galéria megtekintése

Pincetárlattal underground művész volt egy napig

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 21. számában
jelent meg.


Trencsényi Zoltán
Népszabadság

Padlástúra Gödöllőn, a királyi kastélyban, a füzérradványi Károlyi-kastély jégvermének meglátogatása, poptörténeti emléktúra a Várkert Bazárban, tetőséta az Andrássy úton és még számos érdekes program várta az érdeklődőket a Kulturális Örökség Napjai elnevezésű rendezvényen a hét végén.

Az 1991 óta Európa-szerte megrendezett esemény célja elsősorban az, hogy olyan fontos és érdekes középületekbe is bejussunk, amelyekbe máskor nem lehet, de ez a programsorozat néhány esztendeje a személyesebb terekben is megjelent.

Az idén például – az örökségnapok háromszáz helyszíne között – a Karinthy Frigyes út 24.-ben is. A ház tavaly, a százéves budapesti épületek ünnepén is megnyitotta kapuját az érdeklődők előtt, és el is kápráztatta őket rendesen. A Karinthy Frigyes út 24. izgalmas történetét bemutató tablókkal, visszaemlékezésekkel, a bérház udvarán felhangzó kamaramuzsikával, a szenespincében rendezett fotókiállítással és egy gyönyörűen felújított szecessziós levélládával, amelyet Illéssy Mátyás százhalombattai plébános leplezett le és szentelt föl akkor.

A Kulturális Örökség Napjainak keretében tegnap megint nyilvános programot szerveztek, úgy gondolták, érdemes a háztörténeti kutatást ismét hozzáférhetővé tenni, kiegészíteni. És ki is egészítették egy emléktáblával, amely azt tudatja, hogy az épületet „tervezték: Schwarcz és Horváth műépítészek 1914-ben”.

 

Aki tavaly elmulasztotta, ismét megnézhette az udvaron kifüggesztett háztörténeti tablókat, amelyeken lakónévsorok, visszaemlékezések sorakoznak, és egyebek mellett elolvashatta a korabeli névtelen feljelentést is, amelyet egy vélelmezett házbéli „communista ügynök” ellen írt valaki.

Gáti György és fotói a legmegfelelőbb helyen
Gáti György és fotói a legmegfelelőbb helyen
Teknős Miklós

És ismét láthatott egy fotókiállítást a szenespincében, amelyről megint megállapíthatta, hogy bensőségesebb, személyesebb, mint bármely hivatalos kiállítási helyszín, ráadásul a történelem ezernyi titkát őrző, megkapóan intim tér is egyben. Így gondolja ezt Gáti György, a Balogh Rudolf-díjas fotóművész is, aki már a tavalyi esemény látogatójaként elhatározta, ő egyszer itt a pincében is szeretné megmutatni felvételeit a közönségnek. Most Fényfeltárás című egynapos kiállítása keretében megtette.

A művésznek különös érzéke van ahhoz, hogy a világ bármely pontján járva, vagy a mindannyiunk előtt ismert hazai helyszíneket figyelve, észrevegye a tér azon pontjait, amelyeket érdemes kiemelni a látványmasszából, és külön is megmutatni.

Kicsi részletek ezek, amelyeket máskülönben mi magunk is megnézünk talán, de rajta kívül egyikünk sem látja. Árnyék, falon árválkodó folt, boríték kontúrjait idéző kondenzcsíkok az égen, hasonlók. Egy kritikusa azt írta egyszer: „Nem a szép látvány érdekli, hanem a gondolat kalandos utazása az érzékek birodalmába.” Szép, pontos megfigyelés, Gáti György valóban pontosan ilyen.

Viccesen azt mondja, világéletében arra vágyott, hogy underground művész legyen, és most akkor ezzel a pincetárlattal az lett. Kár, hogy ez a kiállítás csupán egyetlen napig volt látható. A lakók mesélik: jövőre elkészül a Karinthy Frigyes út 24. eredeti szecessziós kilincsének másolata. Reméljük, találnak alkalmat arra, hogy akkor is kitárják a kaput a budapestiek előtt. Mit tegyünk, megszerettük ezt a házat.

Kaba Melinda emléke

Szombaton még egy emléktáblát lepleztek le a Karinthy Frigyes út 24. számú ház falán, ezzel tisztelegnek a ház egykori lakója, a 2009-ben elhunyt Kaba Melinda régész, művészettörténész, muzeológus előtt. Kaba Melinda ásatásokat vezetett, elsősorban Aquincumban. Részben az ő nevéhez fűződik a hajógyári-szigeti helytartói palota mozaikpadozatainak feltárása. Kutatásaival kapcsolatban számos könyvet írt, köztük az utolsót 2002-ben az aquincumi orgonáról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.