galéria megtekintése

Pikáns plakátok Pristinában

0 komment


Bárkay Tamás

Magyar plakátokkal szembesülhet a koszovói főváros, Pristina sokat próbált közönsége: a kváziország nemzeti galériájában Pócs Péter Munkácsy-díjas grafikus munkáiból nyílt tágas kiállítás. A tárlaton több olyan mű is szerepel, amelyet a nyolcvanas években a honi hatóságok betiltottak.

Pócs Péter
Pócs Péter

A kiállítás előzménye egy másik kiállítás. A diplomatafeleségével tartó művész Tiranába érkezésük után nem sokkal, 2013-ban baráti nexusba keveredett az albán nemzeti galéria akkori igazgatójával, aki úgy döntött, se a teret, se a pénzt nem fogja sajnálni, hogy Pócs alkotásait megismertessék a publikum témára fogékony részével. Közben jött ugyan egy kormányváltás, az igazgatót lecserélték, ahogy valószínűleg még a takarítókat is, a Pócs-projektet azonban meghagyták, és az ország legrangosabb kiállítóhelyén megnyitották a monstre tárlatot.

 
Nem került utcára ez a vörös csillag
Nem került utcára ez a vörös csillag

A jelenleg is Tiranában tartózkodó alkotó elárulta: ez a szegény ország nem kevesebb, mint 20 ezer eurót áldozott a célra – még egy különösen szép és terjedelmes katalógust is kiadtak –, de nem hiába. Az attrakció óriási habokat vert, tele volt vele a sajtó, sőt még két héttel meg is hosszabbították. Kérdésünkre, hogy mitől lett érdekes Tiranában hetven, zömmel 20-30 éves magyar plakát, Pócs Péter azt mondta: tény ugyan, hogy arrafelé nem tudnak kifejezetten sokat rólunk, viszont az is, hogy a Balkánnak ezen a részén a plakát eleve, a művészi ihletésű és igényű plakát pedig különösen ritka madárnak számít.

Az albánok hozzáállásától, lelkesedésétől és erőfeszítéseitől meghatott Pócs a teljes válogatást a tiranai múzeumra hagyományozta.

A hatóságon fennakadt a kutya
A hatóságon fennakadt a kutya

Koszovóba szintén a helyi nemzeti galéria kezdeményezése nyomán került az anyag. A kiállítás megnyitójának időpontja egybeesett az új koszovói elnök beiktatásának napjával, a vendégek között diplomaták is felbukkantak, ott volt például Honduras állam nagykövete is, aki a felhozatal áttekintése után közölte a mesterrel: ők is szívesen látnák a kollekciót.

Az anyagot annak a 30 évnek a terméséből válogatták, amelyben Pócs – óvodás lánya által inspirálva – saját, sólisztgyurmából készített plasztikáiról készült ábrázolatokat használt fel plakátjaihoz. Ezek közül annak idején betiltották a keresztre feszített vörös csillagot ábrázoló művet, meg egy sajtkereskedőnek készített grafikát, amelyen a sajtból való holdat ugató kutya kiváltképp merev vesszeje nem tetszett a hatóságnak.

De nemcsak a hatósággal került nézeteltérésbe, hanem például egyszer az SZDSZ-szel is. A párt egyik 1990-es kampányplakátjának szánt, 1956-os tárgyú kompozícióján egy egérfogóba került, zselésre zúzódott vörös csillag ereszti önnön levét éppen – a szabad demokraták túl erősnek találták a metaforát.

A normákon túl

„Pócs Péter, a grafikus és plakátművész, diákkorában ötvösművésznek tanult. A Kelet-Európában szélesen elterjedt műfaj képviselőjeként akkor lépett színpadra, amikor a volt kelet-európai országokban végleg lezárult a szocialista realizmus fejezete, és a híres lengyel plakátművészet járt az élen. Pócs hamar ráébredt, hogy az egyszerű tucatplakátok készítése nem neki való feladat, így az 1970-es évek elején Lengyelországba utazott, hogy közvetlen közelről tanulmányozhassa a lengyel művészeti irányzatokat és az ott elért eredményeket. Grafikusként kezdte, majd a nyolcvanas években, a kommunizmus vége felé munkái­ban már megjelent a politikai plakátok kiáltása. Plakátjaiban Pócs nagyfokúan személyes és szokatlan képi világot teremtett meg, mely eltér a megszokott nyugat-európai grafikusi normáktól. A tipográfia és grafika pócsi megközelítése a posztmodern és a modernizmus szabályainak összeolvadásaként értelmezhető; kerüli a sablonos formalizmust, a látvány iparosítását és a jelentés homogenizálását." (Genti Gjikola kurátor, Nemzeti Galéria, Tirana – fordította: Szabó Réka.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.