galéria megtekintése

„Azt motyogták: minden rendben”

0 komment

P.N.
NOL

A tanúk elmondása alapján megdőlni látszik az a sajtóban elterjedt verzió, miszerint Tugce Albayrak két idegen lány megmentéséért fizetett az életével – az ügy jelenlegi állása szerint ez csak egy mellékszál volt. Az elmúlt négy tárgyaláson elhangzottak szerint a konfliktus már a mellékhelyiségben lezajlott szócsata előtt elkezdődött, de arról, hogy ki kezdte, ellentmondásosak a beszámolók.

Azon az estén Tugce és barátnői születésnapot ünnepeltek egy frankfurti bárban, Sanelék pedig diszkóban voltak.

A két csapat hajnalban találkozott össze a McDonald'sban. A gyanúsított haverjai úgy emlékeznek, hogy ők csak ismerkedni akartak, konkrétan egy Edko nevű fiú akart flörtölni Tugce egyik barátnőjével, Ajdinával.

 

A lány azonban durván visszautasította és azt mondta neki: „Mit akarsz te azzal a három szál szőrrel a zacskódon?”

A lányok ellenben azt állítják, szó sem volt „barátságos” flörtről, a fiúk az első pillanattól kedve beszólogattak neki és kurvázták őket: „Ribanc, mennyibe kerül egy menet?”

A konfliktus ezen a ponton el is halhatott volna, ám amikor Tugce és két barátnője vécére ment, újból belefutottak a mellékhelyiség előtt ácsorgó fiúkba.

Ketten az előtérben várakoztak, míg Sanel és egy másik srác a lánymosdóban tartózkodott két meglehetősen ittas, mint utólag kiderült, kiskorú lány társaságában.

Őr kíséri Sanelt a gyilkossági per első tárgyalására
Őr kíséri Sanelt a gyilkossági per első tárgyalására
Kai Pfaffenbach / Reuters

„Nem akart hősködni”

Hogy itt mi történt, abban a tanúk ismét nem tudnak megegyezni. Ajdina szerint Tugce a részeg lányoknak ment segíteni, akiket a fiúk állítása szerint zaklattak. „Tugce gorombán beszélt a fiúkkal, hogy tűnjenek el onnan. Sanel és egy vagy két haverja voltak még ott az ajtóban. Ő pont Tugcéval szemben állt. Veszekedtek. Végül Tugce azt mondta: Elég, hordjátok el magatokat!” ­ – mondta a lány.

Egy másik tanú, Christina emlékei szerint a részeg lányok segítségért kiabáltak, ezért mentek be, és amikor odaértek, látták, hogy a földön ültek, fejüket a térdeik közé húzva. Azt motyogták: minden rendben. Tugce erre utasította a fiúkat, hogy húzzanak el, amitől Sanel M. nagyon dühbe gurult, lekurvázta a lányt, majd kirohantak.

'Tugce, nem felejtünk' feliratú transzparensekkel emlékeztek a nemzeti hőssé lett török lányra a darmstadti bíróság épülete előtt
„Tugce, nem felejtünk” feliratú transzparensekkel emlékeztek a nemzeti hőssé lett török lányra a darmstadti bíróság épülete előtt
Ralph Orlowski / Reuters

Máshogy ismeri viszont a történetet Sanel barátja, Dennis. Ő vezette azt a BMW X6-ost, amellyel a gyanúsított elmenekült a helyszínről. Elmondása szerint a mellékhelyiségben nem volt balhé, szépen, csöndben beszélgettek, amíg Tugce be nem jött és kizavarta őket, mondván, nyugodtan akar vécézni. „Amikor kimentünk, a lányok azonnal sértegetni kezdtek: „Már megint ő, a köcsög!” Sanel nagyon részeg volt és nagyon bedühödött. Elkaptam és kirángattam a kocsihoz” – mondta Dennis.

„Még megkapja a magáét”

Miután a bíró emlékeztette a fiút arra, hogy a hamis tanúzás bűncselekmény és az általa korábban a rendőrségen elmondottak nem passzolnak a bíróságon mondottakkal, a fiú beismerte, hogy a békés flörtölésről csak a haverjaitól tud, ő maga a vécé előtt állva annyit hallott, hogy Tugce valami olyasmit mond: „Hagyjátok őket békén és foglalkozzatok a saját dolgotokkal”. Abban sem biztos már, hogy Tugce nevezte kurafinak Sanelt, bár a rendőrségen még azt vallotta.

