galéria megtekintése

Hónapokig tarthat, amíg azonosítják az MH17-es áldozatait

3 komment

NOL/MTI

Négy nappal a maláj utasszállító lelövése után megállapodás született a maláj kormány és a kelet-ukrajnai szakadárok között. Ezt késő este a gép fekete dobozának ünnepélyes átadása követte. Mindeközben az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag határozatban ítélte el a gép megsemmisítését, valamint felszólította a szeparatistákat, hogy biztosítsanak hozzáférést a tragédia helyszínéhez.

Szürreális éjszakai ceremóniaként jellemezte az öt napja lelőtt maláj gép fekete dobozainak éjjeli átadását a Guardian donyecki tudósítója, amelyre mintegy tizenkét órás maratoni tárgyalást követően került sor. A sajtótájékoztatóval egybekötött eseményen állig felfegyverkezett szeparatisták ügyeltek arra, hogy a két fekete dobozt rendben átvegye a maláj kormány helyszínen tartózkodó delegációja.

Maratoni tárgyalást követően hétfő este megtörtént a fekete dobozok átadása.
Maxim Zmeyev / Reuters

Mielőtt átadta volna a katasztrófára várhatóan fényt derítő fekete dobozokat, Alekszandr Borodaj, az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke megragadta az alkalmat, hogy újfent a szeparatisták ártatlanságát hangsúlyozza.

 

Mint mondta, nekik semmi közük az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járat lelövéséhez. Szerinte a történtekért Kijev a felelős, ráadásul az ukrán vezetésnek „a technikai háttere és a motivációja is megvolt" a merénylet elkövetéséhez.

Borodai egyébként azzal a feltétellel adta át a dobozokat, hogy a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) is megvizsgálja a repülési adatokat, illetve a pilóták és az irányító központ kommunikációját rögzítő berendezéseket.

Mohamed Sakri, a maláj delegáció egyik tagja az átadás-átvételt követően köszönetet mondott „őméltóságának" – vagyis Borodajnak –, amiért hajlandó volt egyezséget kötni. Ezt egyébként tizenkét órás tárgyalás előzte meg, amely során a donyecki miniszterelnök még a maláj kormányfővel is beszélt telefonon. Sakri a kötelező udvariaskodást követően közölte a helyszínen tartózkodó újságírókkal, hogy a maláj delegáció nem kíván marad tovább Donyeckben.

A holttestek elszállítását hosszas huzavona előzte meg.
Maxim Zmeyev / Reuters

Hétfő este hosszú késlekedés után az áldozatok holttestét tároló hűtővagonok végre elindultak a torezi vasútállomásról a szeparatisták ellenőrzésén kívül eső Harkov felé. A vonat a három hűtővagonnal Harkovban a fegyvergyár területére futott be. 282 holttest és 87 testrész volt rajta, amelyeket repülővel Hollandiába visznek. Ez a repülő szerdán fog megérkezni arra a katonai bázisra, ahol aztán a földi maradványokat azonosítják. Az azonosítás és a többi vizsgálat Mark Rutte holland miniszterelnök szerint több hetet, de akár hónapokat is igénybe vehet.

A Guardian emlékeztet, hogy nagy munka vár a szakértőkre a katasztrófa helyszínén – amelyhez a tegnap este kötött megállapodás értelmében teljes hozzáférésük lehet –, ám ezt nehezíti, hogy ismét heves harcok törtek ki a régióban. Hétfőn a harcok négy ember életét követelték.

Műholdfelvétel a tragédia helyszínéről.
Digital Globe / Reuters

Donyeck polgármestere azt tanácsolta a helyieknek, hogy maradjanak otthonaikban. A testi épségüket érintő veszélyeken kívül azonban egyéb problémák is adódhatnak. Több jelentés is napvilágot látott, miszerint a rohamosan hanyatló infrastruktúra miatt a város napokon belül víz nélkül maradhat.

Az ENSZ is növeli a nyomást Oroszországon 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn egyhangúlag határozatban ítélte el a maláj utasszállító repülőgép kelet-ukrajnai megsemmisítését, és egyúttal felszólította a területet uraló szaeparatistákat, hogy biztosítsanak biztonságos és korlátlan hozzáférést a tragédia helyszínéhez egy független nemzetközi vizsgálat számára – írja az MTI.

A határozat tervezetét Ausztrália nyújtotta be a világszervezet fő biztonságpolitikai döntéshozó testületéhez, amely maga is 37 állampolgárát veszítette el az incidensben. A határozat sürgette az elkövetők felelősségre vonását, valamint azt, hogy minden állam működjön együtt a felelősség megállapítására irányuló erőfeszítésekkel.

Petro Porosenko ukrán elnök a BT-ülést megelőzően bejelentette, hogy kész felajánlani az incidensben a legsúlyosabb veszteségeket elszenvedett Hollandiának az ügy felderítésének irányítását. Frans Timmermans holland külügyminiszter pedig elfogadta a javaslatot, így a vizsgálatot Hollandia fogja vezetni szorosan együttműködve az érintett országokkal, valamint az ENSZ és az ICAO szakértőivel.

Az ENSZ-ben a hétvégén intenzív tárgyalások folytak annak érdekében, hogy Oroszországot rávegyék a határozat szövegével szembeni kifogásainak feladására. Moszkva azt szerette volna elérni, hogy az ukrán hatóságok helyett az ICAO vezesse a vizsgálatot.

Az orosz igény ugyanilyen formában ugyan nem jelent meg a BT által elfogadott dokumentumban, de az ENSZ szakosított szervezete, az ICAO szerepe említésre került benne. A szervezet szakértői egyébként a hétvégén érkeztek meg Kijevbe, hogy részt vegyenek a maláj utasszállító katasztrófájának kivizsgálásában.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata csütörtökön zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részében, a gépen tartózkodó 298 ember – közöttük 193 holland állampolgár – életét vesztette.

A New York Times újságírói által a helyszínen készített fényképek alapján amerikai szakértők úgy vélik, hogy a katasztrófát egy szuperszonikus rakéta okozta, amely a repülőgép közelében robbant fel. A helyszínen talált roncsokat továbbá repesz ütötte nyomok borítják. Mindez alátámasztja azokat a korábbi kijevi közléseket, melyek szerint a Boeinget egy BUK típusú föld-levegő rakéta semmisítette meg. Kijev ezért a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat, valamint Oroszországot teszi felelőssé a katasztrófáért. Moszkva és a szeparatisták tagadják, hogy közük lenne az esethez.
 

Részvétnyilvánító könyvet helyeznek el a budapesti holland követségen

Hollandia magyarországi nagykövetsége részvétnyilvánító könyvet helyez el a malajziai utasszállító repülőgép katasztrófájában elhunyt áldozatok emlékére Budapesten – közölte a nagykövetség munkatársa kedden az MTI-vel. A könyvbe, amelyet a követség II. kerületi épületében helyeznek el, kedden 14 és 16 óra között, valamint szerdán és csütörtökön 10 és 12 óra között bárki bejegyezheti részvétnyilvánítását. Interneten is van lehetőség erre a www.condolences.eu angol nyelvű weboldalon – olvasható a követség honlapján.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.