galéria megtekintése

Gigászi aranytömböt találtak Kaliforniában

0 komment

P.A.

A közel három kilogrammos tömbre Észak-Kalifornia legendás aranylelőhelyén, Butte megyében bukkant rá egy modern aranyásó. Ez a második legnagyobb aranyrög, amelyet a területen találtak a kaliforniai aranyláz óta.

A felfedezésről az aranyrög boldog, névtelenségbe burkolózó tulajdonosa helyett annak a boltnak a vezetője beszélt, ahol a fémdetektort vették. A 2,8 kilogrammos tömbre még júliusban bukkantak rá, nagyjából 30 centi mélyen a föld alatt.

Megfogta az Isten lábát...
Megfogta az Isten lábát... Fotó: Jim Urquhart / Reuters

Bob Van Camp elmondta, hogy ez a rög a második legnagyobb, amit Kaliforniában valaha is találtak. A pontos lelőhely nem ismert, de Van Camp szerint a legvalószínűbb helyszín a Sacramento-folyó mellékfolyója, a Feather környéke, amely viszont több mint 110 kilométer hosszú, így nincs könnyű dolga annak, aki a híren felbuzdulva aranyásásra adja a fejét – írja a Discovery News.

 

Nem számít szokatlan dolognak, ha egy aranyásó igyekszik eltitkolni, hogy honnan is származik a kincs. „Korábban én is sokszor találtam aranyat, de mindig elkövettem azt a hibát, hogy elmondtam, hol bukkantam rá” – mondta Van Camp, aki azt is hozzátette, mivel a folyó szintje most nagyon alacsony, kis szerencsével bárki találhat aranyat.

A Feather-folyó vidéke még ma is rejt kincseket
A Feather-folyó vidéke még ma is rejt kincseket

A szerencsés aranyásó nem nevezhető éppen érzelmesnek, ugyanis esze ágában sincs megtartani a hatalmas fogást. Azt reméli, akár 400 ezer dollárt, vagyis nagyjából 93 millió forintnyi összeget is kaphat érte.

Aranyásók régen

A kaliforniai aranyláz 1848 januárjában kezdődött, amikor egy colomai fűrészmalom mellett aranyat találtak. A meggazdagodni vágyók a területen található folyók és patakok vizében próbáltak aranyat keresni, kezdetleges eszközökkel, leginkább szitákkal.

Az aranyláz első hulláma még nem lépett túl Kalifornia megye határain, a hír ugyanis csak lassan terjedt, 1849-re viszont már a világ minden tájáról érkeztek emberek a nagy fogás reményében. Becslések szerint ebben az évben közel 90 ezer ember vándorolt a területre, az arany-őrület lecsendesüléséig pedig összesen 300 ezer ember vágott neki a kalandnak, forradalmasítva ezzel a vidéket.

Az addig harmincezres terület állandó lakóinak a száma néhány év alatt harmincezerről több százezerre nőtt. Az aranyásók a kitermelt arany nagy részét szállásra és étkezésre költötték, így a pénz tulajdonképpen nem hagyta el Kaliforniát, ami egyre gazdagabb és gazdagabb lett.

Az aranymosás nem egyszerű művelet
Az aranymosás nem egyszerű művelet – Fotó: Jim Urquhart / Reuters

Ausztráliában van az arany elásva...

Bár az aranyláz kitörése óta sokan találtak aranyat világszerte, igazán mesés vagyonra mégis kevesen tettek csak szert. A legnagyobb fogást minden bizonnyal a Welcome Stranger nevet viselő aranyrög jelenti: a több mint 72 kilogramm súlyú, szabálytalan formájú rög alig 3 centi mélyen feküdt a földben, amikor John Deason és Richard Oates megtalálta a Victoria megyei Dunolly településhez közel 1869 februárjában. A rögöt végül három darabra törték, majd beolvasztották. Pontos mása ma a Melbourne-i Városi Múzeumban van kiállítva.

A másik legnagyobb rög szintén Victoria megyéből került elő, néhány évvel a Welcome Stranger előtt, 1858-ban. A 68 kilós darabot (Welcome) bányászok csoportja fedezte fel, akik először el sem akarták hinni, mivel van dolguk, ugyanis hasonló méretű aranyat korábban sosem láttak. A rögöt egy évvel később beolvasztották, de előtte számos replika készült róla.

A 72 kilogrammos Hand of Faith-re egy amatőr aranyásó bukkant alig 30 centi mélyen a földben 1980-ban – nem túl nagy meglepetés, de az előzőhöz hasonlóan az ausztráliai Victoria megyében. A rög a legnagyobb, melyet fémdetektorral valaha is találtak. A páratlan ritkaságot ma a Las Vegas-i Golden Nugget Casino őrzi, amely egymillió dollárért vásárolta meg. A kaszinó jó vételt csinált, a Hand of Faith ugyanis ma már 1,5 millió dollárt érhet.

A következő rekorder a már alig harmadnyi Perth Mint (23,2 kg), melyet a nyugat-ausztráliai Kalgoorlie közelében találtak 1995-ben.

Ezeket a rekordokat azóta sem sikerült megdönteni, pedig ma már jóval kifinomultabb eszközök állnak a profi és amatőr aranyásók rendelkezésére. De néha a puszta szerencse is elég: saját bevallása szerint a péntek 13 és a telihold együttesen hozott szerencsét annak a szibériai bányásznak, aki idén júniusban a kitermelt anyagok között szúrta ki a 6,6 kilogrammos Ördög fülét. Tisztaságától függően akár 300 ezer dollárt is érhet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.