galéria megtekintése

Vízágyúk vetettek véget a szélsőjobb kölni tüntetésének

24 komment

NOL

A Pegida mozgalom hívei mellett a baloldali szervezetek és nőjogi aktivisták is demonstrálnak ma Kölnben, a városon végigsöprő molesztálási ügy miatt. 

Rendőrségi közlések szerint a Pegida mozgalom 1700 iszlámellenes tüntetője néz szembe 1300 ellentüntetővel a város főpályaudvara előtt. A Pegida szimpatizánsai „A nemi erőszakot elkövető menekülteket nem látjuk szívesen!” és a „Befogadjuk a barbarizmust?” felirattal ellátott transzparenseket tartanak a magasba, míg az ellentüntetők továbbra is a menekültek befogadását támogató szlogeneket skandálnak. A tömegben feltűnő zászlók tanúsága szerint a Pegida tüntetésére elmentek a neonáci párt, az NPD hívei is.

Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters

A Pegida demonstrációjának a rendőrség paprikaspray-vel és vízágyúkkal vetett véget, négy embert pedig őrizetbe vettek, miután a tüntetők üvegeket és petárdákat dobtak a rendőrökre. A tüntetést 1700 egyenruhás biztosította. Úgy tudni, senki nem sérült meg.

 

Ezt megelőzően nőjogi aktivisták százai gyülekeztek a kölni katedrálisnál, hogy felemeljék szavukat a Kölnön szilveszterkor végigsöprő  molesztálási hullám ellen. „Azért vagyunk itt, hogy megmutassuk, hogy továbbra is szabadon fogunk járni Kölnben. Tiltakozunk az áldozathibáztatás és a nők bántalmazása ellen” - mondta az ötvenéves kölni Ina Wolf..

A szilveszter éjszaka történt erőszakcselekmények részleteivel kapcsolatban továbbra is folyik a nyomozás. A történtek hatására ismét napirendre került a német bevándorlási szabályok szigorítása. 

Angela Merkel német kancellár szombaton a pártja, a kereszténydemokrata CDU mainzi ülése után egy olyan törvényjavaslattal állt elő, amely kizárná a menedékre jogosultak köréből azokat, akik bűncselekményt követtek el, és megkönnyítené a kitoloncolásukat is. A kancellár szerint a javaslat, amit még koalíciós partnerével is meg kell tárgyalnia, illetve a parlamentnek is jóvá kell hagynia, lehetővé tenni, hogy kitoloncolják a sorozatos bűnelkövetőket, akiket akár kisebb bűncselekményekért ítéltek el. 

„Ez egy felől a német állampolgárok, más felől a menekültek többségének az érdeke is" - mondta Merkel Mainzban. Ugyanakkor ragaszkodott ahhoz, hogy a menekült kérdést meg fogják oldani.

Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters

December 31-ről január 1-jére virradó hajnalon a kölni katedrális és a főpályaudvar környékén több nőt is megtámadtak nagyobb csoportokba verődött férfiak. A támadók több szemtanú szerint arab és észak-afrikai férfiak voltak. Nőket fogdostak, erőszakoskodtak velük, volt, akinek a mobilját vagy a táskáját is elvették. Száznál is több feljelentés érkezett a szilveszter éjszaka kapcsán.

A kölnihez hasonló eseteket jelentettek több német városból és a finn fővárosból, Helsinkiből is.

Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters

Egy menekültekkel foglalkozó szociális munkás, Marco Kammholz szerint a szilveszter estére készülve a menekültek Facebookon vagy WhatsAppon kaptak meghívót a kölni dómhoz - írja a hvg.hu. Kammholz nem állítja, hogy a menekültek kifejezetten az erőszak kedvéért gyülekeztek, illetve hogy ezért szervezték az eseményt. A dóm és a főpályaudvar egyébként is a migránsok kedvelt találkozóhelye. Korábbi információk szerint a közel ezerfős tömegnek csak a magja, 60-80 fő követte el a molesztálásokat és a rablásokat. A közösségi médián keresztül üzengetés azért is fontos, mert a kölni rendőrség próbál rájönni arra, hogy lehetett-e a szervezett bűnözés szándékosa akciója, hogy szilveszterkor a szokásosnál is több bűnöző gyűlt össze a dómnál.

Pénteken nyilvánosságra hozták, hogy a rendőrség a cellaadatok lekövetésével több ellopott mobiltelefont is menekültszállókon talált meg. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.