galéria megtekintése

Ne húzzák elő a magyar kártyát

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 20. számában
jelent meg.

Szilvássy József
Népszabadság

Ha megválasztják, a morális tekintélyére támaszkodva kíván a jogállamiság őreként és a polgárok érdekeinek képviselőjeként munkálkodni az 51 éves Andrej Kiska. Érdeklődésünkre elmondta: semmilyen okot nem akar szolgáltatni ahhoz, hogy a szlovákiai elnökválasztás második fordulója előtt ismét előhúzzák a magyar kártyát.

– Nagyvállalkozóként, milliomosként miért döntött úgy, hogy indul a szlovákiai államfőválasztáson?

– Idestova két éve telt be az a bizonyos pohár. Olyan sokszor szembesültem korrupt, arrogáns tisztségviselőkkel és döntéshozókkal, lekenyerezett bírákkal, hogy mindezt nem nézhettem tovább. Ráadásul országunkban érezhetően növekszik az elégedetlenség a nagyarányú munkanélküliség, az egészségügy elszomorító helyzete és több más súlyos szociális gond miatt. Napról napra erősödött bennem a meggyőződés, hogy Szlovákiának pártoktól és gazdasági érdekcsoportoktól független elnökre van szüksége, aki morális tekintélyével képes bizonyos helyzetekben a kormány ellensúlya, a jogállamiság őre lenni. Ne a pártok, hanem a polgárok érdekeit képviselje. Ezért vágtam bele. Kész tragédia lenne, ha hazánkban visszatérne az egypártrendszer: jelenleg a kormányfő és a házelnök is a kormánypárti Smer–SD vezetőségi tagja. Ebből a társaságból kerülne ki Robert Fico utódja is, ha őt választanák államfővé.

– A múlt heti első fordulóban a vártnál szorosabban alakult a végeredmény, hiszen Ficót a választópolgárok 28, önt pedig a 24 százaléka támogatta. Meglepődött?

 

– Őszintén szólva, legalább ilyen eredményt vártam. Európai unikum lettünk, hiszen a földrészünkön nem találni még egy olyan országot, ahol a miniszterelnök a megbízatási idejének felében államfőnek jelölteti magát. Ezt az őt indító kormánypárt hívei közül sem mindenki díjazza. Sokan úgy vélik, hogy vetélytársam a társadalmi problémák elől menekül.

– Ő viszont már a második forduló előtti kampány elejétől fogva azért támadja, mert ön állítólag a szcientológiai szekta tagja, és emiatt biztonsági kockázatot jelent Szlovákia számára. Mit szól ehhez?

– Biztonsági kockázatot egyre inkább Robert Fico jelent, mert ő személyesen, vele együtt pedig a kormánya képtelen megoldani a feltornyosult társadalmi gondokat. Ezért támad, ezért bújt ki ideiglenes báránybőréből. Politikusként világéletében megosztó volt, mindig politikai ellenségeket keresett és talált. Most én vagyok a céltáblája, mert fél a vereségtől. Egyébként soha, semmilyen szekta tagja nem voltam.

Andrej Kiska Fotó: Somogyi Tibor

– Fico uzsorásnak is kikiáltotta önt, mert állítása szerint a volt hitelezőcégei lecsaptak a tartozásaikat fizetni nem tudó polgárokra, végrehajtókat küldtek rájuk. Célzott arra is, hogy ön a többi vagyonát sem mindig tisztességes úton szerezte.

– E rágalmazásai miatt becsületsértésért feljelentettem őt, és megüzentem, hogy legalább a kampányzáró tévévitákban álljon elő bizonyítékokkal. Ott majd én is felteszek neki több olyan kérdést, amelyeknek a megválaszolása elől évek óta menekül. A polgárok pedig eldönthetik, vajon kinek van nem is kevés vaj a fején. Sárdobálás helyett inkább az ország súlyos gondjairól beszélgethetnénk.

– Sokan felteszik a kérdést: miután így elmérgesedett kettejük kapcsolata, miként működhetnének együtt, ha ön lenne az államfő?

– Nem vagyok híve a negatív kampánynak, a fegyvernemet nem én választottam. Államfőként nem valamiféle revánsra, hanem a közjogi méltóságok között is elvi alapokon nyugvó együttműködésre törekednék.

– A Tátra alatti Poprádon született, ott is lakik. Mennyit tud a szlovákiai magyarokról?

– Vannak kassai és csallóközi magyar barátaim, sokszor beszélgetünk az életükről, a gondjaikról.

– A Magyar Közösség Pártjának vezetősége napok óta arra vár, hogy találkozzanak, és elmondja nekik a szlovákiai nemzeti kisebbséggel kapcsolatos álláspontját. Tervez ilyen találkozót?

– Két ok miatt nem. Én a polgárok jelöltje vagyok, ezért egyetlen szlovákiai párt elnökével és más vezetőjével sem óhajtok tárgyalóasztalhoz ülni. Semmilyen ígérgetésre, netán kufárkodásra nem vagyok hajlandó. Ezenkívül éppen a magyar nemzetiségű barátaim hívták fel a figyelmemet arra, hogy eddig minden elnökválasztó kampány végén előhúzta valaki a magyar kártyát, és azzal riogatta a szlovák polgárok egy részét. Nem sétálok bele ebbe a csapdába. Örülök, hogy Bugár Béla a Híd nevében előfeltételek nélkül a támogatásáról biztosított. Remélem, hogy a szlovákiai magyarok többsége is így cselekszik.

– De ők miért voksoljanak önre, ha semmit sem tudnak arról, hogy mit várhatnak Andrej Kiska államfőtől?

– Nem közhelyként mondom, hogy valóban minden polgár elnöke szeretnék lenni. Azért is munkálkodnék, hogy a szlovákiai magyarok jól érezzék magukat közös hazánkban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.