galéria megtekintése

Erre az erőszakra nem voltak felkészülve a kölni rendőrök

59 komment


Dési András

Kilencven feljelentés érkezett a német hatóságokhoz, amelyek három tettest azonosítottak a szilveszterkor Kölnben több tucat nőt szexuálisan molesztáló, majd kifosztó több száz férfi közül. Az elkövetők többsége arab külsejű volt, ezért sokan a menekültválsággal kötik össze a rendőrséget teljesen meglepő tömeges bűncselekményt.


Tartson legalább karnyújtásnyi távolságot az idegenektől! – Németországban sokan gúnyolódnak Henriette Rekeren. Köln főpolgármestere ezt a védekezési tanácsot adta ugyanis a nőknek. Több tucat nő azonban még ujjnyi távolságot sem tudott tartani attól a több száz fia­tal férfitól, akik szilveszter éjszaka körülállták, fogdosták, szexuálisan bántalmazták, majd módszeresen kifosztották áldozataikat a Rajna-parti nagyváros központjában, a híres dóm és a főpályaudvar közötti részen rendezett szabadtéri bulin. Hasonló esetek történtek Hamburgban és Stuttgartban is.

Tüntetők a kölni dóm előtt
Tüntetők a kölni dóm előtt
Wolfgang Rattay / Reuters

A súlyos incidensek óriási közfelháborodást váltottak ki Németországban. Különösen annak fényé­ben, hogy az elkövetők – az áldozatok és a szemtanúk leírása alapján – észak-afrikai és arab származású, 15–35 éves férfiak voltak. Sokan rögtön a menekültválsággal kötötték össze a tömeges szexuális zaklatást, hangoztatva: a Németországba tavaly áramló közel 1,1 milliós migrációs hullám egyenes következménye az, hogy külföldiek tömegesen német nőket erőszakolnak meg és rabolnak ki. Kapott jócskán a sajtó is, a közszolgálati ZDF bocsánatot kért, amiért csak jókora késéssel kezdtek el beszámolni arról, amit maga a rendőrség is először elhallgatott.

 

Politikusok is szép számmal megszólaltak az ügyben. Angela Merkel kancellár és CDU-pártelnök után a szövetségi belügyminiszter, Thomas de Maiziere is óvott az általánosítástól és a menekültellenes hecckampánytól. A kereszténydemokrata politikus ugyanakkor hangoztatta, hogy tabuk nélkül kell beszélni a tettesek származásáról, s arról sem szabad hallgatni, ha menekültek is voltak közöttük. Manuela Schwesig (SPD) szerint nem a nőknek kell változtatniuk a viselkedésükön, hanem nyíltan kell beszélni arról, ha más országokból érkezett férfiak nem tisztelik őket. Aki nem tiszteli az értékeinket, az eljátssza a vendégjogát – nyilatkozta a nőkért és az ifjúságért felelős szövetségi miniszter.

A hatóságokhoz a kölni atrocitások miatt eddig kilencven feljelentés érkezett, ezek közül kettőt nemi erőszak miatt tettek. Három azonosított gyanúsított után folyik nyomozás, a nyomozók azonban meglehetősen takarékosan bánnak az információkkal. Ennek egyik oka, hogy

a kölni rendőrséget teljes egészében meglepték a történtek.

A helyszínre riasztott készenléti egységek 400 fős tömegről kaptak információt, ehhez képest több mint ezer – részben erősen ittas – férfi rendezett szabályos hajtóvadászatot főleg női áldozatok után. Gyakran húszan-harmincan álltak körül, mindenütt fogdosták őket, majd elvették mobiltelefonjaikat, ékszereiket és pénztárcájukat. A helyszínre küldött rendőrök szerint olyan káosszal és olyan agresszív tömeggel találták szemben magukat, amire egyáltalán nem voltak felkészülve. A nyomozók sötétben tapogatóznak, tanúvallomások, a térfigyelő kamerák által és mobiltelefonnal rögzített felvételek alapján próbálják azonosítani a tetteseket.

Henriette Reker polgármester tanácsot ad
Henriette Reker polgármester tanácsot ad
Wolfgang Rattay / Reuters

Míg német rendőrségi vezetők a bűnözés teljesen új dimenziójáról beszélnek, Heiko Maas (SPD) német igazságügy-miniszter szervezett bűnözői csoportok előre egyeztetett akcióját emlegeti, Rita Steffesenn kriminológus a táncoltatásra hívja fel a figyelmet. Ez azt jelenti, hogy nyilvános rendezvényeken vadidegen fér­fiak átkarolják, „megtáncoltatják" az ott barátnőkkel szórakozó nőket. Az utóbbiak számára a szexuális közelség felettébb kínos, a zavarba hozott áldozatot pedig sokkal könnyebb kizsebelni. A kölni belvárosban több olyan tolvajbanda is működik, amelyik ittas járókelők megtáncoltatására és kifosztására szakosodott.

Nem csökken a menekültáradat

A német kancellár úgy szeretné megállítani az Európai Unióba érkező menekültáradatot, hogy közben nyitva tartsák a közösségen belüli határokat. Angela Merkel a bajor CSU konferenciáján beszélt erről, alig néhány nappal azután, hogy Dánia és Svédország is iratellenőrzést vezetett be egyes határszakaszain. A német belügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy a migrációs válság megoldására tett uniós erőfeszítések ellenére sem csökkent a Németországba érkező menedékkérők száma. Naponta átlag 3200 menekültet fogadnak – közölte Ole Schröder, aki az európai határőrizet hiányát okolta a gondokért. (Reuters)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.