galéria megtekintése

Ha a színésznő túl szép

1 komment


Csákvári Géza

„A főszereplő gyönyörű” – jegyzi meg egy veterán német kritikus, amikor odafordul hozzám a forgatagban az 50. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon. Találó reakció ez Horváth Lili A szerdai gyerek című első egész estés művére, melyet a keleti blokk egykori országainak a műveit versenyeztető East of the West – A nyugat keletje szekcióban mutattak be kedden a régió vezető mozgóképes mustráján. A film leghamarabb ősszel kerülhet a magyar mozikba.

A mű középpontjában a tiniből épp felnőtté érő, tizenkilenc éves Maja áll, akit a nemrég érettségizett amatőr, Vecsei Kinga alakít. A karakter életkörülményei kapcsán tényleg a klasszikus, rossz időben, rossz helyen közhely is bátran elsüthető. Intézetben nőtt fel, már vagy egy kisfia, aki, mivel nem képes ellátni, szintén állami gondozásban van. Ezt megfejelve természetesen a rossz férfival, bizonyos Krisz nevűvel van együtt párkapcsolatban, aki autók feltöréséből él. Hovatovább csak akkor van jelen, amikor vagy nincs rá szükség, vagy kifejezetten terhes a társasága másokra nézve.

Vecsei Kinga a film egyik jelenetében
Vecsei Kinga a film egyik jelenetében

A klasszikusan magyar atmoszférájú, kelet-európai kiáltástalanságból azonban Maja számára eljött a kiugrás lehetősége: négy további vállalkozó szellemű, legális üzletben gondolkodó emberrel kedvezményes kölcsönt kapnak, hogy valóra váltsák a „nagy tervet”. Ez Maja esetében egy mosoda lenne. Párja nem nézi jó szemmel a lány ráébredését az új élet lehetőségére, sőt talán még féltékeny is. Maja persze problémás alkat, simán elbukna többször is, ha nem segítene neki a kölcsönt folyósító szervezet képviselője, János, akivel először barátok, majd szeretők lesznek, innentől kezdve a férfi már több mint elnéző.

 

A magányos férfit alakító Thúróczi Szabolcs a film nagy fegyvere, kitűnően alakítja a magányos és sebezhető férfit, aki szinte öntudatlanul szeret bele a fiatal lányba, ezzel egy időben a méltóságát és respektjét is feláldozva. Persze az efféle románc a drámákban egyenes út a tragédia felé, ez most sem alakul másképp...

Vecsei Kinga és Thúróczy Szabolcs
Vecsei Kinga és Thúróczy Szabolcs

– Kifejezetten szép lányt kerestem, mert ezzel is alá akartam húzni azt, hogy nem arról van szó, hogy azért nehéz a sorsa, mert ronda vagy tetves – mondta Horváth Lili Karlovy Varyban arra a felvetésünkre, hogy nem tartott attól, hogy – a külföldi kritikus kolléga esetéből kiindulva – esetleg ha túl szép színészt választ a szerepre, ezzel a férfinézők fókuszát eltereli a történetről. Ahogy fogalmaz, számos intézetben felnőtt, csillogóan gyönyörű fiatallal találkozott. Maja esetében a lyuk lelki, nem volt az életében olyan szülő, aki ezt az űrt feltöltötte volna. Az alkotók szerették volna elkerülni a triviális sztereotípiákat: például a Maja gyermekét gondozó intézet kifejezetten szép helyen van, illetve az intézmény vezetőjét alakító Börcsök Enikő sem egy „szörnyeteg”.

„A korábbi kisjátékfilmem, a Napszúrás főszereplőjének karakterét akartam továbbvinni. Nagyon izgatott egy olyan ember története, aki sorra hozza a rossz döntéseket"

– mondta lapunknak Horváth Lili. Hozzáteszi, a tizenkilenc éves Maja a filmben nagyon rosszul szólal meg, és lehet tudni, hogy ezeknek a megszólalásoknak milyen következményei lesznek, de a hibái ellenére a karakter szerethető a nézők számára.

Horváth Lili rendező
Horváth Lili rendező

Noha a közeg a fő tematika, a rendezőt igazából a történetben ábrázolt szerelmi háromszög izgatta. Illetve hogy azokat a mintákat, melyeket gyerekkorunkban megkapunk, a felnőtté válás során le tudjuk-e vetkőzni. Ahogy a rendező fogalmaz, ezt a kérdést nem lehet egy filmben eldönteni, de azt lehet sugallni, hogy erre mindig van remény...

Na, ezzel biztosan nem szállunk vitába.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.