galéria megtekintése

Fáradékonyság, levertség, balesetek – az óraátállítás mellékhatásai

1 komment


V. D.
NOL

Vasárnap indul a nyári időszámítás. Az óraátállítással energiát és pénzt takarítunk meg, ám hátránya is van: felborul a szervezet egyensúlya, napokig, de akár hetekig is fáradékonyak, ingerlékenyek és dekoncentráltak lehetünk.

Március 30-án hajnalban 2 óráról 3-ra állítjuk óráinkat. Elveszítünk tehát egy órát, ennyivel kevesebbet alhatunk majd. Az óraállítás gyakorlatának ötletét már Benjamin Franklin is felvetette az 1700-as évek végén, az első komoly próbálkozás azonban William Willett nevéhez fűződik, aki 1907-től éveken át sikertelenül szorgalmazta a bevezetését.

Ilyenkor nő a reakcióidő, ezzel együtt pedig a balesetek száma is
Ilyenkor nő a reakcióidő, ezzel együtt pedig a balesetek száma is
Max Rossi / Reuters

Végül 1916-ban Németország és az Osztrák-Magyar Monarchia vezette be elsőként, és az 1970-es évek energiaválsága alatt vált elterjedtté használata világszerte. Elsődleges célja az energiamegtakarítás volt, hogy a szokásos ébrenléti idő minél inkább egybeessen a természetes világosság idejével, azaz reggel 7 és este 10 óra között a lehető legkevesebbet kelljen használni a világítást.

 

Az elmúlt évek során kiderült azonban, hogy noha az óraátállítás valóban gazdaságosabb, de amennyi előnnyel jár, legalább annyi hátránya is van. Ilyenkor felborul a szervezet bioritmusa, a Neuroscience Letters című szaklapban publikált 2006-os tanulmány szerint a nyári időszámításra való áttérést követő éjszakákon az emberek rosszabbul alszanak, fáradtabban ébrednek, és átlagos alvásidejük is csökken egy órával.

A kialvatlanság meglátszik a másnapi munka minőségén is, a Journal of Applied Psychology 2012-es tanulmánya szerint a dolgozók többsége olyankor kevésbé produktív, hajlamosabbak céltalan internetezéssel tölteni az időt, ahelyett, hogy a feladataikra koncentrálnának. A diákok teljesítménye is romlik, a teszteken általában rosszabbul teljesítenek mint azon tanulók, akik olyan országban élnek, ahol nem használják a nyári időszámítást.

Az átállás a szívet is megterheli, több kutatás is kimutatta az elmúlt évek során, hogy ilyenkor megnő az infarktusos esetek száma, míg az őszi visszaállítást követően ezek száma hasonló mértékben csökken.

Az óraátállítás megviseli a szervezetünket
Az óraátállítás megviseli a szervezetünket Fotó: Jon Jones/
Reuters

Az egyórányi alvásidő elvesztése a gépjármű-vezetési képességekre is negatív hatással van, ilyenkor több a baleset az utakon, mert az emberek figyelmetlenebbek, fáradtabbak.

Egy 2004-es tanulmány szerint akár több száz ember életét is megmenthetné az óraátállítás elhagyása, és az, ha egész évben a nyári időszámítást használnánk. Az alvásvesztés következtében nő a depressziós tünetek, és az öngyilkosságot elkövető férfiak száma is.

Kazahsztán épp a fentiek miatt döntött úgy 2005-ben, hogy felhagynak ezzel a gyakorlattal, Oroszország pedig 2011. márciusában megszüntette a nyári időszámításról a télire való visszaállást.

Hogyan vészeljük át az átállást?

Érdemes este tornászni, mozogni egy keveset, lefárasztani a szervezetet és a szokásoshoz képest egy kicsivel korábban lefeküdni - javasolja a Time magazin által megkérdezett alvásszakértő.

Az óraátállítást követően sokan fáradtnak, dekoncentráltnak érzik magukat
Az óraátállítást követően sokan fáradtnak, dekoncentráltnak érzik magukat
Petr Josek / Reuters

Az átállást követő reggel célszerű a szabadban kezdeni a napot, mert a természetes fény szintén segíti a szervezetet az átállásban. Ugyancsak jót tehet a sport is, hiszen a mozgás következtében nő a szerotonin nevű hormon termelése, ami elősegíti a megváltozott külső ciklushoz való igazodást.

Miért visel meg ennyire a nyári időszámítás?

Mivel a belső biológiai óránk a nap járásához igazodik, az óraátállást követően megszűnik az emberek belső és külső órájának összhangja, felborul a bioritmus, ennek köszönhetően pedig az alvás és ébrenlét ritmusa is.

Ez leginkább a melatonin nevű hormon miatt van, mely az alvási ciklust irányítja. Hiába próbálunk az átállás előtt korábban lefeküdni, nem biztos, hogy sikerülni fog, hiszen akkor még nem leszünk álmosak, mert a szervezet ragaszkodik szokásos lefekvési idejéhez és nagyjából ugyanabban az időben fogja termelni az említett hormont is. Így tehát a szokásoshoz képest egy órával később fogunk elaludni, ám ugyanakkor kell kelnünk.

Az, hogy a szervezetnek mennyi időre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjon a változásokhoz, egyénfüggő, de többeknél hetekig is eltart, míg helyreáll az egyensúly.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.