galéria megtekintése

Vészjósló térkép rajzolódik ki Európában

78 komment

NOL

Köln, Hamburg, Stuttgart és Frankfurt mellett Salzburgban, Zürichben és Helsinkiben is történtek szilveszter éjszaka atrocitások, amelyek áldozatai főleg nők voltak. Angela Merkel német kancellár szombaton törvényjavaslattal állt elő, amely megkönnyítené a kitoloncolását azoknak a menedékkérőknek, akik bűncselekményeket követnek el.

Igaz, a részben szexuális zaklatással fedett lopások messze nem értek el olyan mértéket, mint a kölni tömeges agresszió. A finn rendőrség egyelőre nem lát összefüggést a Helsinkiben és a Kölnben történtek között, a finn főváros rendőrfőnök-helyettese, Ilkka Koskimäki merőben új jelenségről beszélt.

Milo Moire svájci performansz-művész tiltakozik Kölnben az erőszak ellen
Milo Moire svájci performanszművész tiltakozik Kölnben az erőszak ellen
Oliver Berg / MTI/EPA

Kölnhöz hasonlóan Helsinkiben is a főpályaudvarnál gyűlt össze közel ezer menedékkérő – a fiatal férfiak többsége iraki volt. Bár a finn rendőrség fülest kapott, hogy készül valami szilveszter este, s legalább hat személyt őrizetbe vett, illetve masszív erőkkel vonult fel az utcai rendezvények biztosítására, nagy számú szexuális agresszióról érkezett bejelentés. Salzburgban is jelentkeztek áldozatok, és Zürichben is jelentős számban fordultak elő molesztálások, fogdosások, s a megtámadott nőket kirabolták a személyleírások szerint sötét bőrű elkövetők – írta a Neue Zürcher Zeitung.

 

Németországban nem csitulnak a kedélyek a több mint egy héttel ezelőtti szégyenteljes események nyomán. A nagykoalíciós pártok keményebb törvénykezést követelnek: a CDU azt kívánja keresztülvinni, hogy

a tényleges szabadságvesztésre ítélt menedékkérőktől vonják meg a menekültstátuszt, és utasítsák ki őket.

A kisebbik koalíciós partner szociáldemokraták keresik a jogi megoldást, hogy a köztörvényes bűnöket elkövető menekülteket visszaküldhessék hazájukba – jelentette a Focus Online.

Angela Merkel német kancellár szombaton a pártja, a kereszténydemokrata CDU mainzi ülése után törvényjavaslattal állt elő, amely kizárná a menedékre jogosultak köréből azokat, akik bűncselekményt követtek el, és megkönnyítené a kitoloncolásukat is. „Akik bűncselekményeket követnek el, akik a törvényen kívül helyezik magukat, azoknak  következményekkel kell szembenézniük” – figyelmeztetett az eddig megengedő menekültpolitikája miatt lépéskényszerbe került német kancellár. A jelenleg hatályban lévő törvények értelmében egy menedékkérőt csak akkor lehet kiutasítani Németországból, ha három évnél többre ítélik, és nem áll fenn a veszély, hogy a hazájában megölik. A szombati törvényjavaslat – amelyre még a parlamentnek is rá kell bólintania – a felfüggesztettre ítélt menedékkérőkre is vonatkozik.

Ami a nyomozást illeti, a német szövetségi rendőrség 34 bűncselekmény esetében azonosított név szerint gyanúsítottakat, közülük huszonegyen menedékkérők. Szírek, algériaiak, marokkóiak, irániak mellett iraki, szerb, amerikai és német állampolgárságú személyek is vannak közöttük. A 34 bűncselekményt testi sértésnek és lopásnak minősítették, s bár szexuális támadás miatt is érkeztek feljelentések,

a német hatóságoknak e tényállásban még nincsenek gyanúsítottjaik.

A Spiegel Online információi szerint a Kölnben ellopott mobiltelefonok közül több tartózkodási helyét menekültotthonokban vagy azok közvetlen közelében lokalizálták.

Szexuális támadás miatt még senkit nem gyanúsítanak
Szexuális támadás miatt még senkit nem gyanúsítanak
Wolfgang Rattay / Reuters

Az észak-rajna–vesztfáliai tartományi belügyminiszter, Ralf Jäger (SPD) személyi konzekvenciákat is levont: nyugdíjazta a kölni rendőrfőnököt. Wolfgang Alberst elsősorban azért bírálták, mert késve tájékoztatta a közvéleményt, illetve egy ideig elhallgatta a kölni atrocitások elkövetőinek származását.

A német rendőrség és a titkosszolgálatok becslései szerint

minden ezer menekülttel egy kiképzett terrorista érkezett Európába.

Ha ez igaz, a Németországba 2015-ben áramlott migránsok közt több mint ezer terrorista rejtőzködhet. Az sem zárható ki, hogy a Kölnben és más európai városokban szilveszterkor nők sérelmére végrehajtott tömeges bűncselekmények szervezett akciók voltak. Kérdés, hogy a helsinkihez hasonló megelőző rendőrségi akciók híre miért nem jutott el más európai nagyvárosokba.

Értesülésünk szerint a magyar rendőrség információt kért a német hatóságoktól az ott történtekről,

hogy a tanulságokat is felhasználva készíthessék fel a magyar rendőröket az esetleges hasonló helyzetek kezelésére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.