galéria megtekintése

Túl közel álltak egymáshoz: börtön vár a meleg férfiakra

0 komment

NOL

Lahcen épp a Marrákesből származó Mohsine-nak mutatta meg a főváros nevezetességeit, amikor a Hassan-toronyban egy közös képet szerettek volna készíteni. Négy hónap börtönbüntetésre ítélték őket, amiért túl közel álltak egymáshoz.

A 38 éves, Rabatban élő Lahcen és 25 éves ismerőse, Mohsine jelenleg is börtönben vannak, és fejenként 500 marokkói dirhamot, vagyis valamivel több mint 14 ezer forintnak megfelelő büntetést kellett kifizetniük.

A bíróság pénteken ítélte el a két férfit homoszexualitás és obszcenitás vádjával. „Ezek a férfiak az elkövetkező hónapokat rács mögött fogják tölteni, és ennek egyetlen oka van: az, hogy melegek” – közölte az Aswat Collective nevű emberi jogi csoport, amely próbálja elérni, hogy a két férfit mielőbb kiengedjék. 

A melegek jogait érintő kérdések megosztják a marokkói társadalmat. Múlt héten a Maroc Hebdo magazin címlapján a következő szerepelt: „Megégessük a melegeket?” Az északnyugat-afrikai országban a homoszexualitás büntetendő, akár három év börtönnel sújtható – írja a Guardian.

 

Ez azonban nem mindenkit félemlít meg. A Femen aktivistái egy nappal Lahcen és Mohsine letartóztatása előtt a Hassan-torony tetején, félmeztelenül csókolóztak. Azonnal letartóztatták és kiutasították őket az országból.

A félmeztelen hölgyek akciója nagy port kavart a konzervatív országban, tömegek vonultak a francia nagykövetség elé, azt skandálva: „Ez Rabat, nem Párizs”.

A hatóságok a két marokkói férfit azzal vádolják, hogy együttműködtek az aktivistákkal, ám ők ezt tagadják. A két férfit állítólag lelkileg és fizikailag is bántalmazták a börtönben, ráadásul családnevüket is nyilvánosságra hozták, így szüleik otthonát is megrohamozta a csőcselék. Lahcen anyja attól fél, fia nem fogja túlélni Marokkóban azután, hogy nyilvánosságra hozták teljes nevét.

„Lahcen és Mohsine négy hónapos börtönbüntetése tragikus emlékeztető, hogy a diszkriminatív törvényeknek valódi következményeik vannak” – mondja Andre Banks, az All Out nevű, egyenlőségért küzdő szervezet igazgatója, aki azt mondta, nem hagyják annyiban, továbbra is együttműködnek marokkói partnereikkel, egészen addig, míg minden ártatlan férfi szabad lesz, és a homoszexualitást nem kezelik többé bűncselekményként. „Egyetlen ország sem börtönözheti be állampolgárait attól függően, hogy kit szeretnek” – mondta Banks. A szervezet online petíciót indított a két marokkói szabadon engedése érdekében, eddig 55 ezren írták alá.

Peter Tatchell emberi jogi aktivista megjegyezte, nem ez az első eset, hogy úgy tartóztatnak le valakit, hogy semmi sem bizonyítja, történt-e egyáltalán bármilyen testi kontaktus a két azonos nemű illető között. Véleménye szerint pusztán azért került rács mögé a két meleg férfi, mert kifejezték egymás iránti vonzalmukat, ami technikailag nem minősül bűncselekménynek a marokkói törvények értelmében sem.

Mint mondta, mostanáig viszonylag jól tolerálták az azonos neműek kapcsolatát Marokkóban, amíg az otthon, a négy fal között mutatkozott csupán meg. Az egyre erősödő elnyomás szerinte összefügg azzal, hogy egyre több marokkói coming outol és egyre több meleg társkereső chat oldal működik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.