galéria megtekintése

Játszd újra, Han Solo!

2 komment


Csákvári Géza

A mesékben bármi megtörténhet. Kivéve, ha azt Star Warsnak hívják. George Lucas mítoszteremtő trilógiája megszületése óta etalon, kulturális referencia, divatból soha ki nem menő őrülethullám, így nem lehet csak úgy hozzányúlni.

A franchise rendszer megszületése, a kapcsolódó trendek és termékek villámszerű elterjedése nyomán kikezdhetetlenné és axiómává vált a csillagok háborús univerzuma. Olyannyira, hogy maga Lucas is a népharag áldozata lett, amikor megpróbált öreg fejjel ismételni az előzmény-epizódokkal.

Valóban becsúsztak infantilis hibák, Jar Jar Binks megteremtése miatt Lucas joggal érezhette azt, hogy a fanok már a végén bokszzsákként ütötték, amint kontextusba került, mint filmes.

Mindazonáltal a jogokat a Disney-nek eladó Lucas, miután még tanácsadói pozíciójából is kirúgtak, megnyugodhatott, hiszen most, Az ébredő erőért Hollywood megbízható üdvöskéje, J.J. Abrams vállát terheli a felelősség. Ő pedig szinte semmit sem kockáztatott: kvázi lekopírozta és itt-ott kifényesítette az első, 1977-es Star Wars-epizódot. Hiába halt meg például Paltatine császár A jedi visszatér végén, időközben minden visszaállt a kiindulási pontra.

 

A rendszer, azaz a Birodalom újfent él és virul, csak éppen most Első Rendnek hívják. Ami új: látvány és a díszlet terén hangsúlyosabban használják az alkotók a náci esztétikát, ezzel egy kicsit karikaturisztikusak lettek a sötét erők. Ugyanakkor az atmoszféra szigorúan Az új remény kliséit ismételi: igaz, most kicsit más űrlények vannak a szórakozóhelyeken, illetve a járműveket is felturbózták egy kicsit.

Ford egészen hiteles csirkefogó
Ford egészen hiteles csirkefogó
Fotó: Stringer / Lucasfilm

Az ébredő erő látványos, rengeteg akcióval megspékelt remake. Az alkotók igyekeztek megfűszerezni és újrahasznosítani a klasszikus első rész minden egyes fordulatát. Mindemellett a történetben lezongorázzák a kötelező generációváltást, bár Harrison Ford egészen hiteles csirkefogó még így ősz hajjal is. Abrams egyértelműen Han Solo karakterének a jutalomjátékára összpontosít, a régiek közül egyedül az ő szerepét írták meg tisztességesen.

Igazi rajongói hozzáállás
Igazi rajongói hozzáállás
Fotó: Benoit Tessier / Reuters

Egymás után jönnek a régi trilógiára az utalások, Ford megjegyzései kellőképpen humorosak ahhoz, hogy az is mulasson rajtuk, aki esetleg most kapcsolódik be az intergalaktikus szappanoperába. Mert hiába a modern idők szele,

továbbra is családi klasszikus drámát látunk, és a vér határozza meg a sorsokat.

Az új karakterek kísértetiesen hasonlítanak a Han–Luke–Leia-trióra. Finn, a kiugrott rohamosztagos, Poe Dameron, az ellenállás pilótája és Rey viszont a több mint kétórás játékidő ellenére sem csiszolódik össze, pedig a forgatókönyvön még a régi írók közül Lawrence Kasdan is dolgozott.

Ridley pazar választás volt
Ridley pazar választás volt
Dylan Martinez / Reuters

A főhős egyértelműen Rey, és igazából rajta érezni Abrams kézjegyét: az erős női karaktereiről is ismert rendező igazi szuperembert kreált, aki előtt nincs lehetetlen. A szerepet alakító Daisy Ridley pazar választás volt, Ford mellett ő tud még jelenségként működni a vásznon.

Abrams ragaszkodása Lucas eredetijéhez igazi rajongói hozzáállás. Gyermeki lélekkel készítette el Az ébredő erőt, a teljes élvezetéhez a nézőnek is azzá kell válnia.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.