De nem csak a fiúk története módosult a rendőrségi kihallgatások óta: Ajdina és a testvére, Alma a bíróságon azt mondták, a saját fülükkel hallották, ahogy az étteremből távozó Sanel megfenyegette Tugcét, hogy még megkapja a magáét.

„Akkor már tudtam, hogy ez nem vicc”

Pénteken, a negyedik tárgyalási napon szólították a tanúk padjára Sanel legjobb barátját, Amint, azt a fiút, aki a parkolóban próbálta saját testével feltartóztatni a dühöngőt. Amin is úgy emlékszik, hogy nem volt különösebb balhé az étteremben. Sőt, a vécében sem. Csak akkor jött rá, hogy komolyan konfliktusba keveredtek egy csapat lánnyal, amikor kifelé mentek a McDonald'sból.

Tügce sírja Bad Soden-Salmünsterben
Tugce sírja Bad Soden-Salmünsterben
Ralph Orlowski / Reuters

„Nekem nem mondtak semmit. Nem volt velük semmi dolgom. De a hátam mögött hallottam a veszekedést, a sértéseket: kurva, kurafi. Azt nem tudnám megmondani, hogy ez kitől jött. Aztán jött egy sértés konkrétan Sanelnek: Te, rózsaszín inges, te kurafi! Ő megfordul és visszaszólt: te kurva! Akkor már tudtam, hogy ez nem vicc.”

„Azért nem öltem meg!”

Amin elmondta, hogy Sanel azon az estén sokat ivott, ami nála rendszerint abban mutatkozik meg, hogy ostobaságokat beszél, és túl sokat röhög. A legjobb barát szerint Sanel különben eléggé hallgatag fiú.

Többen is azt mondták, hogy Sanel már csak a parkolóban, az autónál húzta fel magát igazán. Dühöngött, s bár később kissé lehiggadt, amikor a lányok kijöttek az étteremből és kezdődött elölről a kölcsönös sértegetés, végleg elszakadt nála a cérna.

Amin szerint Sanelt a végsőkig provokálták, és olyan agresszív lett, amilyennek korábban sosem látták. „Próbáltam őt visszatartani, mert tudtam, ha a lányok tovább sértegetik, annak nem lesz jó vége” – mondta a fiú, aki hiába próbálta a testével megfékezni barátját, az végül elérte a kiabáló lányokat és ütött.

A lányok emlékei szerint ez sem így történt. Alma a vallomásában azt mesélte, mikor kimentek a parkolóba, 10-15 fiú indult meg feléjük és durván sértegették őket: „Olyan nagyon közönségesek voltak, hogy már én is visszaszóltam valamit. Kölcsönösen sértegettük egymást. Az egyik azt mondta Tugcéra, hogy: te kis fekete hajú kurva”.

Tügce búcsúztatása Waechtersbachban tavaly decemberben
Tugce búcsúztatása Waechtersbachban tavaly decemberben
Kai Pfaffenbach / Reuters

A konfliktus tetőfokán két fiú megközelítette őket, egyikük, Amin próbálta fékezni a másikat. Egy pillanatig úgy tűnt, vége az egésznek, ám akkor hirtelen Sanel kitört.

„A következő pillanatban hallottam egy ütést, láttam, hogy Tugce a földön fekszik, a két fiú pedig elszaladt. Én utánuk eredtem, Sanel egy autóba ugrott és azt kiáltotta a vezetőnek: Induljunk! Laura (egy másik barátnő) a kocsi elé állt, hogy lefotózhassa a rendszámot. Egyszerűen elhajtott! Ha Laura nem ugrik félre, talán át is hajtanak rajta”

– mondta Alma a bíróságon. Az ütést a lányok közül egyébként senki nem látta, de Christina azt a hangot úgy írta le, mint amikor egy „tévét kidobnak az ablakon”.

Miután a fiúk autóval elmenekültek, találkoztak egy bevásárlóutcában. A társasághoz tartozó, de emlékei szerint másik autóba pattanó Alexander a rendőrségi meghallgatásán azt mondta, egyikük sem hitte, hogy ilyen nagy baj lesz: „Csak egy pofon volt. Azt gondoltuk, hogy csak elesett, mert a lányok nem olyan stabilak, de mindjárt fel fog állni”. Mikor Amin – saját bevallása szerint – kérdőre vonta Sanelt pofon miatt, a fiú azt felelte: Azért nem öltem meg!

