galéria megtekintése

Mint a gitár: klasszikus, spanyol

Labdarúgás

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 25. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Ma a 169. bajnoki örök rangadót vívja a Real Madrid és a Barcelona

Azt mondta Iker Casillas, a Real Madrid labdarúgócsapatának kapusa: „A formánk alapján a legjobb pillanatban érkezünk az El Clasicóhoz.” Mit mondjanak akkor a mai, várva várt este előtt Barcelonában?!

Messi és Cristiano Ronaldo a tavaszi El Clasicón
Messi és Cristiano Ronaldo a tavaszi El Clasicón
Paul Hanna / Reuters

A katalánok hét győzelemmel, egy döntetlennel, valamint 22-0-ás, bódító gólkülönbséggel állnak a tabella élén, és újabban már attól sem kell kétségbeesniük, hogy az örök rangadót a Santiago Bernabeu stadionban tartják. A madridi bajnoki találkozók összesített mérlege 51 győzelem, 15 döntetlen és 18 vereség a királyi gárda szempontjából, de a spanyol fővárosban rendezett legutóbbi hat ligameccs közül a vörös-kékek négyet, a fehérek csak egyet nyertek meg. Valamennyi bajnoki mérkőzést számba véve a Real Madrid néggyel beljebb van (70, 32, 66), ám az előző évadban mind a Nou Campban, mind a madridi „Fehér Házban” a Barca győzött (2-1, 4-3).

 

Amúgy az immár inkább csak szóban megbízható Casillas nem beszélt a levegőbe, hiszen a ma esti házigazda a városi rivális Atleticótól szeptember 13-án elszenvedett 1-2 óta nyolc különböző díjmérkőzésen éppen nyolcszor nyert, és 35-5-ös gólkülönbséget produkált. Néhány napja a Liverpoollal játszott edzőmeccset az Anfield Roadon, ahol már a szünetben 3-0-ra vezetett...

Viszont könnyen lehet, hogy vetélytársa beveti II. Luis Suarezt. Az elsőt még 1955 augusztusában, az Atletico Madrid elleni 2-2 alkalmával dobta be; az „eredeti” spanyol volt, és az uruguayi Ramon Villaverde, valamint honfitársunk, Kubala László mellett futballozott a belső hármas bal oldalán. (Annak idején is hemzsegtek a külföldiek a spanyol nagycsapatokban: mint tudjuk, Kocsis Sándor, Czibor Zoltán, továbbá a brazil Evaristo és a paraguayi Eulogio Martinez is sokáig parádézott a Barca nemzetközi csatársorában.) A mostani Suarez nyilván követné uruguayi elődjét, a 162 bajnoki meccsen 53 gólt jegyző Villaverdét – főleg a szereplések tekintetében –, és szeretne olyan híres „katalán” lenni, mint hazájának barcelonai úttörője, az 1930-ban világbajnok Hector Scarone. (Aki a húszas évek közepén együtt játszott Plattkó Ferenccel, a legendás kapussal a vörös-kék együttesben.)

Lionel Messi pedig befogná minden idők spanyol bajnoki gólrekorderét, Telmo Zarrát, s erre minden reménye meg is van, hiszen csupán egy góllal marad el a hajdani bilbaói mesterlövésztől, ráadásul a Real Madrid ellen bajnoki meccseken 14, míg összesen 21 gólt (plusz 12 előkészítést) jegyez. Igaz, megemlítette: „A csúcs megdöntésénél fontosabb a győzelem.” Cristiano Ronaldo pedig azt sietett leszögezni: „Nem Messi, hanem a Barcelona ellen játszom.” CR7-tel kapcsolatban Carlo Ancelotti, a Real Madrid itáliai mestere megjegyezte: „Nem lenne fair vele szemben, ha német labdarúgó kapná az Aranylabdát.” Ezen azért lehet vitatkozni...Miként azon is, hogy az olasz edző szerint „a szombat tizennyolc óra nem megfelelő időpont a rangadóra, ilyenkor a parkokban sétálgatnak az emberek”.

Maestro, nagy a gyanú: ma délután – a Bernabeu környékén kívül –Madridban, valamint Barcelonában is kiürülnek az utcák, hogy a világ többi nagy- (és kis-) városáról már szó se essék...

A bajnokság élmezőnye: 1. Barcelona 22 pont, 2. Sevilla 19, 3. Real Madrid 18.

Góleádorok

A spanyol bajnokság történetének legjobb gólszerzői: 1. Telmo Zarra (Bilbao) 251, 2. Lionel Messi (Barcelona) 250, 3. Hugo Sanchez (Atletico Madrid, Real Madrid, Rayo Vallecano) 234, 4. Raul (Real Madrid) 228, 5. Alfredo di Stefano (Real Madrid, Espanyol) 227, 6. Cesar Rodriguez (Barcelona, Granada, Elche) 223.

REAL MADRID BARCELONA

Spanyol bajnoki mérkőzés, Madrid, 18 (tv: Sport2, 17). Jv.: Gil Manzano.

Real Madrid: Casillas – Arbeloa vagy Carvajal, Pepe, Sergio Ramos vagy Varane, Marcelo – Modric, Kroos, Isco –James Rodriguez, Benzema, Cristiano Ronaldo.

Barcelona: Bravo – Daniel Alves, Mascherano, Piqué, Mathieu vagy Jordi Alba – Rakitic, Busquets, Iniesta – Pedro vagy Suarez, Messi, Neymar.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.