galéria megtekintése

Macaron a Bálna gyomrában

0 komment


Szemere Katalin

Egyetlen harapással eltüntethető, miközben az egyik legmacerásabban készíthető édesség. Annyi árnyalata van, ahányféle ételfesték kapható, de kevés az igazán finom macaron. Népszerűségének mi sem lehetne jobb bizonyítéka, hogy világnapot szentelnek neki: március 20-át. Az idei magyar Macaron Napot ma délután háromtól a Bálnában rendezik.

Bár Franciaországban készülnek a legínycsiklandóbb macaronok, sokan azt gondolják, hogy a két, körülbelül három centi átmérőjű, krémmel tapasztott finomság francia desszert. Tévednek.

A kultuszédesség hazája Olaszország, Velence környékén kezdték el készíteni a 14-15. században, bár akkor még maccarone néven futott, és gyakorlatilag bármilyen apró édességet így neveztek, ami tojásfehérjéből, darált mandulából vagy más olajos magból készült.

A források szerint elsősorban az olasz zsidóknak, valamint a Karmelita nővéreknek köszönhetően indult nemzetközi hódító útjára, és végül is a francia cukrászdákban teljesedett ki. A baszkföldi Saint-Jean de Luz pékjei már XIV. Lajos esküvői süteményei között tálalták az ekkor még töltetlen aprósüteményt.

 

Az 1862-ben, Párizsban nyitott cukrászdájában Louis-Ernest Ladurée látta el kávé-, csokoládé-, vanília- vagy málnakrémes töltelékkel. Manapság a Sütemények Piacassójaként emlegetett Pierre Hermé kreációja a legkeresettebb.

A macaron csupán néhány grammot nyom, de ez elég is ahhoz, hogy megízlelve, testünk beleremegjen az édes élménybe

Aki még nem evett macaront, ránézésre ragadós habcsóknak gondolja, és nem csoda, ha nincs kedve megkóstolni. Pedig a habcsókhoz csak annyiban hasonlít, hogy van benne (napokig pihentetett) tojásfehérje és cukor(szirup). Főhozzávalója azonban az őrölt mandula.

A színes aprósütemény pillekönnyű, felülete fényes és sima, a korongocskáknak vékony "talpa" van. Ha beleharapunk, aprót roppan, az édes krémje (bár kóstoltunk már kissé sós kacsamáj-mousse-osat is) karakteres ízű.

Az idei Macaron napot a CET-ként megismert Bálna Budapest első emeleti makett termében rendezik. És bár nem volt ismeretlen a macaron Magyarországon az első, 2012-es esemény előtt sem – feltehetően a Sugar! Dizájncukrászatban lehetett elsőként kapni Magyarországon –, de az egynapos fesztivál után indult valódi magyar hódító útjára.

2012-ben még nyolc kiállító mutatta be kínálatát, és olyan hatalmas volt az érdeklődés, hogy a rendezvény kétharmadánál elfogyott az összes sütemény. Már akkor is szerveztek versenyt, keresték a legjobb profi és házi macaront.

A második alkalommal 2500-an váltottak jegyet, hogy megkóstolják a 14 kiállító kollekcióit, és akkor is újra versenyeztették a legjobbakat.

Bámulatos színekben pompázik a kirakat

Ma délután háromtól este kilencig lehet kóstolgatni a legfrissebb ízeket. És ez alkalommal professzionális baristák által készített kávékat is kortyolhatunk a sütemények mellé.

Március 20. a macaron világnapja, igaz, máshol nem nagyon szerveznek ilyen eseményt. Párizsban és New Yorkban a cukrászdák kóstoltatják legfrissebb kreációikat, és az aznapi bevételt jótékonysági célra fordítják. A magyarok szintén úgy döntöttek segítenek a rászorulókon, és az idén a tombola bevételét fordítják jótékony célra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.