„Aztán újra eltűnt”

Ajdina, aki történetesen ápolónő, elsőként kezdte ellátni sérült barátnőjét. „Amikor odaértem, a hátán feküdt, és nem volt eszméleténél. A feje csupa vér. Próbáltam stabil oldalfekvésbe helyezni, de nem ment, mivel görcsösen összekuporodott. A bal fülében vér volt, a tarkójából folyt. A bal kezemet használtam, mint szorítókötést, hogy a vérzést csillapítsam. Szólítgattam. Kétszer azt mondta, igen. Aztán újra eltűnt. Attól féltem, hogy lenyeli a nyelvét vagy hányni kezd. Vizet akartam, hogy lemoshassam a vért és lássam, hol sérült meg” – számolt be a lány. Egy másik barátnő, Laura úgy írta le Tugce állapotát, hogy furcsa hangokat hallatott, és ki voltak fordulva a szemei. Ebből a laikus megfigyelők is tudták, hogy nagy a baj.

Hétfőn hallgatták meg Markus G. mentőtisztet, aki hajnali fél ötkor ért a helyszínre: „Akkor már ott volt egy mentőautó. A sérültet hordágyra tették. A kollégák nyakmerevítőt helyeztek fel, a fejsérülést ellátták, borogatták” – mondta el a tiszt hozzátéve, hogy csak a negyedik kísérletre sikerült a páciens vénáját eltalálni, mivel reagált a fájdalomra, a karját elhúzta és hányt.

Markus G. szervezte meg a sérült ellátását az offenbachi kórházban. Mint elmondta, a lányt agyrázkódás, esetleg alkoholmérgezés gyanújával szállították be, ennek lehetősége ugyanis szombat reggel mindig fennáll. De Tugcénak nem volt alkoholos a lehelete, így az elsődleges diagnózis agyrázkódás lett. „Öt után 22 perccel indultunk el, fél hatra a kórházban voltunk”.

Születésnapján érte a halál

A sürgősségi osztályon Nicolas B. baleseti sebész volt szolgálatban azon a hajnalon, amikor a lányt bevitték. Ő azt mondta: „Volt egy bevérzés a bal hallójáratban, de semmi egyéb külső sérülés. A figyelme csökkent, nem értette meg, amit mondtak neki. Azonnal kezdeményeztem a CT-t. Ez kimutatott egy markáns bevérzést a jobb agyféltekében, ezáltal az agy össze volt préselve. Egyértelmű volt, hogy sürgősen műteni kell.”

Tugce sírja
Ralph Orlowski / Reuters

Mint ismeretes, Tugce Albayrak nem tért többé magához. Az agyhalál beálltát november 26-án állapították meg. A család kérésére két nappal később lekapcsolták a testét működésben tartó gépekről. A lány azon a napon töltötte be a 23. életévét. A kórház előtt 1500 fős tömeg gyűlt össze, hogy elbúcsúztassák Tugce Albayrakot, akit nemzeti hősként ünnepeltek, miután a sajtó megírta, hogy a nemi erőszaktól mentette meg két másik lányt.

Zokogva kért bocsánatot

Az ügyet a darmstadti kerületi bíróságon folytatják le Jens Aßling bíró elnökletével. Tíz tárgyalási napra összesen 60 tanút idéztek be, a meghallgatások zöme még hátravan. Egyes tanúkat a nyilvánosság kizárásával hallgatnak meg, mint azokat a 13, illetve 14 éves lányokat, akik a lányvécében tartózkodtak, és akiket Tugce állítólag a zaklató fiúktól megmentett. Az ítélet június közepére várható.

Tugce Albayrak szülei hallgattják Sanel vallomását a bíróságon
Tugce Albayrak szülei hallgatják Sanel vallomását a bíróságon
Boris Rössler / Reuters

Az első tárgyalás április 24-én volt. A szerb származású fiú, akit halált okozó testi sértéssel vádolnak, zokogva kért bocsánatot Tugce hozzátartozóitól. A fiú bűnbánó szavainak őszinteségét az Albayrak család ügyvédje, Macit Karaahmetoglu kétségbe vonta, mivel a fiú mondatai „példaértékűen sablonosak” voltak. Alexander Homm főügyész szerint viszont Sanel érzelmei őszinték.

Németországban, büntetőjogi értelemben a nagykorúvá válásnak több lépcsőfoka van. Sanel M. 18 évesen fiatal felnőttnek számít, vagyis egyedi elbírálás alá esik, hogy a felnőttekre vagy a fiatalkorúakra vonatkozó büntetési eljárást alkalmazzák-e nála. Ha a fiút felnőttként kezelik, legkevesebb három év börtönbüntetést kaphat, ha fiatalkorúként, akkor hat hónapot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.