Egyetlen harapással eltüntethető, miközben az egyik legmacerásabban készíthető édesség. Annyi árnyalata van, ahányféle ételfesték kapható, de kevés az igazán finom macaron. Népszerűségének mi sem lehetne jobb bizonyítéka, hogy világnapot szentelnek neki: március 20-át. Az idei magyar Macaron Napot ma délután háromtól a Bálnában rendezik.
Bár Franciaországban készülnek a legínycsiklandóbb macaronok, sokan azt gondolják, hogy a két, körülbelül három centi átmérőjű, krémmel tapasztott finomság francia desszert. Tévednek.
A kultuszédesség hazája Olaszország, Velence környékén kezdték el készíteni a 14-15. században, bár akkor még maccarone néven futott, és gyakorlatilag bármilyen apró édességet így neveztek, ami tojásfehérjéből, darált mandulából vagy más olajos magból készült.
A források szerint elsősorban az olasz zsidóknak, valamint a Karmelita nővéreknek köszönhetően indult nemzetközi hódító útjára, és végül is a francia cukrászdákban teljesedett ki. A baszkföldi Saint-Jean de Luz pékjei már XIV. Lajos esküvői süteményei között tálalták az ekkor még töltetlen aprósüteményt.