galéria megtekintése

Világszerte ébred az Erő

1 komment

NOL

A héten söpör végig az egész világon a Csillagok Háborúja utolsó része, Az ébredő Erő.

"Apámnak hála, gyakorlatilag a Csillagok háborúján nőttünk fel, amint elég idősek lettünk ahhoz, hogy ne féljünk... Mire tizenévesek lettünk, imádtuk a Star wars-t" - nyilatkozta lelkesen a Chewbaccának öltözött Michael Kidd. A harminc éves rajongó a film utolsó részének ausztrál bemutatójára érkezett Hans Solo-jelmezes feleségével és jedinek öltözött családjával.

A Csillagok Háborúja saga befejező részének amerikai premierjét hétfőről keddre virradóra tartották Los Angelesben. December 16-tól azonban minden este újabb és újabb országokban debütál a mű. Az ausztrálok és a belgák a törökökkel együtt szerdán ülhettek be a mozikba, Dél-Amerikától Hongkongon át Csehországig csütörtök hajnalban tudták meg, hogy fejeződik be a franchise. Míg az utolsó, nagyobb körben péntek hajnalban a magyar nézők számára is eljön Az ébredő Erő. 

 

Hétfő éjjel még csak a szakma nézhette meg a filmet. A premierre visszatért a régi gárda, Carrie Fisher, Harrison Ford, Mark Hamill, George Lucas és Steven Spielberg nyomában sétált a vörös szőnyegen. Nem maradtak el a rohamosztagosok és a droidok sem. A Kínai színház előtt - itt mutatták be 1977-ben az első részt is - napok óta táborozó, a csütörtöki vetítésre jegyért sorban álló 150 rajongót a szervezők azzal lepték meg, hogy meghívták őket az ünnepi bemutatóra.

Harrison Ford az európai premieren
Harrison Ford az európai premieren
Paul Hackett / Reuters

A Star wars hetedik, Az ébredő Erő című epizódját hatalmas várakozás előzte meg, a jogokat jelenleg birtokló Disney ehhez mért bevételt vár a filmtől. A cég a premier tiszteletére 24.000 fontért kibérelte a londoni Trafalgar Square-t, a Nelson emlékművet pedig fénykarddá alakította. Szerették volna, ha néhány napig a miniszterelnök rezidenciája, a Downing street 10. előtt posztoló rendőrt egy rohamosztagos váltja fel, ezt azonban George Osborne megvétózta arra hivatkozva, hogy "fasisztának tűnnének".

"Hihetetlenül izgalmas az, hogy tulajdonképpen semmit nem tudunk arról, mi fog történni a filmben"

- lelkesedett az ausztrál Kidd. 

Eközben a messzi-messzi Guatemalában
Eközben a messzi-messzi Guatemalában
Jorge Dan Lopez / Reuters

A történet részleteiről semmit nem szivárogtattak ki. Olyan szigorú titoktartás mellett forgattak, hogy néhány színész mindössze pár nappal az olvasópróba előtt értesült róla, hogy megkapta a szerepet. Oscar Isaac pedig csupán pár órával korábban tudta meg. Ő azt az utasítást kapta, hogy várjon egy londoni szállodában a telefonhívásra, hogy lent várja egy kocsi, ami elviszi a próbára, vagy foglaltak neki egy jegyet és repülhet vissza az Államokba. 

A titoktartás a sajtót is kötelezte, ami miatt a Le Monde francia napilap például bojkottálta a film keddi sajtóvetítését, "elfogadhatatlannak és groteszknek" titulálva a követeléseket, amiket a stúdió támasztott az újságírók felé.

Alan Tudyk a film európai premierjén
Alan Tudyk a film európai premierjén
Paul Hackett / Reuters

A legnagyobb brit mozilánc, az Odeon több, mint 500 ezer jegyet adott el előzetesen, ezzel túlszárnyalva az utolsó James Bond film rekordját.  A Disney szerint több mint 200 ezer jegyet már az első 24 órában elkapkodtak, miután az online értékesítés megkezdődött október 19-én. 175 ezer jegyet vettek meg előre a német rajongók - 40 ezret az első 24 órában - az egyik legnagyobb német mozihálózat, a CinemaxX vetítéseire. Ez a cég történetének legmagasabb eladási statisztikája - írja a New York Times.

fotó: Benoit Tessier / Reuters

A Csillagok Háborúja-láz egészen extrém helyeken is jelentkezett Németországban. Egy berlini templomban vasárnapra Star wars tematikájú misét hirdettek meg. A stuttgarti reptéren arra biztatták az alkalmazottakat, hogy kedvenc karakterüknek öltözve dolgozzanak, egy YouTube videóban pedig a kölni katedrális homlokzatán Darth Vader képe látható. A berlini Fernsehturm tévétornyot halálcsillaggá alakították.

A vetítés után az izzadt és Chewbacca jelmezéből már félig kivetkőzött Kidd s csak annyit mondott:

Fantasztikus volt!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.