galéria megtekintése

Rendszerrejtő pártok

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 20. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

A Jobbikra szavazók fele egyáltalán nem antiszemita. A Medián kérdőívein a szelídebb és közkeletűbb antiszemita sztereotípiákat is elutasította azok fele, akik egyébként úgy nyilatkoztak, hogy a Jobbikra fognak szavazni. Semmi bajuk a zsidókkal, de készek a szavazatukkal erősíteni a kurucinfo, a „Kitartás”, a „holokamu”, a „zsidóbűnözés”, a zsidólajstrom pártját. Mert ez nem érdekli őket. Rendet és biztonságot akarnak, s olyan pártot, melyet a rendteremtésben semmilyen emberjogi, jogállami megfontolás nem gátol. Hogy ez a gáttalanság milyen eszmén alapul és mi mindent hoz magával, azzal nekik, gondolják, nem kell foglalkozni.

Reviczky Zsolt

A Jobbik is úgy gondolja, hogy nekik nem kell. Csak a felsőbbrendű szavazóknak. Világnézetileg semlegesített kampányt folytatnak olyan kulcsszavakkal, melyek mindenféle világnézettel és világnézet-nélküliséggel összeférnek. Nagyobb rend, jövedelem, biztonság és büntetés a bűnösnek, biztos jobb, mint a kisebb. A „Szebb jövőt, szebb jövedelmet” – tökéletes szlogen.

 

A szavazótábor tudatos belső magja számára felidézi azokat a daliás időket, amikor Szálasi Ferenc vezette a nemzetet, és megadja nékik a felemelő érzést, hogy a pártjuknak van mersze ügyesen utalni erre ebben az elkorcsosodott humanista demokrata korban is. A többiek számára pedig ott van az a szimpla és aggálytalan értelmezési lehetőség, hogy ez a párt egyszerűen csak jobb keresetet és jobb jövőt kínál nékem.

Összesíteni a tudatos elkötelezettek és a közömbös palimadarak szavazatát – kell ennél több? A kommunisták is erre törekedtek, amikor még többpárti választásokon kellett kampányolniuk. Az elkötelezettek tudták, milyen rendszer a cél. De a kampányban erről szó sem volt, csak jobb életről, több jövedelemről, nagyobb rendről, a kizsákmányolók, uzsorások, árfölhajtók elleni kemény föllépésről.

A Jobbikot senki nem zavarja abban, hogy rendszerrejtő kampányt folytasson. Mert a többiek is ilyet folytatnak. Ők nemcsak azért, mert így opportunus, de azért is, mert nem nagyon tudják, mit is rejtegetnek.

A liberális korszakában iszonyúan rendszertudatos Fideszben vagy húsz éve minden rendszerkérdést a hatalommaximalizálás szempontjának rendelnek alá. Mindenről vallottak már egymást kizáró nézeteket, s a kommunikációs technikájukat arra optimalizálták, hogy mindenki azt hallja tőlük, amit hallani akar, akkor is, ha ezek összeegyeztethetetlenek. Ungváry Krisztián ezt remekül összefoglalta a HVG-ben: „rájöttek, hogy a választót nem lehet eléggé alábecsülni. Ha egyszerre két, egymással homlokegyenest ellenkező politikai üzenetet közvetítenek két külön piacra, azt az emberek jelentős része nem érzi feloldhatatlan ellentmondásnak.”

Velük szemben pedig ott állnak a rendszermentő szerepben összekényszerítve azok, akik nem tudják együtt meghatározni, milyen rendszert akarnak megmenteni, mert az egyik rész szerint egy randa ultraliberális, vadkapitalista rendszer volt itt Orbán előtt, amitől szocialista irányba kell elfordulni, a másik részük szerint pedig mindenféle szocialista, antiliberális ballaszttal megvert rendszer volt, amitől a rendes, liberális kapitalizmus felé kell elfordulni.

Hát így nehéz!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.