galéria megtekintése

Dragomán keni-vágja a Star Wars-t

1 komment


Csepelyi Adrienn

Kitört a Csillagok háborúja-láz: tele az internet fénykardokkal, szóviccekkel. Megérthetjük-e a világot anélkül, hogy ismernénk a popkultúra szimbólumrendszerét? Dragomán György írót kérdeztük.

Kenem-vágom – mondja Dragomán György, amikor arról kérdezem, milyen a viszonya a ma éjjel mozikba került Csillagok háborúja-trilógiával. Az író Facebook-profilképét is Star Wars-osra fazonírozta.

Nem lát éles határvonalat a populáris és a magaskultúra között Dragomán, aki szerint a kultikus trilógia ugyanolyan mítosz, mint az ókori mitológia bármelyik darabja.

Az író szerint a kortárs amerikai irodalmat olvasók tudják, hogy ott még kevésbé válik el a zsánerirodalom a szépirodalomtól: Paul Auster New York-trilógiája a detektívregény műfaját házasítja Beckettel. Idehaza még mindig tartja magát az a nézet, hogy Rejtő Jenő vagy Agatha Christie életműve nem említhető egy lapon a szépírókéi­val, és aki nem művészfilmeket néz, az műveletlen. (Dragomán György filmkritikái a honlapján olvashatók.)

 
– Sokan gondolják úgy, ha beülnek egy népszerű mozifilmre, többé nem lesznek értelmiségiek

– nevet a vitathatatlanul magaskultúrához sorolt szerző. – Van olyan ismerősöm, akit alig tudtam berángatni a moziba, hogy megnézze a Ponyvaregényt.

Az író úgy gondolja, ez a helyzet újabban változik – és változnia is kell, hiszen végső soron csak egy kultúra van, különböző szegmensekkel. „Az persze elégtelen, ha valaki ezek közül mindössze egyet ismer, és az életébe beözönlik a popkultúra. Erre jó példa, hogy egyszer, amikor Amerikába repültem, egy hetven év körüli néni ült mellettem, könyvvel a kezében. Érdekelt, mit olvas. Egy Star Trek-regény volt, és hamar kiderült, hogy az egész életét ez tölti ki: Star Trek-könyveket olvas és a sorozatot nézi."

Dragomán szemléletesen magyarázza el, miért is

fontos, hogy tisztában legyünk a popkultúra kurrens eseményeivel és mítoszrendszerével:

„Ha belépünk egy múzeum XII–XVII. századi festményeket kiállító termébe, semmit sem fogunk érteni a látottakból, ha nem tanultunk ikonográfiát. Az akkori kor embere csak ránézett egy képre, és tudta, mit szimbolizál a nyúl vagy a hermelin. Ezt a másfajta képi nyelvet azóta sikerült elfelejtenünk."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.