberei irányítják, de a radikális Hamasz igen erős. A Gázát uraló terrorszervezet a fegyvertelen zsidók megölését harci tettnek tartja, és akként is dicsőíti. Mégis miért ragad kést egy tizennyolc éves lány vagy egy harmincéves asszony, mint az tegnap is történt? – Járványos őrület – szól a válasz. Ez kitör néhány évente, a sok zaklatott lelkű ember így menekül saját gondjai elől, a propaganda jó előre felmenti őket.

Nincs olyan palesztin vagy más arab politikus, aki ne egyetértően nyilatkozna e tettekről. Az arab iskolák és az arab média pedig megágyaz mindennek. A másik oldalon sem jobb a helyzet. Reggel Dimónában egy fiatal férfi megkéselt négy arabot. A első hírek szerint hosszú ideje pszichiátriai kezelés alatt állt, a támadást nyilván mégis valamiféle bosszúvágy gerjeszthette benne.

De mi vezethette péntek délután a gázai palesztin fiúkat, akik késekkel hadonászva és kövekkel dobálózva nekirontottak az izraeli katonáknak? A határőröknek tűzparancsuk volt; az incidensben hatan meghaltak, harmincöten megsebesültek a vezetőik által meghirdetett „harag napja” megkoronázásaként.

...és az izraeli oldalon
...és az izraeli oldalon
Ronen Zvulun / Reuters

Az erőszak spirálja nem áll le. Az izraeli társadalomban egyre erősebbek a radikális elemek. Péntekre virradó éjjel Netanija városában próbált egy banda arabokat megverni. Az Óvárosban a fő bazárutcába nem engedtek be a rendőrök, ott távoztak az al-Akszából kijövő muzulmán hívők. A környéken több rendőr és katona mozgott, mint turista. Nyugalom volt. Csak az arab árusok szomorkodtak – nekik a péntek a legjobb piaci napjuk. De a harag napján nem megy az üzlet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.